Popotnik
41528 ogledov

Nove cene v Bohinju: velja dvakrat premisliti, če se do tja odpraviti z avtom!

Bohinjsko jezero Profimedia
Ne območju Julijskih Alp v letošnji poletni sezoni znova pričakujejo veliko število obiskovalcev, zato uvajajo številne novosti.

V Triglavskem narodnem parku in na širšem območju Julijskih Alp se zavzeto pripravljajo na začetek poletne sezone, ko bodo omenjeno območje obiskali številni obiskovalci. V lanskem letu so v občinah, ki sodijo v Biosferno območje Julijske Alpe, našteli približno 4,2 milijona prenočitev. To je bilo več kot rekordnega leta 2019, letos jih pričakujejo še več.

Povečan obisk za seboj potegne tudi nepregledne kolone pločevine in velik pritisk na okolje. S tem razlogom si v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) prizadevajo ljudi spodbuditi k spremembi navad z vidika ohranjanja narave. Na ta način bi izboljšali doživljanje naravnih vrednot, zmanjšali pritisk na okolje in izboljšali kakovost življenja domačinov. 

Triglav intervju Popotnik Vstopnina za Triglavski narodni park in kvota za obisk Triglava?

Tudi letos vzpostavljajo posebne poletne prevoze za obiskovalce in domačine. Gre za vzporeden sistem javnih prevozov državnemu. "V Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) si prizadevamo, da bi ljudje narodni park obiskovali trajnostno, zato sofinanciramo javne prevoze, ki jih organizirajo parkovne lokalne skupnosti. Temu se pridružuje še električni kombi, ki bo služil vse leto za prevoze domačinov na območju Loga pod Mangrtom, v poletni sezoni pa bodo prevozi na voljo tudi obiskovalcem. To je prvi električni kombi, ki bo vozil v Triglavskem narodnem parku, načrtujemo uvedbo še dodatnih," je na novinarski konferenci povedal direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik.

 

Triglavski narodni park | Avtor: arhiv: JZ TNP arhiv: JZ TNP

Ker je navada železna srajca, je nujna vztrajnost. Deležniki opažajo, da se navade obiskovalcev vendarle izboljšujejo. Podatki kažejo, da se številkami uporabnikov javnih prevozov, ki jih v poletni sezoni zagotavljajo lokalne skupnosti, višajo. Lani so z njimi dosegli najmanj 150.000 potnikov, letos upajo še na boljši izkupiček. "Stojimo za tem, da je gost ali obiskovalec povsem mobilen tudi brez uporabe avtomobila. Tega lahko parkira pred hotelom in se premika z javnim prevozom, kolesom ali peš," je poudaril Potočnik.

Letošnja novost: aplikacija za vozne rede

V letošnji poletni sezoni bo s skupnimi močmi vseh deležnikov tako organiziranih več kot 30 linij javnega prevoza, kar predstavlja zametek javnega potniškega prometa Julijske Alpe, je sporočil koordinator Skupnosti Julijske Alpe in direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Med letošnjimi novostmi je izpostavil aplikacijo za vozne rede, ki bo prikazovala vse avtobusne linije s prevozi v realnem času. Delovati naj bi začela z julijem. Poleg tega so na avtobusne in železniške postaje namestili prikazovalnike voznih redov in drugih vsebin za spodbujanje trajnostne mobilnosti.

"Naše osnovno izhodišče je, da je gost v Julijskih Alpah brez avtomobila popolnoma mobilen. Vendar pa se mora za to odločiti. Predvsem dnevnim obiskovalcem svetujemo, naj preverijo vse možnosti, ki so jim na voljo na tem območju, tako za prihod v destinacijo Julijske Alpe kot za mobilnost znotraj nje. Če pridejo z avtomobilom, pa naj preverijo, kje lahko parkirajo zunaj osrednjega območja Triglavskega narodnega parka in Julijskih Alp in se naprej odpravijo trajnostno, torej z javnim prevozom, s kolesom ali peš," svetuje Langus.  

Bohinjsko jezero | Avtor: Profimedia Profimedia
Sezonski javni prevozi so zelo pomembni tudi za domačine, saj obstoječe državne linije javnega prometa ne sežejo v bližino njihovih prebivališč, poudarjajo župani občin v Biosfernem območju Julijske Alpe.

"Ob več kot 650.000 dnevnih obiskovalcev letno in preko 150.000 nočitvami pa že dolgo nismo več samo Bohinjci, ki oblikujemo podobo našega okolja in samo s spoštljivim korakom vsakega, tako domačina kot tudi obiskovalca, bomo v prihodnje še lahko uživali v lepotah, ki nam jih ponuja ohranjena naravna in kulturna dediščina. Ob številnih obiskovalcih je to vse težja naloga in brez pravil, ki jih postavljamo živečim v naši Občini in tudi vsem obiskovalcem, ne gre. Prav zato pozivamo vse domačine in obiskovalce, da ohranjajo naše travnike in parkirajo zgolj na označenih parkirnih mestih, ne taborijo v naravnem okolju, pobirajo pasje iztrebke," je bil jasen župan Občine Bohinj Jože Sodja, kjer so pred dvema letoma prepovedali uporabo večjih kopalnih pripomočkov v Bohinjskem jezeru, prav tako na obali ni dovoljeno predvajanje glasne glasbe, pri cerkvi sv. Janeza Krstnika in na bližnjem mostu zadrževanje v kopalkah, na severni obali jezera pa kolesarjenje.

