Slovenija
2 ogledov

Cenejša država, razbremenitev gospodarstva

Janez Jansa sds Žurnal24 main
SDS-ov razvojni program 10 + 100 med drugim predvideva krčenje števila ministrstev, omejitev javne porabe na 45 odstotkov BDP in prodajo neprodanih stanovanj, ki so v lasti bank.

"Pred Slovenijo je zahtevno obdobje," je na začetku dejal predsednik SDS Janez Janša in dodal, da bo treba odgovoriti na vprašanje, kako zavarovati standard ljudi ob dejstvu, da bo zadolževanje države zaradi padca bonitetnih ocen vse dražje in kako v takšnih zahtevnih razmerah ustvariti pogoje za dolgoročno gospodarsko rast.

Rešitvi sta po Janševem mnenju dve: pocenitev države in razbremenitev gospodarstva. Za doseganje obeh ciljev pa je potreben pogoj večje pravičnosti v družbi. "Potrebujemo pravično družbo in opravilno družbo," je dejal.

Na vsa ta vprašanja odgovarja razvojni program stranke 10 + 100. Deset ukrepov meri na preobrat, ki ga je treba doseči takoj na začetku mandata. V drugem delu pa je sto najpomembnejših ukrepov za nov gospodarski zagon in nova delovna mesta za cel mandat.

Deset prvih ukrepov

Žiga Turk je ob tem predstavil deset omenjenih rešitev. Število ministrstev se bo tako skrčilo na 10, takoj se bo pristopilo k socialnemu dialogu, delež javne porabe se bo omejilo na 45 odstotkov BDP, povečala se bo podpora ustvarjalnim in podjetnim, skrajšati bodo poskušali čas umeščanja objektov v prostor, odpraviti kreditni krč in na trg postaviti neprodana stanovanja, ki jih imajo banke.

Med omenjenimi sta tudi ukrepa, da bodo obsojeni veliki gospodarski kriminalci in da bodo kadrovali na podlagi sposobnosti in ne politične pripadnosti.

Komentarjev 34
  • Veteran 21:10 22.oktober 2011.

    Od drugih programov za rešitev Slovenije iz krize in sicer kot jih je predstavil Janša še nisem videl.

  • gec 17:48 22.oktober 2011.

    narobe je da živijo taki kot si ti,pasji iztrebek...

  • privat 09:25 22.oktober 2011.

    ja žalostno je da so vedno isti obrazi v politiki...nekaj je zelo narobe v deželi tej!