Slovenija
12495 ogledov

Aktivisti posneli, kako grozljivo je stanje na prašičji farmi v Sloveniji

Farma prašičev v Sloveniji prašičereja.info
Od pomanjkanja higiene do neoskrbljenih ran in hujših poškodb živali, popolnoma omejenega gibanja in surovega bivalnega okolja ...

Društvo AETP (Animal Enterprise Transparency Project / Društvo Projekt transparentnosti živalskih obratov) je v prejšnjem in letošnjem letu skrito dokumentiralo življenjske pogoje prašičev na gospodarskem objektu, ki letno vzredi 15 tisoč sesnih pujskov. 

Njihova preiskava je razkrila alarmantno stanje - od pomanjkanja higiene do neoskrbljenih ran in hujših poškodb živali, popolnoma omejenega gibanja in surovega bivalnega okolja ... 

Kot lahko vidimo na posnetku, so svinje prisiljene ležati v lastnem blatu in urinu, razpadajoča trupla niso odstranjena, prašički se skotijo na tla, kontaminirana s fekalijami, na živalih so vidne krvave in vnete zaležanine, mastitis, deformacije nog. 

Aktivisti so ugotovili tudi, da so svinje med umetno oploditvijo, pozno brejostjo ter med in po prasitvi prisiljene 2 meseca kontinuirano bivati v boksih kvadrature 1,3 kvadratnega metra, kjer se ne morejo obrniti, premakniti z mesta ali skrbeti za naraščaj. Tla v vseh boksih so betonska ali kovinska, s širokimi in ostrimi režami, so dodali.

Smrtnost med prašiči je visoka, včasih pa se mrtva skotijo cela legla. 

"Prikazana živinorejska praksa je večinoma legalna in dovoljena tako po slovenskih kot celo po evropskih standardih. Zaradi tega obstaja utemeljena bojazen, da preiskovani živinorejski obrat ni edini v Sloveniji, kjer vladajo takšne razmere," so še opozorili v društvu AETP. Celoten posnetek si lahko ogledate na njihovi spletni strani (povezava).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • blayo 16:14 24.junij 2021.

    Zaključek da zato, ker se to dogaja na tej farmi (uredništvo, ime farme prosim), se enako dogaja na vseh je milo rečeno beden. Zanimivo bi bilo vedeti, če so pri pristojnem inšpektoratu naznanili sum kaznivega dejanja mučenja živali. Zanima me ...prikaži več recimo korespondenca "aktivistov" s pristojnim inšpektoratom. Dajmo enkrat za spremembo vse karte na mizo, ne pa nekaj na pol in potem pritiskat na čustva bralcev z "nazornimi posnetki".

  • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 14:17 24.junij 2021.

    V kolikor je to klanje res v naši državi, bi bilo pošteno, da se napiše kdo je ta izrodek, ki tako ravna z živalmi.

  • Ender3 13:14 24.junij 2021.

    Kaj meni kmetijski minister Desus kvote? Za razliko od Pivčeve, se ta mojster bolj slabo odziva na probleme.