Slovenija
9370 ogledov

Bodo policisti Golobu pokvarili dopust? Zahtevajo takojšnji …

požar na Krasu Robert Golob Jure Makovec/STA
Tudi v Policijskem sindikatu Slovenije opozarjajo na poslabšanje varnostnih razmer ter vse pogostejše grožnje in napade na policiste pri izvajanju nalog za zagotavljanje varnosti v državi. V dopisu so k ukrepanju pozvali premierja Roberta Goloba in navedli, da je vlada v pogajanjih jasno pokazala, da dela policistov ne ceni.

Na poslabšanje varnostnih razmer na nekaterih območjih v državi so v četrtek opozorili v Sindikatu policistov Slovenije (SPS), kjer so vodstvo ministrstva za notranje zadeve in policije pozvali k sprejetju ukrepov za bolj učinkovito uveljavljanje reda in izterjavo izrečenih kazni ter boljšo varnost policistov v postopkih in posledično tudi državljanov.

Na vprašanje, ali ta poziv podpirajo, so v Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) odgovorili, da se zavedajo pomembnosti vsake pobude, ki bi pripomogla k varnejšemu delovnemu okolju za policiste in k večji učinkovitosti pri izvajanju policijskih nalog, ter jih kot take podpirajo. Obenem pa so v PSS poslali dopis predsedniku vlade Robertu Golobu, v katerem ga sprašujejo, ali ima namen zakonito ovrednotiti delo policistov ter ob tem spoštovati ustavne odločbe in pravico do poštenih pogajanj in pogojev dela.

Policisti policija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prepričani so, da je vlada med pogajanji za odpravo plačnih nesorazmerij pri plačah v javnem sektorju pokazala, da ne ceni dela policistov, ki skrbijo za varnost, življenje in premoženje državljanov, "saj do sedaj ni omogočila poštenih pogajanj glede vrednotenja njihovega dela ter vrednotenja prepovedi, omejitev in obremenitev, ki so specifične ravno pri opravljanju poklica policista". Kot so navedli, je vladna stran v predlogu prenove plačnega sistema ovrednotila delo večine uradnikov in javnih uslužbencev višje kot delo policistov in zaposlenih v podpornih službah policije in ministrstva za notranje zadeve.

Vlada po njihovem mnenju ne spoštuje odločb ustavnega sodišča, ki je "jasno zavzelo stališče, da policisti in uslužbenci policije niso primerljivi z ostalimi poklici zaradi nalog, ki jih opravljajo in zaradi njihovega poslanstva". V PSS se namreč zavzemajo za ločen plačni steber za javni red in varnost, s katerim bi lahko po njihovem mnenju omogočili pošteno vrednotenje policijskega dela in podpornih služb.

Policist promet | Avtor: epa epa

V PSS tudi ocenjujejo, da se v Sloveniji premalo vlaga v varnost. Slovenija je trenutno ena najbolj varnih držav, a varnost ni samoumevna, so poudarili. "Vi in vaša vlada pa, glede na po našem mnenju nesprejemljive in podcenjujoče predloge vrednotenja policijskega dela in podpornih služb, vse te vrednote očitno namerno in nerazumno zavračate, pri tem pa se celo ignorantsko izogibate vsakemu 'zakonitemu' merilu in kriteriju ter obrazložitvi, ki smo vam jo podali v pogajanjih za vrednotenje delovnih mest v okviru prenove plačnega sistema. To kaže, da vam ni mar za prihodnost Slovenije in za varnost njenih državljanov v prihodnosti," so zapisali. Vladi so očitali tudi, da se obrača stran ob opozorilih sindikata o kadrovski podhranjenosti.

"Slovenija je bila v zadnjih letih ocenjena kot varna država in je na lestvici turistično varnih destinacij na vrhu svetovnega seznama - vendar ne zaradi dela vlade, temveč v prvi vrsti ravno zaradi požrtvovalnega dela policistov in podpornih služb, ki skrbimo za varnost v Sloveniji," so še dodali. Od predsednika vlade, ki je tako kot večina njegovih kolegov na parlamentarnih počitnicah (te po poslovniku državnega zbora trajajo do 31. avgusta), pričakujejo takojšen odziv.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Naklonsky 13:01 16.avgust 2024.

    Policisti in Golob se bojijo bakrenih, kaj šele Tince!

  • atamama 12:51 16.avgust 2024.

    Mislim, da plače ne bodo rešile kadrovskega manjka usposobljenih policistov. Ob objavi dogajanja in že prej, ko so občani branili policiste sem se vprašal zakaj neki nosijo strelno orožje. Policist ni namenjen, da bo lutka v katero skačejo ženske in ...prikaži več otroci. Reakcije morajo bito ostre in s tem učinkovite. Spomnim se zgodbe sedaj že pokojnega miličnika, ko so začeli naseljevati Kerinov grm v Posavju. Ker se niso hoteli odseliti so prestrelili lonce, pa so šli. Potem pa je prišel ukaz in sranje....

  • Ender3 11:56 16.avgust 2024.

    Zahvala STA za nov prispevek za manipuliranjem javnosti. Najbolje bo, da povzamejo, kar tisto kar objavljajo avtorji z inicijalkami na Nori24tv..Stanje v državi je po njihovem mnenju tik pred razpadom..Bo treba znova uvesti policijsko uro, ni druge možnosti. Dokler se ...prikaži več Golob ne vrne iz počitnic ..