Popotnik
981 ogledov

Zgodba, ki se dotakne. Nosila je pomoč, zdaj pa ...

CubaMe CubaMe
Gre za eno tistih zgodb, ki se zgodijo povsem nenačrtovano, za eno tistih presenečenj v življenju, ob katerih rečemo "moralo se je zgoditi". Pred leti so ji počitnice na Kubi dobesedno spremenile življenje, zdaj ima tam svojo drugo družino, zdaj tja organizirano vodi skupine iz Slovenije. Začetek butične agencije CubaMe seže v srce.

Butična agencija CubaMe vas popelje na potovanje, ki ga ne boste pozabili. Rajske plaže, vožnja s cabriolti po Havani, okušanje mojitov in cigar, ples in nore kubanske zabave, jahanje konj, plavanje v podzemni jami in pod slapovi džungle, kuharska in delavnica salse in še in še ... Prijave za konec novembra so v teku, do 20. septembra nudijo 5-odstotni promocijski popust. Vse informacije na tej povezavi. Odprti so tudi datumi za skupine januarja, februarja in konec aprila 2025.

Sledila je srcu 

"Lahko nekaj vprašam?" je v svojem skromnem domu na obrobju Havane slepa gospa tiho vprašala prišleke, ki so zmotili njen dan. Slovenka Barbara Barbič in trije domačini iz havanske soseske Casablanca. "Vas lahko, prosim, poljubim?" Drugega kot svoj blagoslov ni imela, želela pa se je oddolžiti za pomoč, ki so ji jo prinesli. Škatlico lekadolov. Bilo je na vrhuncu pandemije, paracetamol se je dobil le na črnem trgu, zanj je bilo potrebno plačati zneske, ki si ga mnogi Kubanci niso mogli privoščiti. Gospa je vsakogar posebej poljubila na čelo, da imajo vsi oči, polne solz, ni videla. Morda je čutila. Ko so zapustili njen dom, jim grla niso pustila besed, solze ganjenosti so tekle v tišini.

CubaMe | Avtor: CubaMe CubaMe

Čut za sočloveka v stiski je bil tisti, ki je Slovenko napeljal k temu, da je v svojem domačem okolju na Dolenjskem začela zbirati pomoč pred svojim povratkom na Kubo. Ta je popotnico, ki se pred tem nikoli ni vračala na isto destinacijo dvakrat, povsem osvojila že prej; Havana je pač večna zapeljivka, ki človeka ne pusti hladnega. Na svojem prvem sprehodu po prestolnici Kube je tako - povsem nezavedno - začela plesti zgodbo, ki ji je spremenila življenje, v Havano se vsaj za mesec dni vrača vsake toliko časa, ustavila je ni niti pandemija. (Žurnalov članek: Bravo, da si pokazala sredinca vsem, ki sprejemajo ukrepe.)

Iz te zgodbe je nastala butična turistična agencija CubaMe; na Kubo vozi organizirane skupine popotnikov, ki tja ne pridejo le po turistični paket plaže, izkušnje s kabrioletom, cigare, mojita in norih kubanskih zabav, pač pa tudi po doživetje prave Kube. CubaMe jim želi oziroma jim ponudi oboje, pri čemer ves čas poudarja: Kuba je dežela mnogih obrazov, stiske, s katero se soočajo državljani, turisti, ki pridejo s trdno valuto, ne občutijo, na tem karibskem otoku lahko doživijo počitnice svojega življenja ... Podrobnosti potovanja, razpoložljivi datumi in cena, vse to je opisano na spletni strani CubaMe na tej povezavi. 

Pohitite s prijavami, mesta se hitro polnijo! Na prijave za noveembrsko skupino CubaMe do 20. septembra prizna 5-odstotni popust na program. 

CubaMe | Avtor: CubaMe CubaMe

Šivanje rane na domači mizi 

Barbič se je takoj po povratku s prvega potovanja na Kubo začela učiti španščine; vedela je, da je to nujno potrebno, če želi poseči globje v srž kubanske kulture. Z veliko slo je ves svoj prosti čas namenjala širjenju svojih obzorij o Kubi tudi doma, preučevala zgodovino, prebirala kubanske avtorje, se v Ljubljani pridružila plesni skupini kubanske salse, predvsem pa negovala stike z ljudmi, ki jih je tam spoznala. 

Ana iz Havane ji je tako nekega dne sredi pandemije povedala, da je za covidom zbolela njena mama, na črnem trgu je dobila tri tablete paracetamola in zanje krepko plačala. Denys, Barbarin prvi učitelj salse v Havani, ji je povedal, da si je poškodoval nogo, potreboval je šivanje. Z vseh poliklinik v prestolnici so ga odpravili, rekoč, da njegova rana enostavno ni življenjsko ogrožujoča in da mu zaradi pomanjkanja materiala ne morejo pomagati. 

