Slovenija > Črna kronika
9 ogledov

Fimi-media: začelo se je sojenje Sanaderju

Ivo Sanader Marko Lukunić / Pixsell
Bivši hrvaški premier Ivo Sanader je danes s svojo bivšo stranko HDZ kot pravno osebo sedel na obtožno klop v primeru Fimi-media, ki velja za največjo hrvaško korupcijsko afero. Izrekel se je za nedolžnega.

Tožilstvo trdi, da so obtoženci iz javnih podjetij in z ministrstev prek oglaševalskega podjetja Fimi-media odtujili najmanj deset milijonov evrov, ki so končali v črnih skladih HDZ ali v žepih posameznikov, kot je Ivo Sanader.

Sanader, Ratko Maček, nekdanji tiskovni predstavnik vlade in HDZ, in Damir Sesvečan, predstavnik HDZ, so se danes na sodišču že izrekli za nedolžne, preostali obtoženi so krivdo priznali, poroča Večernji list.

"Ne počutim se krivega. Dokazali bomo, da je obtožnica skonstruirana," je dejal Sanader.

"Dokazali bomo, da je glavni tajnik HDZ odgovorna oseba za finančne posle znotraj stranke. Odločitev o tem, kako bi se črni sklad financiral, ni bila na predsedništvu. Nihče od članov predsedstva tudi ni vedel, da ta sklad obstaja, kar bomo dokazali z dokumenti in revizijskimi ugotovitvami," je danes napovedal odvetnik HDZ Davorin Budin. Sanader je lahko to počel kot predsednik vlade, ne pa predsednik stranke, je dodal.

Sojenje se bo nadaljevalo jutri.

Najobsežnejši primer v zgodovini

Gre za najobsežnejši primer v novejši zgodovini hrvaškega pravosodja, ki mu ni videti konca. Preiskovalci Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) so bili presenečeni nad razsežnostjo korupcije, saj so z vsakim novim osumljencem in zneskom denarja razkrivali novo raven podkupovanja in se je mreža vpletenih širila.


Bivši premier naj bi si tako prisvojil 15 milijonov kun (dva milijona evrov), v domnevnih črnih skladih HDZ pa naj bi končalo več kot 31 milijonov kun (4,2 milijona evrov). Tudi drugi vpleteni naj bi dobili svoj delež.

Napovedanih je več kot 150 prič, med njimi predsednica HDZ in podpredsednica sabora Jadranka Kosor, ki sta jo povabili tako Sanaderjeva obramba kot HDZ.

Hrvaški mediji so poročali, da je Kosorjeva vedela za črni sklad stranke, z denarjem iz njega pa naj bi HDZ financiral tudi njeno neuspešno predsedniško kampanjo v letih 2004 in 2005.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.