Popotnik
1767 ogledov

V Ameriko izvažali našo vodo

uršlja gora
1/2
Bralec Žurnala24
Na Uršljo goro po lahki poti, primerni tako za otroke kot starejše ... Na koncu še k izviru cenjene mineralne vode, ki so jo izvažali celo v Ameriko.

"Za najbolj turistično in obiskovalcem najlažjo pot na Uršljo goro velja pot iz Naravskih ledin (GPS koordinate: 46.487232, 14.941137).  Iz parkirišča na Naravskih ledinah oziroma po domače parkirišča pri prvi ''rampi'' potrebujete uro in pol normalne hoje," je opisal Tim Kolar-Erat iz Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne na Koroškem.

Dodaja, da je pot dobro označena, lahka, nezahtevna, primerna za otroke z družinami, za štirinožne prijatelje, starejše: "Pot, kot sem že dejal, traja uro in pol. Za cel izlet bi priporočal štiri ure. Uro in pol na vrh, približno uro ali uro in pol na Uršlji gori ter uro za sestop."

Uršlja gora | Avtor: TIC RAVNE NA KOROŠKEM TIC RAVNE NA KOROŠKEM

Urškina enolončnica, kipjenke ...

Tim Kolar-Erat pravi, da se lahko okrepčate na vrhu Uršlje gore, kjer najdete planinski dom oziroma kočo Dom, ki stoji tik pod vrhom Uršlje gore ali Plešivca (1699 merov), zraven cerkve sv. Uršule, zgrajene leta 1602. Na vrhu stoji tudi poslopje RTV s stolpom. 

Na poti iz Kotelj proti Naravskim ledinam pa najdete Smučarsko kočo pod Uršljo goro. Tim pojasnjuje, da ponujajo povsod tudi lokalno - tradicionalno Koroško hrano, na primer rpičev zos s flikami, domačo enolončnico - Urškino enolončnico, štruklje, žganke, kipjenke, štrudle in podobno, "hrana je povsod zelo okusna." Dodaja, da se v centru Kotelj nahaja tudi prva in edina burger hiša na Koroškem - Punkt Kotlje, "na poti na Uršljo se lahko odžejate tudi z zelo čisto, pitno vodo ob poti - vodni zajemalniki."

Hrvaško morje Popotnik Neokrnjen, tih in prazen hrvaški otok

Zakaj Uršlja gora 

"Izlet oziroma pohod na Uršljo goro priporočam iz večih razlogov. Poleg Pece, ki je najvišja gora na Koroškem, velja tudi Uršlja za simbolno goro vseh Korošcev. Gre za najbolj vzhoden vrh Karavank," pravi Tim. 

Pojasnjuje, da se na Uršlji gori nahaja tudi najvišje ležeča cerkev, bolje rečeno katedrala, v Sloveniji in tretja najvišje ležeča cerkev v srednji Evropi, za obema cerkvama iz Dobrača. Na gori najdemo tudi RTV oddajnik, ki pokriva signal za celotno Koroško in tudi Štajersko regijo. Od lani pa imajo tudi najvišje ležeči čebelnjak v Sloveniji.

Za konec še zdravilna voda

"Ob vznožju mogočne Uršlje gore, v dolini Kotelj, na nadmorski višini 510 metrov izvira Rimski vrelec, naravna mineralna voda, izjemno bogata z železom," opisujejo na straneh TIC Ravne na Koroškem. 

Rimski vrelec | Avtor: TIC RAVNE NA KOROŠKEM TIC RAVNE NA KOROŠKEM
Že v dobi Rimljanov je bila tu postojanka ob rimski cesti Celeia - Virunum. Konec 19. stoletja so kraj začeli izkoriščati v turistične namene. Sčasoma je nastalo daleč znano letovišče. Med drugo svetovno vojno je bil v stavbi gestapovski štab, po vojni gostilna, internat metalurške šole, počitniški dom ter hotel različnih kategorij.

Pojasnjujejo, da izvirajoča voda v zadnjih stotih letih ohranila iste kemijske sestavine: "Nekdaj je bila bolj cenjena kot katerakoli druga mineralna voda, najbolj pita v vseh večjih mestih Avstro-Ogrske in izvažana celo v Ameriko."

Do izvira ''ksieve vode'' (kisle vode) na Rimskem vrelcu lahko pridete po cesti iz Kotelj v smeri Ivarčkega jezera oziroma Uršlje gore, je pojasnil Tim. 

Za konec dodaja, da je v občini Ravne ter njeni okolici ogromno možnosti za izlete oziroma počitnice, nekaj jih je navedel: 

  • gorsko kolesarjenje: Bike Park Poseka v športnem centru Ravne
  • obisk grada Ravne (Streiteben) – Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika
  • Prežihova bajta – spominski muzej Prežihovega Voranca
  • Muzej železarstva (Štauharija) na Ravnah
  • tematske poti v bližini: S punklom po Formi vivi, Malgajeva pot, Fužinarska pot, Mladinska pot Ravne na Koroškem, Vorančeva pot, Cesta mošta
  • pohodniške poti, tudi lažjih za mlajše otroke (Olševa in Potočka Zijalka, Sveti Primož nad Muto, Peca)
  • avanture v podzemlje Pece – s kolesom, kajakom ali vlakom
  • plezanje
  • jahanje
  • pozimi smučanje in tek na smučeh

anja.scuka@zurnal24.si