Na koncu sta ga na domači mizi oskrbela soseda, ona ginekologinja, on nevrokirurg, oba sta pustila službi v zdravstvenem sistemu, podedovala sta hišo v Havani in se posvetila turizmu. Zašila sta mu rano. Na živo. Takšnih zgodb je še nekaj; Barbič se je prepričala na lastne oči, slišala izpovedi ljudi. Odločila se je pomagati po svojih močeh, na svojem Facebook profilu, ki je javno dostopen, popisala dogajanje na njej tako ljubem otoku. Pri zbiranju pomoči so ji najprej pomagali sorodniki in prijatelji, sodelavci, nato širši krog ljudi. Zdravila in pripomočke ji zdaj pošiljajo tudi ljudje, ki jih sploh ne pozna. 

CubaMe | Avtor: CubaMe CubaMe

Na Kubi je kralj črni trg; v zdravstvu res močno manjka vsega. Zdravnik napiše recept, a Kubanec gre torej z njim na črni trg (zanj obstaja celo aplikacija), ne v lekarno. Slovenka pomoč deli direktno ljudem, pri čemer ji pomagajo prijateljica Yitxy, mlada zdravnica, Milagros, nekdanja socialna delavka (Barbarina kubanska mama) in ostali prijatelji, ki jim zaupa. Njen edini pogoj vedno je, da nihče na Kubi za pomoč, prinešeno iz Slovenije, ne plača niti centa. Na svojem zadnjem potovanju, s katerega se je vrnila v drugi polovici maja, je na Kubo odnesla  okrog sto kilogramov pomoči, pretežno zdravil, zdravstvenih pripomočkov in nekaj hrane, predvsem proteine v prahu, vitaminske pripravke. 

Vprašanje, ki se zastavlja samoumevno je, kako sploh lahko pripelje ves ta material v državo. Kubanska vlada je po množičnih protestih pred tremi leti sprejela ukrep, da lahko vsak prišlek na otok prinese neomejeno količino zdravil, hrane in higienskih pripomočkov. Ukrep podaljšujejo, trenutno je podaljšan do konca septembra. Ljudje so v stiski, Barbič upa, da bo vlada ukrep podaljšala, saj bi v nasprotnem primeru - poleg stroška, ki ga odšteje za dodatno prtljago - morala za vsak kilogram pomoči carini plačati še deset dolarjev. 

CubaMe | Avtor: CubaMe CubaMe

Pozor, Barbič še enkrat poudarja, Kuba je dežela mnogih obrazov, mnogih ponudb, mnogih obravnav, mnogih žepov. Tujcem z zavarovalnimi policami se ni treba bati borne zdravstvene oskrbe, zanje obstajajo posebne poliklinike.

Rajske plaže, nore fieste, ples, ...

Vse svoje popotniške izkušnje in dognanja o Kubi je Barbič, sicer novinarka, popisovala na svojem Facebook profilu, pripravila je potopisna predavanja, nanjo se je obračalo vse več ljudi, ki jo je nagovarjalo, naj jih pelje na ta "njen" otok. Nagovarjanje je bilo tako vztrajno, da je sprejela izziv in rekla - pa pojdimo. A če bomo odšli, bomo odšli tako, kot je potrebno, z vsemi okvirji vred. Odprla je agencijo CubaMe in proti Havani odpeljala prvo skupino 15-tih popotnikov. Ti so se tako zelo povezali, da se njihova "kubanska zgodba" nadaljuje tudi doma v Sloveniji. 

CubaMe | Avtor: CubaMe CubaMe

CubaMe program sicer vključuje vse tiste turistične atrakcije, ki jih je na Kubi potrebno in vredno videti in doživeti, hkrati pa ponudi globji uvid v kubansko kulturo in družbo; Barbara v program vpleta tudi svojo širšo kubansko družino. Potniki doživijo pristno Havano, se po njenih ulicah vozijo s kabrioleti, pripravijo jim salsa učne ure, kjer vsak potnik dobi svojega plesnega učitelja oziroma učiteljico, udeležijo se norih kubanskih zabav, odidejo v Viñales, kjer spoznajo pridelavo in predelavo tobaka, ki po svetu slovi kot najboljši. Kubanske cigare seveda na kmetiji, do koder se pogumni odpravijo na hrbtih konj, poskusijo kaditi tudi sami. 

Potnikom CubaMe razkaže način življenja staroselcev Taino, obiščejo krokodiljo farmo, se odpravijo na treking v nacionalni park Topes de Collantes, kjer se okopajo pod slapovi, uživajo na plažah pri Trinidadu in Varaderu, na turistični kmetiji pripravijo najbolj slastne jastoge in mini kuharsko delavnico s predstavitvijo tropskega sadja in zelenjave ter prikazom predelave kave. Ves čas jih spremljata glasba in ples, skoraj vsak večer namreč najdejo drugo plesno prizorišče, kjer je samo opazovanje Kubancev pri plesu vredna paša za oči. 

