Popotnik
5732 ogledov

Kaj?! Tudi to imamo v Sloveniji?

Most na Soči Profimedia
Odlična možnost potovanja, kjer vas pričakajo izjemno lepi razgledi.

Ste prepričani, da poznate že vse poti, ki iz Bohinjske Bistrice vodijo do Nove Gorice? Poleg cestnih povezav namreč obstaja tudi taka, ki vam bo še dlje časa ostala v spominu.

Kamna Gorica pri nas Popotnik Male Benetke: slovenska vas, kjer čas obstane

Med Gorenjsko in Primorsko vas lahko popelje tudi avtovlak. Postojanke, ki jih opravi, so Bohinjska Bistrica – Podbrdo – Most na Soči in Nova Gorica. Potniki z osebnimi avtomobili se lahko preprosto, hitro in varno zapeljejo z avtovlakom iz Bohinjske Bistrice do Podbrda, Mosta na Soči, Nove Gorice in nazaj. Po Bohinjski progi, ki velja za eno najlepših gorskih železnic v Alpah, vlak vozi vsak dan.

Nanj lahko naložite osebni avtomobil, kombi, poltovornjak, avtodom, štirikolesnik in kolo. Vozila so lahko visoka največ 3 metre, široka pa največ 2,4 metra. Poleg vagonov, ki so namenjeni prevozu avtomobilov, pa ima avtovlak še potniški vagon, kjer najdete tudi stojala za kolesa. V njem je prostora skupno za 36 potnikov in 30 koles.

Proga se ponaša z najdaljšim slovenskim železniškim predorom – to je Bohinjski predor, ki meri 6.327 metra. Pa tudi z mostom čez reko Sočo, ki ima najdaljši kamniti lok v svetovnem merilu. Govorimo seveda o Solkanskem mostu, ki meri 85 metrov. Poleg tega avtovlak pelje tudi skozi goro Črna prst v dolino Bače.

Solkanski most | Avtor: Facebook Facebook
Potniški vagon, ki je ime dobil po gradbenem inženirju Maksu Klodiču, ki je med drugim gradil bohinjsko progo, ponuja tudi stalno potujočo razstavo o inženirju in gradnji bohinjskega predora. Razstavo z naslovom Inženir Maks Klodič – ustvarjalec novih poti sicer lahko vidite tudi na postaji, medtem ko natovorjajo vlak.

Javorca Slovenija Popotnik Ste že obiskali ta edinstven spomenik?

Vozovnico za prevoz avtomobila kupite pri spremljevalcu vlaka tik pred odhodom. Priporočamo, da prispete na postajo vsaj 15 minut prej. Cenik, vozni red in druge podrobnosti preverite na spletni strani Slovenskih železnic.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • djdj 18:50 20.oktober 2024.

    Potniki naj preverijo, če imajo dovolj dni dopusta za potovanje z SŽ.

Sorodne novice