Slovenija
138159 ogledov

600 tisoč Slovencev danes prejelo pomembno pošto, možna globa do 400 evrov

Informativni izračun dohodnine FURS
Ne le po navadni pošti, Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je pomemben dokument oddala tudi v spletno aplikacijo e-davki.

Nekaterim po navadni pošti, drugim preko aplikacije e-Davki. Davkarija je v spletne nabiralnike danes dostavila drugi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2023, in sicer so v drugem svežnju pri Fursu oddali 624.279 informativnih izračunov. Tisti, ki aplikacije nimajo, pa so pošto dobili po navadni pošti, saj je Furs na pošto dokumente oddal v petek. 

Glede na datum odpreme se bo rok za ugovor iztekel 1. julija, rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 31. julij, preveč plačano dohodnino pa bo Furs zavezancem prav tako nakazal do 31. julija.

Prvi paket je nekaj več kot 930.000 zavezancem odposlala konec marca in tisti, ki so lani med letom državi plačali premalo dohodnine, so jo morali medtem že doplačati. Enako velja za zavezance z vračilom dohodnine.

Letos je v prvem svežnju informativne izračune dohodnine prejelo 930.749 zavezancev, od tega 130.990 s skupaj 34,9 milijona evrov doplačili, 364.491 pa s skupaj 95,4 milijona evrov vračili. Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je bil 29. maj, najpozneje do takrat je finančna uprava tudi izvedla vračila preveč plačane dohodnine. Preostalih 435.268 ni imelo niti vračila niti doplačila dohodnine.

Izračuna pa ne pošljejo tistim zavezancem, za katere Furs od izplačevalcev dohodkov ne prejme podatkov o obračunu dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, in to najpozneje do 31. julija.

Izračune natančno preglejte

Na Fursu zavezance znova opozarjajo, naj podatke na informativnih izračunih natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca.

Če ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Tudi zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo v ugovoru.

Furs izračuna ne pošlje tistim zavezancem, za katere od izplačevalcev dohodkov ne prejme podatkov o obračunu dohodnine. V tem primeru morajo zavezanci napoved vložiti sami, in to najpozneje do 31. julija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Grof 14:28 03.junij 2024.

    Samo prste stran, od te pomembne pošte, 400€ pa kdo je tu nor, da naseda svobodi

  • Grof 14:27 03.junij 2024.

    Pomebna pošta, halo, Fajonka,, pomagali bomo pri izgradnj Nove Palestine, s čim že, ja, prednostno pred poplavljenci to sigurno, tako kot Ukrajini, na stotine milijonov €, zakaj že, doma pa, pol milijona ljudi na robu preživetja, zakaj, zaradi svobode ……