CubaMe | Avtor: CubaMe CubaMe

Barbarina širša kubanska družina sledi afro kubanski religiji, ki je v Sloveniji manj znana (širše znan je nemara haitijski woodoo). Pripravijo predstavitev slednje; CubaMe je prepričana, da brez tega nihče v resnici ne more doživeti Kube. Barbič je bila na različnih verskih obredih, kjer so med drugim ženske padale v trans ...

Dva dneva vsakega potovanja skupina preživi v all inclusive hotelu v Varaderu, med potjo pa so nastanjeni v tako imenovanih casah particulares, zasebnih nastanitvah, ki jih CubaMe skrbno izbira, zvečine gre za mini butične hotele. Krona potovanja je slovensko - kubanska fiesta, ki jo pripravijo na terasi enega izmed osrednjih hotelov v Havani ob Parque Central, Hotela Plaza, kamor povabijo Kubance, s katerimi sodelujejo, Barbarino širšo kubansko družino, igra živa glasba, na koncu DJ. Nora noč se nadaljuje na enem izmed osrednjih plesišč Havane. Naslednje jutro - vedno - sledi bridko pakiranje kovčkov. Tisto, kar potniki odnesejo s Kube s seboj za vedno, se vendarle ne da spraviti v kovčke. Tisto odnesejo v srcu.

CubaMe | Avtor: CubaMe CubaMe

Izkušnje popotnikov: "300 odstotkov, prijatelji!"

Želja in vodilo butične agencije CubaMe in njene vodje Barbare Barbič, ki ji na Kubi pravijo "yuma cubana" (tujka Kubanka), je izkušnja. Pristna izkušnja. Kubanci slovijo po svoji odprtosti, po svoji šegavosti, v še tako zahtevnih življenjskih situacijah so se sposobni šaliti. Odprtih rok sprejmejo prišleke, hvaležni so za vsako še tako majhno gesto pomoči. 

Za program CubaMe in njegovo izvedbo poleg lastnice agencije skrbi še ena Slovenka, ki je na Kubi našla svoj drugi dom, Sandra Šporar Pérez, hkrati pa tudi vodnik in animator Denys Gonzales Bugnes. Oba imata izjemno zanimi življenjski zgodbi, popisani sta na spletni strani agencije Pri delitvi prinešene pomoči, kot že omenjenoo, sodeluje tudi Yitxy, mlada zdravnica.  

CubaMe | Avtor: CubaMe CubaMe

Izkušnje potnikov, ki so doslej potovali s CubaMe so izjemne; prva skupina si je zaobljubila, da v isti zasedbi na Kubo odpotuje najmanj čez pet let (če ne prej), družijo se tudi v Sloveniji, poimenovali so se "kubanska družina". Nekateri so obdržali stik z novimi prijatelji s Kube. "Dopust stoletja," je zapisala Primorka Vesna, Dolenjka Tanja je ves čas potovanja ponavljala: "Nam je tako luštno," Posavka Suzana se s Havane še poslovila ni, ko je že napovedala svojo vrnitev. Štajerec Zvonko, ki je Kubo prvič obiskal pred dvajsetimi leti, nato pa se s soprogo Alenko vrnil s CubaMe, je pred potovanjem rekel, da "če bo Barbič speljala pol toliko, kot je obljubila, bo super". Sredi potovanja je zadovoljno ugotovil: "Kaj 50, na 300 odstotkih smo, prijatelji!" Najmlajša CubaMe potnika doslej, Ana in Tim, že sprašujeta, če načrtuje CubaMe programe širiti na druge destinacije, saj si drugačnega potovanja več ne predstavljata. 

CubaMe | Avtor: CubaMe CubaMe

CubaMe ima še nekaj prostih mest za potovanje v novembru, za prijave do 20. septembra nudijo promocijski popust na program. Za ponudbo pišite na mejl (barbara@cubame.si) ali jo pokličite osebno po telefonu. Vsi kontakti so navedeni na spletni strani CubaMe. Odprti so tudi datumi januarja, februarja in za prvomajske praznike prihodnje leto. 

CubaMe | Avtor: CubaMe CubaMe

Hasta la vista! 

 

CubaMe Promo Popotnik Izkušnja: "Dopust stoletja!" Ujemi ugodno ponudbo

*Ozadje imena agencije CubaMe: 
Barbara je na enem svojih prvih potovanj na Kubi nove znance v Cienfuegosu slišala pripomniti, da jo bodo v zelo kratkem času "kubanizirali". Niso vedeli, da je "kubanizirana" že prišla. Glavno vodilo agencije ni delati turizma, kot je zapisano na njihovi spletni strani, pač pa ustvarjanje zgodb. Takšnih, ki presegajo foto utrinke z določene destinacije; agencija si želi vsaj majčkeno "kubanizirati" vsakega potnika. Zato CubaMe! (Me se izgovori po slovensko, ne po angleško, torej CubaMe kot Kubaj-mene. Poleg tega ima me isti pomen v obeh jezikih, tako slovenskem, kot španskem). 

CubaMe | Avtor: CubaMe CubaMe

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.