Slovenija
20 ogledov

Boj za denar brez rokavic

Majda Širca Benjamin Kovač
Zategovanje pasu. Vlada hoče, da kulturniki v pol leta privarčujejo 38 milijonov. Širčeva: To je nemogoče. (Ne)zaupnica. O tem, ali Zares zato ne bo podprl rebalansa in zaupnice Pahorju, Širčeva molči.

Varčevanje. “Socialna bomba, katastrofa, zlovešča napoved, zastrašujoča situacija, smrt kulture.” S temi izrazi so kulturni delavci in ministrstvo za kulturo (MK) pospremili predlog rebalansa proračuna, ki jim do konca leta krči 18 odstotkov sredstev. Ministrica za kulturo Majda Širca pravi, da bi “pet milijonov morda še zmogli privarčevati, 38 pa nikakor ne”. In ministrstvo za finance? “Pričakujemo odgovoren in državotvoren dialog ministrov pri pripravi rebalansa, njihovih izjav pa ne 
komentiramo.”

Spor Širca-Lukšič-Kresal

“Do zdaj smo upoštevali vladne krizne ukrepe. V kulturi ni bilo novih zaposlitev in nadomeščanj, plače smo znižali za tri odstotke,” pravi Širčeva. S prstom kaže na policijo in šolstvo: “Oni tega niso počeli. Mi pa zdaj za pravilne ukrepe dobivamo kazen.” Na MK so prepričani, da vlada “nagrajuje tiste, ki se niso držali omejitev zaposlovanja, in ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) daje 30, ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) pa 5,5 milijona evrov”. Na Lukšičevem ministrstvu pravijo, da gre za sprenevedanje: “MŠŠ zadnji dve leti ni dobilo nobenih dodatnih sredstev za dodatne programe, kot so jih dobili denimo na MK, zato nam tudi ni bilo več kaj vzeti.” Dodajajo, da je imelo MK več denarja tudi pri investicijah. “In to ministrica za kulturo gotovo ve. Če je kdo deprivilegiran, je to MŠŠ,” še pravijo. Na MNZ Katarine Kresal so se zavili v molk do 24. junija, ko naj bi pripravili finančne načrte. “Izjave ministrice za kulturo ne bomo komentirali,” pravijo.

Bo padla zaupnica?

Premier Borut Pahor bo po referendumskem padcu pokojninske reforme na sprejem rebalansa proračuna v državnem zboru verjetno vezal svojo zaupnico. Širčeva se je odgovoru na vprašanje, ali njeno javno nasprotovanje predlogu rebalansa pomeni, da Zares tega ne bo podprl, izognila z besedami: “Sem človek kulture, ne človek stranke.” Prav tako ni jasno odgovorila, ali se za napovedani rez v kulturi čuti osebno odgovorno. MK naj bi sicer po Križaničevem predlogu izgubilo 18 odstotkov sredstev. Ker v plače, ki predstavljajo polovico njihovega proračuna, ne morejo posegati, bi morali oklestiti blizu 40 odstotkov programov in investicij. “To pa pomeni, da lahko do konca leta kar zapremo,” še pravijo na MK.

Čemu bi se morali letos odpovedati?

Evropska prestolnica kulture. Odpovedana v celoti. Razlog: ministrstvo ne bi moglo zagotoviti 2,8 milijona evrov.

Mariborska umetnostna galerija. Zanjo bi zmanjkalo 5,5 milijona evrov. Odpovedane bi bile tudi vse druge investicije v državi, financirane z evropskimi sredstvi.

Filmi. Novih ne bi snemali, ker bi Slovenski filmski center ostal brez 5,5 milijona evrov. Ministrstvo prav tako ne bi financiralo avdiovizualnih del v višini 1,5 milijona evrov.

Ljubljanska Opera. Ministrstvo za končanje njene prenove ne bi imelo 6,5 milijona evrov. Ustavile bi se tudi vse druge naložbe v kulturno infrastrukturo po državi.

Proslava ob dnevu državnosti. Odpovedana. Zmanjkalo bi pol milijona evrov.

Slovenski plesni center. Ne bi bil ustanovljen.

Knjige. Izdali bi jih bistveno manj, saj bi zmanjkal milijon evrov. Knjižnice bi morale zmanjšati nakupe novih knjig.

Mediji. Razpisa za pluralizacijo v višini 3,3 milijona evrov ne bi bilo. Lokalni mediji bi ostali brez denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.