Slovenija
9557 ogledov

Buren sestanek Jankovića in Bešič Loredana pri Golobu

Robert Golob, Danijel Bešič Loredan in Zoran Janković Prtscr
Golob posedel Jankovića in Bešič Loredana za skupno mizo. "Dogovorili smo se, da šume v komunikaciji v bodoče odpravimo," je dejal predsednik vlade.

Za skupno mizo so sedli predsednik vlade Robert Golob, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in ljubljanski župan Zoran Janković. "Sestali smo se v zasedbi, kot jo vidite. Prizori, ki smo jim bili priča v zadnjem času, so nedopustni. Moramo se posvetiti reševanju problemov, ne pa razčiščevanju osebnih razlik v pogledih," je dejal premier in poudaril, da je zdravstvo glavna prioriteta vlade. 

Sklep današnjega sestanka je, da šume v komunikaciji v bodoče odpravijo, ne dovolijo, da se ponovijo, potegnejo črto in gledajo naprej: "Zavedamo se problematike in bomo skupaj našli rešitve za naprej". Po Golobovih besedah je nekatere težave mogoče rešiti hitro, za druge pa bo potrebnega več časa za odpravo. Na eni strani je izpostavil problematiko urgentnih centrov, na drugi pa pomanjkanje družinskih zdravnikov. 

V zadnjih dneh so v oči bodli prizori iz Ljubljane, kjer so pacienti v dolgih kolonah več ur čakali pred Zdravstvenim domom Bežigrad, kjer sta dve zdravnici začeli sprejemati nov bolnike. Danes so bolnike, ki so prišli čakati v vrsto, odslovili. V petek so namreč sporočili, da bodo bolnike na opredelitev vabili. Prednost bodo imeli starejši od 65 let in kronični bolniki, ki so ostali brez zdravnika v enoti Bežigrad. Janković se je za nastalo situacijo opravičil. 

Bešič Loredan z dvema opravičiloma Jankoviću

"Na tem mestu z moje strani dve pojasnili. Osebno sem povsem narobe razumel dejstvo, da župan Zoran Janković pred novoletnimi prazniki ni uspel priti do mene. Če bi se takrat sestala, bi bila zadeva drugačna, ker bi dobil objektivne informacije. Tako da se mu na tem mestu, kar se prvega dela tiče, opravičujem. Opravičilo je iskreno," je uvodoma dejal minister Bešič Loredan.  

"Ker se nisva uspela dobiti in ker sem imel različne informacije z različnih strani, sem napačno izjavil in predvidel, da župan občine Ljubljana te stvari počne namenoma ali, bog ne daj, z namenom odprodaje katerega koli od zdravstvenih domov. S pomočjo predsednika smo se o tej temi danes odkrito pogovorili. Župan mi je zadevo v celoti pojasnil. In s tem strani še drugo opravičilo županu Ljubljane, da sem nepremišljeno ocenil, na podlagi različnih mnenj, da želi karkoli početi z zdravstvenimi domovi v Ljubljani v korist prodaje in v korist pridobivanja premoženja na ravni Mestne občine Ljubljana. Tudi tukaj iskreno opravičilo, župan," je dodal Bešič Loredan. 

Bešič Loredan se bo z Jankovićem sestal že jutri. Napovedal je, da mu bo predal vso dokumentacijo, povezano z zdravstvenim domom. Na ministrstvu želijo združiti primarno raven in sekundarno raven UKC Ljubljana ter čim hitreje poiskati rešitve za urgentni center UKC Ljubljana in zdravstvene domove v Ljubljani. "Te stvari bomo reševali za zaprtimi vrati. Mnenja niso enaka, vendar na koncu je treba najti kompromis v dobrobit slehernega prebivalca Ljubljane in Slovenije. Kar se tiče sistemskih ukrepov je to na naši ravni, kar se tiče organizacijskih ukrepov v Zdravstvenem domu Ljubljana, je to na ravni ZD Ljubljana."  

Pacienti brez zdravnika naj gredo k zasebniku? Tako odgovarjajo na zavarovalnici.

"Nedopustno je, da kdorkoli nima osebnega zdravnika"

Ljubljanski župan Zoran Janković se je zahvalil premierju Golobu, da je sklical sestanek. "Sestanek je bil kot vedno, kadar sva skupaj, buren, taka karakterja sva," je o sestanku z Bešič Loredanom dejal Janković, ki je sprejel ministrovi opravičili. 

"Dolžni smo, država in glavno mesto, z roko v roki reševati problem, ki je ta trenutek najhuši problem v tej državi – govorim o zdravstveni krizi. Nedopustno je, da kdorkoli nima osebnega zdravnika," je dejal Janković. Ob tem je dodal, da v Ljubljani čakajo na gradbeno dovoljenje za ZD Jarše, v teku je projekt za ZD Metelkova, nov dom je predviden v Šmartnem pod Šmarno goro ter izgradnja novega na Rakovniku. 

V ZD Ljubljana imajo polne koncesije za ginekologijo, zobozdravstvo in pediatrijo. Pri družinski medicini so danes predlagali prve rešitve, kako bi lahko prej prišli do družinskih zdravnikov, ki bi opredeljevali nove paciente. Po oceni ZZZS je v Ljubljani 13 tisoč neopredeljenih pacientov. 

Ena od možnosti, ki jih vidita oba, je, da bi neopredeljene paciente opredeljevali specializanti 4. letnika, potrebno pa bi bilo poskrbeti za administrativno razbremenitev zdravnikov. Janković ocenjuje, da bi lahko v primeru dobrega odziva s strani specializantov znižali število neopredeljeni za do 30 – 40 odstotkov. 

Pogovarjali so se tudi o možnosti, da bi opredelitev pri zdravnikih v prihodnje uredili regijsko, če bi bila za to ustrezna zakonska osnova. Trenutno namreč zakon daje vsakemu možnost, da se prijavi, kjer se želi. 

Minister za zdravje je napovedal, da bo ministrstvo za zdravje v roku največ desetih dni prikazalo analizo, dokument stanja v slovenskem zdravstvu. Koaliciji jo bodo predstavili predvidoma 18. januarja, na kar se bodo dogovorili o usmeritvah in iskanju možnih skupnih rešitev, ki bodo koalicijsko usklajene. 

Stavka v sredo?

Slovensko zdravniško društvo bo kot mediator posredovalo med ministrstvom za zdravje in zdravniškim sindikatom Fides, je po sestanku med stranema povedal predsednik društva Radko Komadina. Mediacija se bo začela v torek zjutraj, čas za dogovor med stranema pa je do 18. ure, ko bo jasna usoda za sredo napovedane zdravniške stavke.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 29
  • pravičnik77 07:26 10.januar 2023.

    Ta Bešić Loredan je navaden nevretenčar, upognjenec, človek brez hrbtenice. jao jao jao kam je prišla Slovenija?

  • gregor96 06:40 10.januar 2023.

    zoki jih je peljal scat, k dva papka sta bla zraven Don Corleoneja

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 04:30 10.januar 2023.

    Golob bo moral Loredana menjat, je "premehak" po duši za takšno funkcijo. Se vidi, da se trudi in je emocionalen in to nasprotniki izkoriščajo..Sicer pa je politika ustrezna, mafija v belem pa bo seveda jamrala in nagajala kolikor lahko...Svojo pravico ...prikaži več do skorumpiranega zdravstva bodo branili do konca...Morda je nastopil čas, da se kači odreže glavo..