Popotnik
2875 ogledov

Hrvati dražijo, a se tudi veselijo

Hrvaška Profimedia
Hrvaški turizem vstopa v glavno poletno sezono turističnega leta s pozitivnimi trendi in spodbudnimi rezultati turističnega prometa.

Ne glede na vse podražitve, ki smo jim v zadnjih letih priča na Hrvaškem, njihov turizem še vedno cveti. Vsaj, če sklepamo iz podatkov sistema eVisitor. Ti kažejo, da je bilo na Hrvaškem od januarja do konca junija realiziranih več kot 7,2 milijona prihodov in 28,1 milijona nočitev. To predstavlja 6-odstotno rast prihodov in 2-odstotno rast nočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani.

sladoled turisti turizem Podražitve Svet Porcija ražnjičev 19 evrov, pravi šok je cena kave

Na jadranski obali so realizirali 25,8 milijona nočitev, kar je 2 odstotka več kot lani, na celinskem delu pa več kot 1,1 milijona nočitev, kar predstavlja 7-odstotno rast. V prvih šestih mesecih je bilo v mestu Zagreb realiziranih 1,2 milijona nočitev, kar predstavlja 8-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Hrvaška, morje | Avtor: Profimedia Profimedia
"Pozitivni rezultati, ki smo jih dosegli v prvi polovici leta, so le še ena potrditev, da se Hrvaška profilira kot celoletna turistična destinacija, ki gostom ponuja vedno več vsebin izven poletnih mesecev. Odlične fizične kazalce spremljajo tudi finančni. V prvem četrtletju smo imeli za 24,61 odstotka več prihodkov od tujih turistov v primerjavi z rekordnim letom 2023, v prvih šestih mesecih pa za 6,5 ​​odstotka več fiskaliziranih računov. Z novim investicijskim ciklusom, za katerega je vlada zagotovila rekordna sredstva iz evropskih sredstev in ​​državnega proračuna, bomo še dodatno dvignili kakovost naše ponudbe. Verjamemo, da bo Hrvaška v tem obdobju, torej pred in po poletni sezoni, dosegla še boljše rezultate in tako v celoti dosegla naš strateški cilj – razvijati turizem skozi vse leto in po vsej državi," je ob najavi pozitivnih podatkov poudaril Tonči Glavina, hrvaški minister za turizem in šport.

Slovenci med najštevilčnejšimi

V prvi polovici leta je bilo največ nočitev realiziranih v Istri (8,4 milijona nočitev), Splitsko-dalmatinski županiji (5 milijonov nočitev) in na Kvarnerju (4,4 milijona nočitev), ter glede na destinacije – Dubrovnik, Rovinj, Zagreb, Split, Poreč, Umag in Zadar.

"Kot rečemo v športnem žargonu, je hrvaški turizem odigral odlični prvi polčas in v nadaljevanje turističnega leta vstopamo z velikim optimizmom. Pred nami so zelo intenzivni poletni meseci, saj trenutno v naši državi biva več kot 700 tisoč turistov dnevno. Kmalu bo ta številka presegla milijon gostov na dan, kar potrjuje zelo visoka zasedenost namestitvenih kapacitet," je povedal Kristjan Staničić, direktor Hrvaške turistične skupnosti.

hrvaška, dalmacija Popotnik Popotnik Pozor, poglejte to prevaro ponudnika turistične namestitve na Hrvaškem

Največ nočitev so ustvarili gostje z nemškega trga (5,7 milijona nočitev) in domači gostje (3,7 milijona nočitev). Sledijo Slovenija (2,7 milijona nočitev), Avstrija (2,6 milijona nočitev), Poljska (1,8 milijona nočitev) in Velika Britanija (1,3 milijona nočitev). Če gledamo nočitve po vrstah nastanitvenih objektov, je bilo največ nočitev v hotelih (9,2 milijona prenočitev), domačih nastanitvah (preko 8 milijonov prenočitev) in v kampih (5,5 milijona prenočitev).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 11:36 05.julij 2024.

    Zanimivo,da bolj nas novinarji odvračajo od hrvaške,več jih tja potuje,in tudi vsi politiki,estradniki,in Novinarji

  • Ender3 10:55 05.julij 2024.

    Ja, bravo slovenceljni dobro polnimo kockastim državni proračun..

Sorodne novice