Slovenija
21600 ogledov

Črn scenarij se je uresničil: Po enem letu ponekod hiše spet poplavljene

žalec Neurje.si
Z različnih koncev države poročajo o naraslih rekah in poplavljenjih objektih.

V četrtek zvečer je bilo največ nevšečnosti na Celjskem. V okolici Žalca je reka Ložnica prestopila bregove in poplavila ceste in zalila hiše. Zaradi močnih padavin so gasilci posredovali na območju Gotovelj in Ložnice pri Žalcu, kjer je voda ogrožala več objektov in zaprla več cest. V Savinjski dolini morajo do nadaljnjega prekuhavati vodo.

Gasilci so imeli polne roke dela, sestali so se lokalni predstavniki civilne zaščite. Gasilci so posredovali na objektih, ki jih je ogrožala voda, več cest je zaprtih.

V zadnjih 24 urah je bilo na delu 159 gasilskih enot, ki so posredovale ob 454 prijavljenih dogodkih. Na območju Mestne občine Koper so zabeležili kar 223 dogodkov, je razvidno iz podatkov uprave za zaščito in reševanje, 97 pa na območju regijskega centra Celje. V 47 primerih so morali posredovati na ljubljanskem območju, 24-krat pa na mariborskem. 

V Goriških Brdih so morali posredovati gasilci in delavci cestnega podjetja, ker je voda ogrožala stanovanjski in gostinski objekt, sprožila sta se tudi plazova na lokalnih cestah. V Divači so meteorne vode ogrožale trgovski objekt in stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Dvorjane in Korena Bistrica so nudili tehnično pomoč na objektu zaradi povečanega vodostraja v potoku tik ob objektu. Gasilci PGD Bohova, Hoče, Hotinja vas in JZ GB Maribor so nudili pomoč pri pokrivanju poškodovane strehe iz prejšnjega neurja ter s tehničnim posegom preusmerili vodo iz dvorišča vrtca.

Na območju Hrastnika je meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo, zalilo je tudi prostore vrtca. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so zavarovali stanovanjski hiši, preusmerili meteorno vodo s protipoplavnimi vrečami in očisitili prepuste, na Majcenovi cesti in Ulici španskih borcev. Popoldne so na Vreskovem, kjer je puščala streha, pokrili 10 kvadratnih metrov s folijo. Na območju občine Zagorje ob Savi so gasilci so na dveh lokacijah črpali podtalnico v stanovanjskih hišah, preventivno postavili pregrado ob potoku Medija in razžagali ter odstranili podrto drevo s cestišča.

črpanje vode gasilci | Avtor: Profimedia Profimedia

Novomeški gasilci so pomagali pri pokrivanju strehe stanovanjske hiše, ki jo je razkril veter in črpali vodo iz poslovnih prostorov podjetja ter dveh kletnih prostorov stanovanjskih hiš. 

V občini Pivka je meteorna voda zamakala v stanovnje preko strehe objekta in ogrožala skladišče zaradi zamašenih odtokov na skladiščnem objektu. V občini Sežana je meteorna voda poplavila jašek dvigala večstanovanjskega objekta in ogrožala stanovanjski objekt. Posredovali so gasilci ZGRS Sežana ter PGD Sežana in Povir.

Posamezni vodotoki lahko še poplavijo

Burno vremensko dogajanje pa se nadaljuje. Ob krajevno močnejših padavinah lahko še vedno hitro narasejo in se razlivajo hudourniki in manjše reke v večjem delu države, posamezni vodotoki lahko tudi poplavijo, napovedujejo na Arsu. Potem ko so obilne padavine v četrtek težave povzročale predvsem na Obali, so se nato preselile bolj proti vzhodu.

V osrednjem in južnem delu Slovenije je že do četrtka zvečer po poročanju portala Neurje.si padlo krepko čez 100 milimetrov padavin, zaradi nočnega obnavljanja padavin pa je večina vodotokov že na visokovodnih pretokih.

Kot napovedujejo vremenoslovci, bodo danes še naraščale Sava v spodnjem toku, Ljubljanica, Krka in reke na vzhodu države, ki se lahko razlivajo na običajnih območjih. V soboto se bo večina pretokov po državi zmanjševala, le Mura bo še naraščala. Na zahodu bo prevladovala srednja, na vzhodu države pa velika vodnatost rek.

Kako se bo ciklon danes gibal preko Slovenije si lahko ogledate na radarski sliki na tej povezavi.  

Ciklon bo vztrajal nad našimi kraji

Ponoči je največ dežja padlo na območju Notranjske, Kočevske in jugovzhodnega dela države, in sicer okoli 30 milimetrov. Z izrazito ohladitvijo je na višje ležečih področjih prišel tudi sneg. Padavine bodo danes slabele in od zahoda postopno ponehale. Najdlje bodo vztrajale na vzhodu države. "Gre za rahel dež in tudi količina ne bo več velika. Vpliva na hidrološke razmere tako ne bo," je za Radio Prvi dejal dežurni meteorolog Andrej Velkavrh. V severni in severovzhodni Sloveniji bo pihal severni veter, burja na Primorskem bo popoldne ponehala. 

Ker se bo nad Balkanom in Srednjo Evropo zadrževal ciklon, izrazite spremembe vremena v naslednjih dneh ne moremo pričakovati. Ciklon se bo nad tem predelom vrtel, zato bo zelo težko napovedati točen časovni in krajevni potek padavin v naslednjih dneh, je poudaril dežurni meteorolog. Do torka lahko tako pričakujemo večinoma oblačno vreme in nekje od 5 do 15 milimetrov padavin. 
Do ponedeljka bo na Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju še pihal severni veter. 

Današnje najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14 °C, na Primorskem od 14 do 18 °C. 

Oblačno, občasno rahel dež

V soboto bo pretežno oblačno. Sprva bo občasno rahlo deževalo predvsem v severnih krajih, popoldne pa postopno tudi ponekod drugod, verjetneje v vzhodni Sloveniji. Pihal bo severni do severovzhodni veter, ki bo izrazitejši v severnih krajih. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem od 15 do 19 °C.

V nedeljo bo večinoma oblačno, tu in tam bo občasno rahlo deževalo, pogosteje pa v vzhodnih krajih. Razen na zahodu bo pihal šibak do zmeren veter severnih smeri.

Kljub vsemu se najbolj črni scenariji po pojasnilih predstavnikov Arsa niso uresničili. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • bobubob 09:25 13.september 2024.

    Ja, ciklon bo vztrajal. Tudi naši skorumpiranci vztrajajo s svojimi žalitvami stroke. Blokada, slišimo šele zadnji mesec tu pa tam, pa ta blokada traja že 3 (tri !!) leta, satelit jo vsakomur lepo kaže vsak dan! Že od pričetka ukrajinske ...prikaži več svinjarije, ki je prevzela 'štafeto' od kovidne svinjarije. Ni, da ni, naši levodesni skorumpirani izvoljenci družno sodelujejo z bruseljsko kamarilo in njenimi gospodarji pri ustvarjanju novega 'duha časa'. Plebs pa nič. Za domovino, z Raytheonom naprej....

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:46 13.september 2024.

    Samo blebetajo,naredijo pa nič

  • jakec1575 08:43 13.september 2024.

    kje je junak pantani2, k je pljuval po meteorologih in hidrologih? strokovnjak za vse, najbolj pa za rusijo.