Slovenija
21258 ogledov

Accuweather: Takšno poletje nas čaka!

Accuweather je objavil vremensko sezonsko prognozo za poletje v Evropi.

Opozarjajo, da bo vročina, ki se bo poleti razširila po Evropi, s pomanjkanjem deževnih obdobij na delih celine kmetom zaradi suše povzročila resne težave. To bi lahko veljalo tudi za poletne pridelke, ki so običajno odporni na sušo, saj se je zimsko vreme nad kontinentom zadržalo dlje kot običajno. 

Vroča Španija, Portugalska in Italija

Najtopleje bo poleti na Portugalskem, v Španiji in na jugu Francije ter v večjem delu Italije, saj se bo topel zrak širil iz severne Afrike v južno Evropo. 

Povprečne temperature v jugozahodni in jugovzhodni Evropi naj bi bile v poletnih mesecih nad povprečjem. Junija pričakujemo povprečne temperature med 21 in 26 stopinj Celzija, julija pa od 26 do 34 stopinj. 

Poleg visokih temperatur bo padla podpovprečna količina dežja, kar bo povzročilo težave v kmetijstvu ter zamujanje pri pridelku, vključno z olivami. 

Vročina tudi v Srednji Evropi in na Balkanu

Bolj suhe vremenske razmere bodo prevladovale tudi nad osrednjim in jugovzhodnim delom Evrope, vročina pa se bo iz Španije in Italije razširila vse do juga Združenega kraljestva, severne Francije, Belgije, Nemčije, južne Poljske, Ukrajine in balkanskih držav. 

Suša | Avtor: Profimedia Profimedia

Tako na zahodu kot vzhodu Evrope lahko pričakujemo vročinske valove, vendar ne istočasno. Meteorolog Tyler Roys razlaga, da se redko zgodi, da se toplota enakomerno porazdeli po teh dveh delih celine. "Verjetneje je, da bo vročina prihajala v valovih," pravi Roys.

Daljša vročinska obdobja v Franciji in Nemčiji je pričakovati šele konec julija in v začetku avgusta. 

V srednji Evropi je junija pričakovati povprečne temperature med 19 in 21 stopinj Celzija, julija pa od 21 do 25 stopinj. Avgusta naj bi povprečne temperature spet začele padati proti 19 do 21 stopinj. 

V srednji Evropi in na Balkanu naj bi bila količina padavin nižja od povprečja, predvsem pa to velja za Francijo, Nemčijo in Veliko Britanijo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar drecos
    drecos 22:25 14.maj 2021.

    se za 5 minut naprej ne vejo bebci

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:26 14.maj 2021.

    O, tuji vremenarji s preroškimi sposobnostmi. Naši največkrat še za dva dneva naprej ne uganejo.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:29 14.maj 2021.

    In potem je svizec zavil čokolado..