Popotnik
3640 ogledov

To so nesporno najbolj privlačne točke na Hrvaškem

Naravni park Kopački rit Ivo Biocina
Iščete ideje za sanjski oddih? Potem preverite spisek naravnih parkov na Hrvaškem, ki so jih opisali pri Hrvaški turistični skupnosti.

Tako kot Slovenija tudi naša južna soseda Hrvaška ponuja številne zelene kotičke, ki si jih je vredno ogledati. Dolgo so bili v senci bolj priljubljenih obalnih mest in plaž, po katerih država slovi daleč naokrog. S težnjo po obuditvi zelenega turizma pa se Hrvaška že nekaj časa želi predstaviti kot država, ki se jo splača obiskati tudi zaradi številnih možnosti za preživljanje aktivnega oddiha v naravi.

Ljubljanica Ljubljansko barje pri nas Popotnik Magični naravni parki, ki jih morate obiskati!

Če sodite tudi sami v skupino dopustnikov, ki je med oddihom težko pri miru, lahko preverite zanimiv seznam Hrvaške turistične skupnosti. Na njem so predstavili hrvaške naravne parke, ki ponujajo nešteto možnosti za miren dopust ali aktiven oddih daleč od mestnega vrveža. Nekateri izmed njih so resnično magični.

Naravni park Biokovo

Naravni park v Splitsko-dalmatinski županiji je ime dobil po planinskem masivu Bikovo, ki krasi skoraj vsako razglednico z Makarske riviere. Njegov najvišji vrh je 1762 metrov visok Sv. Jure, ki je hkrati tretji najvišji vrh Hrvaške. Do njega vodijo asfaltirana cesta, pa tudi številne planinske poti.

Naravni park Biokovo | Avtor: Julien Duval Julien Duval
V parku lahko obiščete Botanični vrt Kotišina, obzidje velikega Kaštela ter številne jame. Tu lahko opazite tudi kakšno od endemitskih rastlinskih ali živalskih vrst ali katero od paleontoloških najdišč. Zagotovo pa vam ne bodo ušli čudoviti razgledi na pokrajino, morje in okoliške otoke. Za najbolj spektakularen razgled obiščite Skywalk Biokovo, edinstveno razgledno točko v obliki podkve s steklenimi tlemi 1228 metrov nad morjem.

Naravni park Dinara

Naravni park Dinara z najvišjim vrhom Hrvaške, ki v višino meri 1831 metrov, in kraškim reliefom je med ljubitelji narave zelo priljubljen. Je del naravne meje med Hrvaško in Bosno, kjer obiskovali najdejo številne nad- in podzemne oblike hidrogeoloških pojavov, pa tudi bogato živalsko pestrost ter kar petino hrvaške flore.

Naravni park Dinara | Avtor: Segio Gobbo Segio Gobbo
Prav zaradi tega je tu prav poseben poudarek na ohranjanju bogatih naravnih danosti in georaznolikosti, živalskih in rastlinskih vrst ter njihovih naravnih habitatov, kot so vodni habitati rek Krke in Cetine z njunimi pritoki ter močvirnati, gozdni in jamski habitati. A ker na tem območju najdemo tudi številne sledi večstoletne tradicije človekovega delovanja, so tukaj posebej zaščiteni tudi polnaravni habitati, avtohtone pasme in sorte ter bogata kulturna in zgodovinska dediščina.

 

Naravni park Kopački rit

Največji naravni biser Slavonije, ki zaradi svoje bogate, nedotaknjene narave privlači tako izletnike kot znanstvenike, zajema močvirno področje okoli ustja Drave in Donave pri Osijeku. Uvrščeno je med največja naravna močvirna področja v Evropi, pa tudi na Ramsarski seznam svetovno pomembnih močvirij.

Naravni park Kopački rit | Avtor: Ivo Biocina Ivo Biocina
Tu prebivajo jeleni, divji prašiči, prevladujejo pa ptice – približno 300 različnih vrst. Med njimi so najpomembnejše tiste zaščitene, npr. orel belorepec in črna štorklja. Do parka se lahko pripeljete z avtomobilom. Še boljši način za ogled in spoznavanje njegovih lepot pa so izletniške ladjice, s katerimi se lahko približate plitvim močvirnim rokavom.

