Slovenija
7815 ogledov

Arso o tem, kje bo največ snega

Sneg
Že danes lahko zapade kar nekaj centimetrov snega. Izrazitejša fronta pa prihaja v noči na soboto.

Vremenska motnja, ki prihaja nad naše kraje, bo predvsem zvečer in v noči na petek prinesla manjše padavine. Na vreme v petek bo izrazito vplival globok ciklon, ki bo nastal nad severnim Sredozemljem. "Tudi blizu tal se bo sprva še zadrževal hladen zrak, ki ga bo v petek čez dan od juga počasi začel izpodrivati toplejši. Ob umikanju ciklona proti vzhodu pa bo zvečer za krajši čas zapihal okrepljen severni do severovzhodni veter. Z vetrom bo prišla tudi manjša ohladitev, ki pa ne bo trajala prav dolgo," napovedujejo na agenciji za okolje.

Na jugu že danes do 5 centimetrov

Z izjemo najnižjih delov Primorske bo že danes tudi po nižinah rahlo snežilo. Več padavin bo na jugu Slovenije, kjer lahko zapade do 5 centimetrov snega. Padavine bodo v drugem delu noči ponehale in jih v petek zjutraj in večji del dopoldneva vremenoslovci ne pričakujejo. 

Z vetrovi južnih smeri bo nad naše kraje začel dotekati toplejši zrak. Popoldne se bo nato nad severno Italijo poglobil ciklon, ki se bo zvečer pomaknil nad severni Jadran. Sredi dneva se bodo na zahodu države že začele pojavljati rahle do zmerne padavine, ki se bodo popoldne širile v notranjost. 

Intenzivnejše dogajanje lahko pričakujemo zvečer, ko bo prišla izrazitejša fronta, ki se bo po napovedih vremenoslovcev hitro pomaknila prek naših krajev. V prvem delu noči na soboto bodo padavine najprej ponehale na zahodu države, v drugem delu noči pa še na vzhodu in jugu. 

Sneg | Avtor: Profimedia Profimedia

Koliko bo snega?

"Napoved o količini snega po nižinah je tudi tokrat težavno delo. Že manjše spremembe v legi ciklona nad Jadranom vplivajo na jakost padavin, kako daleč proti severu se bo razširila topla zračna masa in tudi kako dolgo bodo vztrajale padavine. Predvsem v višje ležečih krajih na severu bo zelo verjetno večinoma snežilo, medtem ko drugje po Sloveniji pričakujemo deloma dež, deloma sneg," pojasnjujejo na agenciji za okolje. "Padavine bodo šibkejše na severovzhodu, zato bo tam po nižinah večinoma deževalo. Nad osrednjo Slovenijo bo verjetno večina padavin padla v snegu. Skupna količina padavin bo najvišja na jugu. Sprva bo tam deževalo, zvečer pa bo dež prehajal v sneg. Največ snega bo predvidoma padlo v nekoliko višjih legah na Notranjskem in Kočevskem."

Prvi del noči na soboto bo prinesel tudi zmerno do močno burjo, drugje po Sloveniji pa okrepljen severnik. Ob tem opozarjajo, da se napoved vetra zaradi negotovosti poti ciklona lahko spremeni. Zaradi okrepljenega južnega vetra bo v času jutranje in večerne plime povišana tudi gladina morja. Na agenciji zato svetujejo spremljanje opozoril. 

Sneg bo kratkega daha

"Ohladitev bo le kratkotrajna. Že v soboto, še bolj občutno pa v nedeljo in prihodnji teden, bo nad naše kraje z jugozahodnikom dotekala zelo topla in spet bolj vlažna zračna masa. Vremenski tip bo precej podoben, kot smo ga že imeli v novembru," napovedujejo. "Na zahodu oblaki in rahel dež, na vzhodu pa nekaj sonca in večinoma suho."

Naslednji teden se bodo tako najvišje dnevne temperature gibale med 10 in 15 °C, v vzhodnih krajih pa še topleje. Hitro se bo tanjšala tudi snežna odeja visoko v hribih. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.