Slovenija
58 ogledov

Aktivna tuberkuloza v porodnišnici

Vodstvo UKC Ljubljana pojasnjuje pojav aktivne tuberkuloze v bolnišnici. (Foto: Žurnal24 main
Na ljubljanski ginekološki kliniki je medicinska sestra zbolela za aktivno obliko tuberkuloze. V stiku z njo bilo 173 ljudi, od tega 90 novorojenčkov, so potrdili v bolnišnici.

Da je medicinska sestra zbolela za aktivno obliko tuberkuloze, ki spada med tri najsmrtnejše bolezni na svetu, je bilo potrjeno včeraj. Kot so povedali v univerzitetnem kliničnem centru, pod katerega spada ginekologija, je bilo z njo v stiku 173 ljudi, od tega 90 novorojenčkov.

Vsi bodo v roku enega meseca povabljeni na pregled, saj se šele v tem času pokaže, ali je oseba okužena, vendar ni rečeno, da se okužba spremeni v bolezen, ki sicer nastopi šele v enem letu po okužbi. Pomembna je tudi informacija, da tudi če je kdo okužen, ni prenašalec, zato se ljudem, ki so bili v stiku z medicinsko sestro, ni treba izogibati drugim. Človek postane kužen šele, če dejansko tudi zboli za to boleznijo. Ta se prenaša kapljično s kihanjem in kašljanjem.

Če bo kdo res zbolel, bo deležen dve- do štiritedenskega zdravljenja v bolnišnici Golnik, ki je prirejena za takšne primere. Celotno zdravljenje sicer traja pol leta. Predstojnik bolnišnice Golnik prof. dr. Mitja Košnik, dr. med, je ob tem dejal: "Vse je pod nadzorom, stvar je varna." Tudi okužena medicinska sestra se zdravi na Golniku in ni v smrtni nevarnosti.


Po naših podatkih je sicer neaktivna oblika tuberkuloze, ki še zdaleč ni tako nevarna kot aktivna, v slovenskih bolnišnicah pogosta. V teh primerih bolnik tri mesece jemlje zdravilo interferon, bolezen pa je treba tudi pozorno spremljati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.