Naravni park Lonjsko polje

Največji naravni park v osrednji Hrvaški, eno izmed najbolj ohranjenih evropskih močvirij, ki je zaščiteno z Ramsarsko konvencijo kot močvirje svetovnega pomena, leži v dolini Save vzhodno od Zagreba. Ponuja občutek tišine in romantičnega miru, saj gozdovi hrasta obdajajo mirne vode močvirja, prekrite s številnimi lokvanji.

Naravni park Lonjsko polje | Avtor: Zoran Jelaca Zoran Jelaca
Največje bogastvo parka predstavljajo ptice. Po ocenah strokovnjakov naj bi tu prebivalo 250 različnih, tudi zelo redkih vrst, ki jih lahko opazujete v ornitoloških rezervatih Rakita in Dražiblato. Med najbolj znanimi prebivalci območja so štorklje, ki rade gnezdijo na strehah slikovitih starih, lesenih kmečkih hišk. Slednje so zaradi svoje lepote, ohranjenosti in nenazadnje številnosti pravi spomenik arhitekturne dediščine. Ena izmed vasic, vas Čigoč, pa je bila leta 1994 proglašena tudi za prvo evropsko vas štorkelj.

Naravni park Medvednica

Gorski masiv Medvednica, ki ga prekriva gost gozd, sodi med najbolj priljubljene izletne točke Zagrebčanov. Najbolj priljubljen je sam vrh gore, Sljeme, do katerega se lahko popeljete tudi z žičnico, na vrhu pa si v številnih planinskih kočah privoščite popularne "sljemenske" specialitete, kot so fižol s klobaso ali sirov in jabolčni zavitek.

Naravni park Medvednica | Avtor: Zoran Jelaca Zoran Jelaca
Enega najbolj priljubljenih krajev na Medvednici predstavlja tudi srednjeveški grad Medvedgrad, ki stoji na dvignjenem predelu sredi gostega gozda in je le pol ure hoje oddaljen od zadnjih mestnih hiš.

Naravni park Papuk

Pohodniki so si enotni, da je Papuk, ki je bil nekoč otok v Panonskem morju, najlepša gora v Slavoniji. Ta zeleni raj, popoln za pobeg v naravo, sprostitev in rekreacijo, je edinstven predvsem zaradi svoje geološke zgodovine. Prav zaradi nje je dobil status prvega geoparka pod Unescovo zaščito na Hrvaškem. Tukaj lahko najdete vse vrste kamnin, od tistih iz davnega geološkega obdobja paleozoika pa vse do najmlajšega kvartarja.

Naravni park Papuk | Avtor: Nina Djurdjevic Nina Djurdjevic
Papuk je prav tako edina hrvaška gora, bogata z nenavadnimi vulkanskimi kamninami. Rupnica, ki je nastala kot posledica vulkanskega izbruha na dnu Panonskega morja pred 70 milijoni let, je bila že leta 1948 razglašena za prvi geološki spomenik na Hrvaškem. Danes v bližnjem Voćinu najdete tudi poučen Geo info centar, ki ga preprosto ne smete zamuditi. Vsi, ki vas zanima življenje v panonskem morju, pa obiščite še izjemno interaktivno razstavo v Hiši panonskega morja.

Naravni park Telašćica

Zaliv Telašćica na skrajnem južnem delu Dugega otoka sodi med enega najbolj priljubljenih skrivališč navtikov na Jadranu, saj ponuja varno zavetišče tudi pred najmočnejšim neurjem. Impozantni klifi se na nekaterih mestih namreč dvignejo kar 160 metrov visoko.

Naravni park Telašćica | Avtor: Zoran Jelaca Zoran Jelaca
Severovzhodna obala Telašćice je pretežno gola, medtem ko na jugozahodu najdete dišeč borov gozd, okusne fige in oljke. Med zalivom in strmimi klifi pa vas čaka prav poseben biser – malo in zelo slano jezero Mir. Do Telaščiće se lahko pride tudi po kopnem. Vsekakor pa predlagamo, da si prekrasne klife ogledate tudi z morja.

Naravni park Velebit

Naravni park Velebit je z 2.000 kvadratnimi kilometri površine največje zaščiteno območje na Hrvaškem. Je večje od vseh ostalih zaščitenih območij skupaj. Znotraj parka se nahaja niz manjših zaščitenih področij, ki vključuje tudi dva narodna parka, vredna ogleda: Severni Velebit na področju regije Lika–Karlovec in Paklenica v Dalmaciji.

