Slovenija
158 ogledov

Bruslju bo najbrž treba vračati milijone

Dela na področju vodooskrbe v črnomaljski občini se še niso začela, v semiški in Žurnal24 main
Inšpektorji za promet, energetiko in prostor ugotavljajo, da so gradbinci pri gradnji pomurskega vodovoda investitorje ogoljufali vsaj za 400 tisočakov. Investicija je sicer težka 142 milijonov evrov, ker smo od tega 90 milijonov dobili iz kohezijskega sklada, bo morala Slovenija zaradi nepravilnosti denar Bruslju najbrž vračati.

"V okviru inšpekcijskih nadzorov smo ugotovili neposredna prikrajšanja pri evropskih kot tudi domačih sredstvih v višini 401.756 evrov, čeprav lahko utemeljeno domnevamo, da so se neupravičeno obračunavala neizvedena dela in material na celotnem projektu izgradnje Pomurskega vodovoda v precej višjem znesku,"  so v prijavi suma kaznivega dejanja zapisali inšpektorji. 

Očitek: Zaračunali delo, ki ga niso opravili

Pod drobnogled so vzeli gradnjo na nekaterih odsekih – dejansko izvedena dela so primerjali s projektno dokumentacijo. 

Gradnja prvega sklopa projekta vodovod Mokronog se bo začela prihodnje leto. © i | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na odseku Cankova – Gornji Črnci so inšpektorji denimo ugotovili, da je glavni izvajalec Gorenje projekt obračunal maksimalne količine določene v predračunu, njihov podizvajalec Dagta pa je obračunal manjše količine od naročnika. Primer: V Gorenje projektu so na 30 kilometrskem odseku obračunali izkop jarka s širino v povprečju 1,88 metra, njihov podizvajalec pa je obračunal širino en meter.   

Uroš Razdevšek, direktor družbe Gorenje projekt, ki je v polovični lasti skupine Gorenje, očitke zavrača: "S prijavo smo seznanjeni, saj smo na osnovi zahtev po pojasnilih pripravili in investitorju posredovali vsa potrebna dokazila o dejansko izvršenih delih in s tem dokumentirano ovrgli pavšalne navedbe v prijavi, ki so posledica nepoznavanja celotne projektne dokumentacije."

Občine: Če so bile nepravilnosti, naj pristojni odgovarjajo 

Pri 49 letih se upokojuje. Zdaj namerava doktorirati. Naslov naloge že ima: Post | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
S specializiranega državnega tožilstva, ki primer obravnava, so nam sporočili, da nam dodatnih podatkov zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov informacij ne morejo posredovati.

Občine so z vsebino ovadbe seznanjene. "Sprejeli smo sklep, da se ugotovi dejansko stanje. Imenovali smo skupino ljudi, ki bo ugotavljala ali očitki držijo ali ne. Ministrstva in inšpekcije pa že izvajajo poostren nadzor," pojasnjuje murskosoboški župan Aleksander Jevšek.

"Če so vpleteni odgovorni za nepravilnosti, naj za to tudi materialno in kazensko odgovarjajo, ne nazadnje za ta projekt namenjamo javni denar. Nam je v interesu, da se čimprej ugotovi dejansko stanje in se domnevne kršitelje materialno in kazensko preganja," dodaja Jevšek.

Koliko denarja bo treba vrniti še ni znano

Bruselj je Sloveniji za izgradnjo pomurskega vodovoda namenil 90 milijonov evrov.

denar, euro, bankovci | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na službi vlade za razvoj in kohezijsko politiko (SVRK) na vprašanje, ali bodo morali upravičenci denar vrniti, če se nepravilnosti izkažejo za resnične odgovarjajo: "V tem trenutku natančnega odgovora ne moremo podati, ker je ta odvisen od strokovnega pregleda, ki ga opravlja pristojno ministrstvo. Od tega bo odvisna tudi višina finančne korekcije."  

Finančno ministrstvo bo do izvedbe popravljalnih ukrepov zadržalo nadaljnja nakazila bruseljskega denarja, ki ga je država dobila za gradnjo pomurskega vodovoda, pojasnjujejo na SVRK in zagotavljajo, da morebitna neupravičeno izplačana sredstva na tem projektu za Slovenijo niso povsem izgubljena, saj se lahko porabijo za druge projekte na področju okolja in prometne infrastrukture. 

Komentarjev 13
  • Žurnalček 14:42 24.marec 2015.

    Razlika ni samo v izkopani zemljini , ampak tudi v zagotavljanju varnosti oz. utrjevanju zemljine , da se ne podre na delavce v jarku . 1.88 zagotavlja da zemljina pri zdrsu ne more zasutu delavca razen nog , ko tudi ...prikaži več čepi in dela na dnu jame, medtem ko je širina 1m smrtno nevarna , kajti zasuje delavca popolnoma , ko je pri delu sklonjen ! In tega delovna inšpekcija ni videla ! Samo , da bo hec večji , je na sliki izkopan pravilen 1.88m širok jarek !

  • Žurnalček 14:35 24.marec 2015.

    Kr ena kura , vsi projekti so že zaključeni in z njimi ta vlada nima nič ! Preveč poslušaš svojga fuka potrebnega fajmoštra !

  • Žurnalček 14:33 24.marec 2015.

    Kaj je LJ kriva ćče ste Štajerci in Korošci goljufi , Prekmurci pa pošteni. Samo ni mi jasno tole : Projekt širina jarka 1.88m , resnično izkopana pa širina 1m. Kdo je vodil nadzor od strani Gorenja inkdo je podpisoval ...prikaži večl delovne dnevnike ! Zgleda da Korošci , ki so razliko tudi spravili v svoj žep !