Z junijem so v Bohinju začele veljati nove cene, ki bodo morda vplivale na odločitev za obisk z avtomobilom. Uporaba gozdne ceste Stara Fužina–Voje–Vogar–Blato po novem stane 20 evrov na dan, poenotili so cene na parkiriščih P+R Danica, Kobla in Senožeta (od 1. junija do 30. septembra pet evrov na dan), visoka sezona za parkirišča ob Bohinjskem jezeru z višino parkirnine treh evrov se začne po novem 1. junija in traja do konca septembra, na največ 12 ur so omejili parkiranje za avtodome na parkirišču Senožeta.

mestno redarstvo Slovenija Popotnik Turistov je preveč, zato že za letošnje poletje napovedujejo velike spremembe

Brezplačni javni prevozi bodo to poletje na voljo tudi na Bledu in v okolici, ki velja za eno najbolj obremenjenih območij. Avtobus Bled bo vozil štirikrat na dan, prva vožnja z Bleda bo ob 7:20, zadnja s Pokljuke ob 20:30. Avtobus, ki bo povezoval Bled z okoliškimi vasmi in ga financira JZ Turizem Bled, bo vozil petkrat na dan, prvič ob 9:00, zadnjič ob 19:00. Avtobus, ki bo vozil okoli jezera in ga financira JZ Turizem Bled, pa bo od 9. ure zjutraj vozil vsako uro. Vse linije imajo izhodišče na postaji na Selišah pred infocentrom Triglavska roža. Posebno skrb na Bledu letos namenjajo tudi informiranju obiskovalcev in gostov kot tudi trajnostni rabi virov in prostora. Med drugim toplo pozdravljajo prvo trgovino na Bledu, kjer potrošnik svojo embalažo prinese s seboj in kjer ni plastike.

Bled | Avtor: Profimedia Profimedia
Kot je napovedal direktor Turizma Bled Blaž Veber, bodo v tej sezoni povečali nadzor redarske službe, na terenu bodo tudi informatorji, ki bodo delovali po načelu "Vprašaj me, sem domačin". Če opozorila ne bodo zalegla, bodo sledile globe v višini 200 evrov. Lokacije, kjer je kopanje prepovedano, so že več let določene z občinskim odlokom o javnem redu in miru ter označene z opozorilnimi tablami.

Sodelujoči na novinarski konferenci so poudarili, da je kaznovanje sicer skrajni ukrep. Zlasti pri plovilih ne gre samo za estetiko, temveč predvsem za to, da so morda že bila na morju, v rekah in drugih jezerih ter se z njimi lahko prenašajo organizmi, škodljivi za ekosisteme, kakršna sta Blejsko in Bohinjsko jezero, zlasti pa za visokogorska jezera, kjer je kopanje prepovedano.

Grajsko kopališče Bled Popotnik Zaradi onesnaževanja sprejemajo ukrepe, v primeru neupoštevanja sledi globa!

Sezonski prevozi niso več poskus, ampak del pričakovane osnovne ponudbe tudi v Posočju. V letu 2022 so imeli tovrstnih potnikov že okoli 50.000. Letos nadgrajujejo tudi čezmejno povezljivost s povezavo do Čedada ter Trbiža in s tem do železniških povezav. V Posočju bosta letos delovala dva sistema linij – kobariški in bovški hop on, ki dnevno vozita na različne destinacije znotraj občin, dve čezmejni liniji, avtobus preko Vršiča in še ločene linije do Izvira Soče, Tolminskih korit in Javorce.

Rafting, Soča, Nomis | Avtor: Hydromania Hydromania

reka Nadiža pri nas Popotnik Na tej priljubljeni turistični točki uvedli poletni režim, obiskovalci na nogah

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:01 12.junij 2023.

    In kaj imajo domačini od tega silega turizma.Enkrat na 50 let položijo nov asfalt,denar od turizma pa kar izgine,in je na koncu še izguba,Tle nas eden je

  • radovednica 08:15 12.junij 2023.

    ne bo. Ne pa metati peska v oči. Nikomur tam ni stalo do urejenosti ali TNP. Gre samo in izključno, na čim enostavnejši način, seveda pričakovano od tujcev, pobrat čim več denarja. Vprašam pa turistične delavce tam, v tistem koncu: ...prikaži več Kako si predstavljate prihod nekega domačega gosta, z javnim prevozom v Bohinj, "z vsemi punkeljni" na hrbtu? Mogoče jih pa ne more nositi? Najprej od nekje do prvega javnega prevoza, pa do drugega,itd. in potem še pešači do neke točke? Pa saj ste nori, imejte sami...

  • radovednica 08:11 12.junij 2023.

    Ja, domačin, kot turist je tam nezaželen in naj se "fijaka in cijazi" z avtobusi, lovi vozni red, se prilagaja... Samo, da bodo tuji turisti lahko delali, kar bodo hoteli, nihče nikomur ne bo nič rekel, samo, da bo "gnara ...prikaži več dost", a ne? Sicer v tistem koncu nismo bili že skoraj 25 let in nas, glede na možnosti dostopa (dovoza, prihoda) že preko Slovenije, kaj šele od avtoceste do Bleda ali Bohinja, kjer bi kulturno parkirali, za to drago in potem pešačili do...recimo Savice (ki ni nič posebnega!)