Naravni park Velebit | Avtor: Aleksandar Gospić Aleksandar Gospić
Celotno, približno 150 kilometrov dolgo gorovje, je zaščiteno tudi kot Unescov svetovni rezervat biosfere, zaenkrat edini takšen na Hrvaškem. Obiščite ga lahko tudi sami in odkrijte izjemno bogastvo rastlinskega in živalskega sveta – tako po skupnem številu vrst kot številu endemskih vrst.

Naravni park Vransko jezero

Nekje na pol poti med Šibenikom in Zadrom leži največje jezero na Hrvaškem – Vransko jezero. Naravni park, imenovan po njem, je idealen za obiskovalce, ki imajo radi bolj ležerne oblike preživljanja prostega časa v naravi. Tu lahko opazujete številne ptice, saj je del parka tudi ornitološki rezervat s številnimi opazovalnicami ter dom različnim vrstam divjih rac in čapelj.

Naravni park Vransko jezero | Avtor: Zoran Jelaca Zoran Jelaca
Naravni park je priljubljen tudi pri ribičih, saj ima jezero brakično vodo, zato v njem najdemo tako sladkovodne kot tudi morske ribe. Jezero si lahko obiskovalci ogledate z vode ali kopnega, s kajaka ali gorskega kolesa, oba pa lahko najamete kar na licu mesta. 

Naravni park Učka

Arheološka najdišča in materialni ostanki pričajo, da se je nad zahodno obalo Kvarnerskega zaliva živelo že v prazgodovini, danes pa Naravni park Učka privablja predvsem ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi. Zaradi goste mreže planinskih poti ga imajo radi tako alpinisti kot izletniki, sem pa zahajajo tudi ljubitelji gorskega kolesarjenja in plezanja. Slednji pomladi in poleti radi obiščejo kanjon Vela draga – geomorfološki naravni spomenik z 62 plezalnimi smermi. Najbolj hrabri obiskovalci pa vrhove Učke uporabljajo kar kot izhodiščno točko za polete z zmaji. 

Naravni park Učka | Avtor: Ivo Biocina Ivo Biocina

Naravni park Žumberak – Samoborsko gorje

Zahodno od Zagreba vas presenetijo kraški pojavijo, netipični za območje okoli Panonske nižine, globoki kanjoni, bistre rečice s številnimi slapovi, prostorni cvetlični travniki ter gozdovi bukve in kostanja. Prebivalci Žumberka in višjih gorskih predelov, ki se ukvarjajo predvsem s poljedeljstvom, vinogradništvom in živinorejo, živijo v slikovitih vasicah na strmih hribčkih.

Naravni park Žumberak – Samoborsko gorje | Avtor: Ivo Biocina Ivo Biocina
Večinoma gre za potomce znanih hrvaških čuvarjev morja, Uskokov iz mesta Senja z obale Kvarnerja. Ker je del prebivalcev grškokatoliške vere, krasijo žumberške vasice številne slikovite cerkvice. Podnožje Žumberka – Samoborskega gorovja, zlasti njegovo vinorodno področje, deluje umirjeno in je pravo nasprotje bolj divjemu gorskemu predelu. 

Naravni park Lastovsko otočje 

44 otokov in otočkov, polnih mistične lepote, v skoraj 70 odstotkih prekriva gozdov. Bogat podvodni svet privlači potapljače, kolesarske poti in pešpoti ljubitelje aktivnega oddiha, najsijajnejše zvezdnato nebo pa romantike. Tukaj bodo na svoj račun prišli tudi morjeplovci in ljubitelji čiste narave, saj oddaljeno otočje obiskujejo le izkušeni navtiki, ki radi uživajo v kateri od očarljivih uval, ki krasijo vse strani tega čudovitega otoka.

Naravni park Lastovsko otočje | Avtor: Aleksandar Gospić Aleksandar Gospić
Zagotovo pa se boste zaljubili tudi v številne kamnite cerkvice, živopisane dimnike, prekrasne kamnite hiše iz 15. in 16. stoletja ter Lučico, zadnje baročno ribiško mestece.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Ender3 13:31 16.junij 2024.

    Koliko avtor dobi za oglaševanje Lipe njihove..?

  • darefoks 09:40 16.junij 2024.

    a spet ta gnila hrvaska vas butasta je se kaka druga drzava cenejsa od te svinjarije

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:32 16.junij 2024.

    Ne ne ne gremo je predrago,bomo šli raje v Kočevski rog

Sorodne novice