Popotnik
4279 ogledov

Poškodovana hiša postaja lokalna znamenitost

Struge
1/16
Saša Despot
Preverili smo, kako dostopna je trenutno Logarska dolina in kako potekajo sanacijska dela v krajih na poti do nje.

Logarska dolina – Solčavsko sodi med destinacije, ki so lanskega avgusta utrpele najhujše posledice poplav, ki so doletele Slovenijo. Po naravni katastrofi, ki ji v naši državi še nismo bili priča, je bila sicer izjemno priljubljena destinacija nekaj časa zaprta.

Logarska dolina pri nas Popotnik Zato je Logarska dolina še vedno zaprta

Takrat je na celotnem območju potekala intenzivna sanacija škode na javni infrastrukturi, ki so jo povzročile stoletne vode. Prizori, ki smo jim bili priča, nas niso navdajli z optimizmom. Dostop do doline je bil zaradi uničenih cest in javne infrastrukture skoraj mesec dni onemogočen. V tem času so v občinah Luče in Solčava sprejeli začasno Odredbo o zaprtju nastanitvenih objektov.

Če so krajšo potegnili kraji pred eno najlepših ledeniških dolin v Evropi, hujših razdejanj tam ni bilo. Že konec lanskega poletja so se vanjo vrnili številni obiskovalci, ki dolino množično obiskujejo tudi letos. V njej sprejmejo obiskovalce z vseh koncev sveta, ki jim je blizu narava.

Logarska dolina | Avtor: Profimedia Profimedia

Neurje 

Narava pa še ni rekla zadnje, saj je domačinom tudi v letošnjem letu zagodla. Konec julija je močno neurje na cesti Logarski kot - Slap Rinka povzročilo znatne poškodbe na cestišču, zaradi česar je bila cesta neprevozna in izredno nevarna.

Razdejanje pri slapu Rinka Slovenija Območje je zelo nevarno za obisk

Poleg tega je neurje sprožilo velik plaz, ki je zasul pot do slapa Rinka in Frishaufovega doma na Okrešlju, tako da je bila več kot dva tedna zaprta. Ko so se razmere umirile, so jo ponovno odprli, a zdaj ne vodi več mimo izvira Savinje. Po dveh podorih v Logarski dolini, ki sta razdejala območje slapa Rinka, je bilo škode po prvih ocenah za več kot tri milijone evrov. Cesto so že pokrpali, celovita sanacija pa sledi naslednje leto.

Sanacija po lanskoletnih poplavah v teku

Pospešeno posledice lanskoletnih poplav odpravljajo tudi v Lučah in krajih, ki vodijo do vstopa do ledeniške doline. Na to, kako neprizanesljivo je Savinja divjala tam, nas še vedno spominjajo veliki kupi mulja in kamnov, ki tam stojijo. Voda je znatno preoblikovala okolico, ki se jo delavci trudijo popraviti. 

Struge | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na poti do doline srečamo številne stroje in kamione, ki naglo popravljajo škodo. Cesta je na več delih poškodovana, zato promet tam s pomočjo prometne signalizacije poteka enosmerno. Kljub temu večjih zastojev ni in tudi ni znatnega časovnega zamika zaradi ovir.

Struge | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Obiskovalci se lahko na lastne oči prepričajo v kakšne posledice so poplave pustile na pokrajini ter na javni in zasebni infrastrukturi. Kako šibki smo proti naravi, nas opozarja novejša hiša v kraju Struge v občini Luče. Lastniki, ki tam več ne živijo, si s pomočjo ogledov, na katere se je treba predhodno naročiti, trudijo zbrati prostovoljne prispevke. Ti bi jim vsaj malenkost pomagali pri nezavidljivi situaciji, v kateri so se znašli.
Struge | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V kraju Struge pa še zdaleč niso edini, ki so utrpeli škodo. Po doslej sprejetih sklepih bo tam odstranjenih enajst objektov, dva sta bila do sedaj že porušena. Na seznamu za izselitev je 20 lastnikov stanovanjskih objektov, ki pa temu močno nasprotujejo. Želijo ureditev protipoplavne zaščite reke Savinje.

Struge | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Najbolj so jih zmotili predvsem počasni postopki birokratskih organov. Ne le, da so na prve cenitve zemljišč čakali skoraj eno leto, tudi ocene so bistveno nižje od pričakovanih oz. zgolj do 60 odstotkov tržne vrednosti. Večina krajanov je zato podala pripombe na ocene svojih objektov. Po podpisu pogodbe, s katero se bodo strinjali s cenitvijo države, bodo imeli sicer eno leto časa, da se iz svojih domov preselijo. Zanje v občini urejajo nova zemljišča, kamor bi lahko odšli.

obisk predsednika vlade Roberta Goloba v Strugah pri Lučah poplave Slovenija Leto po poplavah v vladi obrnili ploščo: "Nimamo čarobne palice"

Župan Luč Klavdij Strmčnik je opozoril tudi na plaz, ki se je sprožil po vodni ujmi. Čeprav bi morali raziskave končati že januarja, te še niso opravljene. Trenutno na plazu delajo že četrto ali peto vrtino. Kakšna podoba nas pričaka v Strugah, si lahko pogledate v fotogaleriji.

Struge | Avtor: Saša Despot Saša Despot
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar lopov
    lopov 11:52 08.september 2024.

    TURISTIČNA AGENCIJA ROBERTINA d.o .o zaručunava turistično denstinacijo ogled podrtih hiš

  • vera23 10:46 08.september 2024.

    No, pa si je nekdo le upal napisati, da oškodovani niso zadovoljni s cenitvijo.

  • Avatar NickMason
    NickMason 10:02 08.september 2024.

    Vse te preselit na varno območje,na račun države,saj so oni dali dovoljenja za gradnjo.Na istem kraju zdaj obnavljat je kot da bi si z drekom rit brisal.

Sorodne novice