Popotnik
31784 ogledov

Resno opozorilo hrvaških pristojnih glede delfina pri Krku

Delfin Inštitut Modri svet
Opazili so nenavadno vedenje delfina.

Druženje z delfini je na seznamu želja številnih pustolovcev po svetu, pri divjih živalih, še posebej inteligentnih, pa je treba biti vedno previden, opozarjajo strokovnjaki. Takšne aktivnosti je bolje izvajati pod nadzorom oseb, usposobljenih za interakcijo z njimi, če pa se vam žival približa sama, se je najbolj pametno umakniti.

Ta nasvet je trenutno še posebej pomemben za obiskovalce otoka Krk, kjer so opazili nenavadno vedenje navadnega kratkokljunega delfina (Delphinus delphis), so na družbenih omrežjih sporočili iz Inštituta za raziskovanje in ohranjanje morja Modri svet.  

Biologi ugotavljajo, da gre za delfina samotarja, ki je iz neznanih razlogov ločen od svoje skupine, in svetujejo, da se mu ne približujete. 

"Zavedati se moramo, da intenzivna interakcija s človekom neizogibno predstavlja tveganje, tako za delfine kot za človeka. Delfini lahko prenašajo številne resne in težko ozdravljive bolezni, kot so tuberkuloza, leptospiroza itd. Prav tako lahko človek med tesnimi interakcijami vstopi v populacijski delfini lahko prenašajo bolezni, ki lahko povzročijo pogin večjega števila živali, zato se je kopanju z njimi, predvsem pa dotikom, vsekakor treba izogibati," opozarjajo.

Morski pes napad Svet Moškega v Egiptu napadel morski pes, razplet je neverjeten delfin Magazin Grozljivo: Takole je delfin napadel svojo trenerko Navadni delfin, Delphinus delphis Opazili so jih Vizita za živali Pri Kornatih velika jata navadnih delfinov

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • sam1 11:15 04.avgust 2024.

    Morda bi bilo dobro tudi prepovedati uživati ribe in ostale morske sadeže,ujete v kvarnerskem zalivu ,kjer se ta nevarni delfin zadržuje,pa vse ,kateri se tam namakajo v morju,poslati na obvezno testiranje ob povratku domov,morda celo za kakšen teden ali dva v karanteno....

  • Avatar Garancija
    Garancija 06:48 04.avgust 2024.

    Resno opozorilo hrvaških pristojnih glede delfina pri Krku,če se ga dotaknete dobite tuberkulozo,in kožico med prsti.V istem odstavkau pa pravijo,da je delfin v odlični formi.kaj zdej?