Slovenija
128 ogledov

Cengizu rdeč karton Državne revizijske komisije

Gradbena mehanizacija kopač bager Profimedia
Cengiz je izpadel iz tekme za gradnjo dela tretje razvojne osi med Podgoro in Velenjem.

Državna revizijska komisija je zavrnila zahtevek za revizijo turškega Cengiza, ki mu Dars ni priznal sposobnosti za sodelovanje v drugi fazi oddaje javnega naročila za gradnjo odseka Podgora-Velenje na trasi tretje razvojne osi med Šempetrom in Velenjem jug. Dars bo tako zdaj postopek nadaljeval s konzorcijem slovenskih podjetij in Strabagom.

Dars je javno naročilo za gradnjo odseka Podgora-Velenje na tretji razvojni osi med Šentrupertom in Velenjem jug, ki je predvidevalo dvofazni postopek izbire izvajalca, objavil januarja, julija pa sposobnost za sodelovanje v drugi fazi oddaje javnega naročila priznal konzorciju slovenskih gradbenih podjetij Kolektor CPG, Pomgrad, Gorenjska gradbena družba, CGP in Kolektor Koling ter avstrijskemu Strabagu.

Turškemu Cengizu medtem sposobnosti za sodelovanje v drugi fazi oddaje javnega naročila ni priznal. Kot je takrat navedel Dars, turški izvajalec namreč ni predložil ustreznih referenčnih potrdil. Dars je Cengiz sicer pozval k predložitvi ustreznih dokazil, čemur je Cengiz sledil, a je Dars nato ugotovil, da ta še vedno niso zadostna. Prijavo Cengiza je zato označil kot nedopustno.

Cengiz zahteval revizijo

Cengiz je 23. julija vložil zahtevek za revizijo, s katerim je predlagal razveljavitev odločitve o priznanju sposobnosti v delu, v katerem mu ta ni bila priznana, in povrnitev stroškov pravnega varstva. Darsu je očital, da je poziv na dopolnitev prijave oblikoval v nasprotju z določbami dokumentacije v zvezi z oddajo javnega naročila in temeljnimi načeli javnega naročanja, in sicer na način, da je dvoumen, nejasen in nerazumljiv, posledično pa sta ga naročnik in vlagatelj različno interpretirala.

Dars se z navedbami Cengiza ni strinjal, odločitev pa je prepustil Državni revizijski komisiji. Ta je danes, kot so sporočili iz komisije, odločila, da se zahtevek zavrne kot neutemeljen, zavrnila je tudi zahtevek Cengiza za povrnitev stroškov pravnega varstva.

Dars bo tako drugo fazo postopka nadaljeval s konzorcijem slovenskih gradbenih podjetij in avstrijskim Strabagom. V drugi fazi postopka bosta ponudnika oddala ponudbo z ocenjeno vrednostjo projekta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.