Popotnik
30259 ogledov

Inšpektorji zaprli znano plažo, ki jo imajo radi tudi Slovenci

Hrvaška plaža Profimedia
Povišane vrednosti bakterije E. coli.

Državni inšpektorat na Hraškem je na plaži Ičići nedaleč od Opatije postavil tablo o prepovedi kopanja, ker so testi pokazali, da so na začetku plaže povišane vrednosti bakterije Escherichia coli.

Za Jutranji list je ena izmed obiskovalk plažee povedala, da podatek, da nihče ni zbolel, ne drži, a ljudje niso odšli k zdravniku misleč, da imajo črevesno virozo. Menda se je na plaži okužil tudi dojenček, star le štiri mesece. Na plaži se sicer kopajo že leta, nikoli prej ni bilo težav, med drugim je pred časom pridobila tudi modro zastavo. Obiskovalci bi želeli vedeti natančen vzrok za pojav bakterije. 

Vse se je začelo 14. avgusta, ko so pristojni prejeli prijavo občanov o morebitnem onesnaženju, nato pa so vzeli vzorec, ki je potrdil povišane koncentracije bakterij. O tem so bile obveščene vse pristojne službe, Mestna občina Opatija, Komunalno podjetje Liburnijska voda, Državni inšpektorat in resorno ministrstvo.

Vzorčenje so ponovili 16. avgusta. Na vzhodnem delu plaže, proti marini, sta bila dva vzorca nezadovoljiva. Vzorci s sredine plaže so dobro ocenjeni, morje na koncu plaže pa je odlične kakovosti.

Morje bodo vzorčili še naprej, dokler se onesnaženje ne bo ustavilo. Ko bodo zabeležili prvi zadovoljiv vzorec, bodo po predpisih počakali še tri dni in v enem tednu naredili potrditveni vzorec. Če bo zadovoljiv, bodo tablo odstranili. 

Pristojni sicer poudarjajo, da prijavljenih primerov bolezni, povezanih z onesnaženostjo, ni.

Pula plaža Upad Svet Panika na Hrvaškem, julija občutno manj turistov kot lani Otroška bolnišnica Nov primer Zdravje Otroci v hrvaškem hotelu staknili te okužbe

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:35 18.avgust 2024.

    Vse je speljano v morje,hrvati pa uživajo,da se kopate v lastnem dreku

  • jakec1575 22:03 17.avgust 2024.

    neurejen kataster fekalne kanalizacije, crne kanalizacije, klasicni izliv v morje 100m ali manj od obale iz hotelov. skratka koruptivna vukojebina. nasa obala je tudi drekasta zaradi crnih gradenj. folk je mentalno govedo. scijejo, kjer pijejo

  • Ender3 20:34 17.avgust 2024.

    Kockasti se še pozneje odzovejo kot naši odgovorneži..