Popotnik
2147 ogledov

Poznate ta skriti biser hrvaškega turizma?

Radoboj
1/3
Snaga šume
Majhno mesto v hrvaškem Zagorju blizu Krapine velja za odlično, a še neodkrito destinacijo, ki je idealno za enodnevni izlet, saj se nahaja le streljaj od hrvaško-slovenske meje.

Turisti v zadnjih letih spoznavajo, da Hrvaška ni le sonce in morje, temveč lahko veliko lepega doživijo tudi v notranjosti države. Ta je idealna za raziskovanje pestre zgodovine in njegovih naravnih lepot, ki zdravijo telo in dušo. 

reka Zrmanja Prekrasno Popotnik Tudi to skrito oazo za hedoniste ponuja Hrvaška!

Eden izmed krajev, ki sodijo na ta seznam, je tudi mesto Radoboj. Prvič je bil omenjen že v 14. stoletju, bolj znan pa je postal po letu 1811 oz. po odkritju nahajališča žvepla in razvoju rudarstva na tem območju. Hiter razvoj kraja se je nadaljeval z odkritjem novega podzemnega bogastva – premoga. Temu so sledila dragocena fosilna odkritja, ki so dokazala, da je bilo tukaj v prazgodovini Panonsko morje, po tem pa odromala v muzeje po celem svetu, npr. v Pariz, London in na Dunaj, Radoboj opisujejo pri Hrvaški turistični skupnosti.

Istočasno so tu odkrili tudi veliko število arheoloških najdišč. Eno bolj znanih je arheološko najdišče predzgodovinske nekropole Podstenje, ki vključuje enajst prazgodovinskih gomil iz mlajše kamene dobe. Najpomembnejše najdbe iz ene od njih si lahko ogledate v muzeju Radoboja, kjer poleg bogatih arheoloških najdb in fosilnih odkritij z območja najdete še vse informacije o zgodovini ter bogati rudarski tradiciji teh krajev, in to s pomočjo sodobne, interaktivne multimedijske razstave. 

Radoboj | Avtor: Snaga šume Snaga šume
Tukaj boste na svoj račun prišli tudi ljubitelji sakralne dediščine, ki boste zagotovo navdušeni nad obiskom prekrasne cerkve sv. Trojice in čudovite kapele sv. Jakoba. Slednja velja za največjo gotsko cerkev hrvaškega Zagorja.

Stubica popotnik Popotnik Tega dela Hrvaške najbrž še niste videli, pa bi ga morali

Radoboj se ponaša tudi z izjemno ohranjeno naravo, čistim zrakom, številnimi izviri ter slikovito pokrajino, posejano z gozdovi in zelenjem. Zato je priljubljena destinacija tako za pohodništvo, kolesarstvo kot planinarjenje. Celotno območje okrog gore Strahinjščice sodi v mrežo NATURA 2000, tu pa je tudi Center za naravo Zagorje. V njem lahko s pomočjo virtualne resničnosti in VR-očal spoznate zaščitena območja, pokukate v skrivnosten jamski svet in odkrijete njegove prebivalce. Če so vam bliže cvetice, pa se sprehodite po edinstveni poti orhidej, kjer cveti kar 33 endemitskih, prostoživečih vrst orhidej. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ania Chmielewska (@tokarka)

Zaradi vsega, kar to zeleno območje ponuja, je Radoboj postal prvi hrvaški celinski center za gozdno terapijo. Tu lahko ponovno vzpostavite stik z naravo in pobegnete pred negativnimi vplivi tehnologije, hitenja in stresa. Privoščite si gozdno kopel, se počasi sprehodite po gozdu ter meditirajte. To bo prineslo številne prednosti za vaše telesno in duševno zdravje, saj objem gozda znižuje krvni tlak in srčni utrip, krepi imunost, stabilizira ravnotežje avtonomnega živčnega sistema ter zmanjšuje tesnobo, depresijo in utrujenost. 

Radoboj | Avtor: Snaga šume Snaga šume
V teh krajih so našli tudi okameneli list vinske trte, star med 12 in 14 milijone let. Ta je navdihnil nastanek Hiše vinske trte, sodobnega interpretacijskega centra, v katerem lahko spoznate zgodovino vinske trte in z njo povezane običaje. Tu je predstavljena lokalna avtohtona trta belina – ena od najstarejših sort vinske trte na svetu ter mati vseh najbolj znanih sort vin. Doživite pa lahko tudi pot jagode grozda od trgatve pa vse do prve kapljice vina. 

gozd Popotnik Gozdna terapija – nov trend v turizmu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 12:48 31.avgust 2024.

    Plačan oglaševalski prispevek neznanega avtorja..

  • Antivaxer 12:21 31.avgust 2024.

    Kako je vse lepo napisano... VSI, ki se odpravljate s kolesom, morate vedeti, da tu kolesarske steze potekajo po lokalnih ozkih cestah, ki so nevarne že brez kolesarjev... Hrvati samo postavijo označevalne table za kolesarske poti in vala, imajo novo ...prikaži več kolesarsko pot... To je afrika z elektriko, ki občasno ne dela...

Sorodne novice