Slovenija
62 ogledov

"Bolezen je breme za žep"

“Pokojninska doba se nam podaljšuje, zato bi bilo dobro, da bi ljudje do 65 leta Žurnal24 main
Bolniški staleži. V Kopru več od povprečja. Največ mišično-kostnih obolenj. Akcije 
gibanja v službah.

“Ugotovili smo, da so po obiskih v ambulantah bolezni kostno-mišičnega sistema na drugem mestu. Če je prisotna bolezen, je prisoten bolniški stalež, to pa pomeni škodo za gospodarstvo in breme za naš žep,” poudarja Milan Krek, direktor koprskega zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV).

Število zdravnikov za medicino dela je premalo glede na število podjetij, v Kopru sta le dva.

Tudi pol leta na bolniški
Povezali so se z nekaterimi obalnimi delovnimi organizacijami, ki želijo vlagati v promocijo zdravja v delovnem okolju, in pripravili projekt V zdravju je moč; veselo na delo. Kot pravi Krek, so bolniški staleži mišično-kostnega sistema izjemno dolgi, v povprečju 25 dni, kar pomeni, da so nekateri na bolniškem staležu tudi po pol leta in več.

Stopnice namesto dvigala
V koprski regiji je bolniški stalež nekoliko večji glede na slovensko povprečje. Ravno bolezni mišično-kostnega sistema so vodilni razlog za izostajanje z dela, v koprski regiji beležijo 0,88 odstotka izgubljenih dni na zaposlenega.

“Pri projektu smo pripravili tudi nekaj osnov zakonodaje, ki pokriva področje varnosti pri delu, in se posvetili promociji telesne dejavnosti: od spodbujanja uporabe stopnic namesto dvigala v službah do prirejanja športnih dnevov in iger med delavci ter uvedbe aktivnih odmorov med delovnim časom,” pravi Manica Remec, ena od sodelavk projekta.

Šport v podjetju
Tina Pucer iz kadrovske službe Cimosa pravi, da so ravno zaradi visokih odsotnosti s tega področja lani v podjetju ustanovili društvo, ki skrbi za gibanje delavcev. “Društvo zdaj šteje 70 članov. Trikrat na teden imamo organizirano telovadbo v naših prostorih, pohode, kolesarjenje ...” dodaja Pucerjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.