Slovenija
130 ogledov

Človek iztrebljal že v prazgodovini

Znanstveniki so s pomočjo natančnega datiranja ostankov prišli do sklepa, da so Žurnal24 main
Izumrtja številnih starodavnih živalskih vrst ne gre pripisati spremembam podnebja, ampak človeškemu iztrebljanju.
 
 

Žalostno je izvedeti, da so naši predniki igrali tako veliko vlogo pri izumrtju prazgodovinskih živali. Še bolj žalostno pa je to, da se trend iztrebljanja nadaljuje tudi danes.

Chris Turney

 
Po poročanju BBC-ja so bile ogromne prazgodovinske živali v Tasmaniji po vsej verjetnosti izbrisane zaradi prekomernega človeškega lova in ne zaradi sprememb v temperaturi.
Prav ta vzorec iztrebljanja se je nato skozi prihodnja leta ponavljal na določenih otokih, predvsem v Veliki Britaniji.

Ogromni kenguruji
Vzroki za obširna izumrtja številnih živalskih vrst na koncu ledene dobe so bili do danes zaviti v oblak skrivnostnosti. Največ vprašanj se je vedno pojavljalo okoli usode praživali megafavn – ogromnih bitij, ki so v času ledene dobe živela na prostranstvih Avstralije. Živali te skupine zajemajo ogromne trimetrske kenguruje in leve vrečarje.

Ljudje so prispeli v Tasmanijo pred približno 43.000 leti, v času, ko se je otok delno povezal s celino Avstralijo. Znanstveniki zatrjujejo, da je verjetno že v tem stadiju izumrla večina megafavn. Prav zadnje raziskave s pomočjo naprednih tehnik datiranja so znanstvenikom omogočile natančno določitev starosti fosilnih ostankov megafavne. Odkrili so, da je nekaj ogromnih živali živelo še okoli 2000 let po prihodu človeka, in to v času, ko se podnebje ni dramatično spreminjalo. Tako so raziskovalci prišli do sklepa, da so te vrste izumrle zaradi prekomernega človeškega lova.

Človeška krivda?
Profesor Chris Turney z univerze v Exeterju, ki je tudi glavni avtor raziskave, je dejal, da 150 let po objavi Darwinovega seminarskega dela O izvoru vrst argumenti o klimatskih spremembah, ki je naj bi bile vzrok za izumrtje, ne držijo več.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.