Slovenija
21 ogledov

Bodo upokojencem vrnili pravice?

Andrej Vizjak Anže Petkovšek
Predlog sprememb varčevalnega zakona v delu, ki zadeva pokojnine, je v koalicijskem usklajevanju, je povedal minister za delo Andrej Vizjak.

Predloga ne razkriva. Neuradno naj bi enake pravice, kot so jih imeli pred uveljavitvijo zakona, spet zagotovili tistim upokojencem, ki so delali v Sloveniji, sedež podjetja pa je bil v drugih republikah SFRJ.

Predlog sprememb naj bi po neuradnih informacijah v varčevalnem zakonu v petem odstavku 143. člena dodal novo izjemo. Čeprav nimajo podlage v vplačanih prispevkih, bi se po predlogu vsem upravičencem do dela pokojnine za upoštevanje obdobij pokojninske dobe do 31. marca 1992 pri nosilcih zavarovanja v drugih republikah nekdanje SFRJ, od 1. januarja prihodnje leto zagotovilo izplačilo pokojnin v višini, kot so jo imeli pred uvedbo varčevalnega zakona. Finančni učinki spremembe naj bi bili v letu 2013 okoli 7,5 milijona evrov.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Vizjak pričakuje razpravo glede novega predloga, ki ga sicer ne želi razkriti. Usklajen predlog zakona bo obravnavala vlada, poslanske skupine pa naj bi se do njega opredelile na zasedanjih, ki bodo večinoma v torek. To naj bi bila tudi ena od tem sicer rednega srečanja vodij koalicijskih poslanskih skupin tisti dan zjutraj.

Da bodo potrebni popravki zakona za uravnoteženje javnih financ v delu, ki govori o prejemnikih pokojnin in izjemah, so se v DL, DeSUS in SLS strinjali že poleti. Bolj zadržani sta pri tem ostali SDS in NSi, vendar se je koalicija dogovorila, da bo kompromis potreben.

Med nujnimi spremembami so navajali tudi te, ki naj bi jih sedaj zadeval predlog ministrstva. DeSUS je že poleti ocenil, da je nekaj napak tudi v povezavi z zakonom o žrtvah vojnega nasilja. Stranka je predlagala še, da tisti borci, ki so sodelovali pri narodnoosvobodilni borbi, ne bi bili deležni varčevalnih ukrepov.

Če se koalicija za popravke zakona ne bo dogovorila, utegneta DL in DeSUS v prvi obravnavi v DZ podpreti novelo, ki jo je v sredo v parlamentarni postopek vložila opozicija, v parlamentarnem postopku pa bi ga lahko ustrezno dopolnili. Opozicija namreč ocenjuje, da je varčevalni zakon prekomerno posegel v pridobljene pravice vojnih veteranov, kar želijo z novelo popraviti.

Poslanka PS Barbara Žgajner Tavš je na predsednika DeSUS Karla Erjavca danes naslovila vprašanje, na kakšen način se bodo omenjene pokojnine izplačevale v obdobju enega leta, na kakšen način se bodo usklajevale in kakšna bo njihova višina.

PS je namreč začudila izjava Erjavca, češ, da se strinjajo, "da se pokojnine, ki ne temeljijo na plačevanju socialnih prispevkov, izločijo iz klasične pokojninske blagajne, a hkrati predlagajo, da njihovega izplačevanja ne prevzamejo posamezna ministrstva, pač pa Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, ki naj te pokojnine uvrsti v posebno kategorijo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.