Slovenija > Črna kronika
17310 ogledov

Iz košarice za pribor pograbil nož in osemkrat zabodel natakarja

Luka Bohnec Tina Jereb/Dnevnik
Luki Bohnecu iz Goričan sodijo zaradi poskusa uboja Stanislava M. v lokalu na medvoški tržnici.

Štiriindvajsetletni Luka Bohnec iz Goričan je po očitkih okrožne ljubljanske tožilke Petre Lavrič 19. oktobra lani v lokalu Tržnica Kafe na medvoški tržnici 47-letnega natakarja Stanislava M. z vzdevkom Mrki zabodel kar osemkrat. Zadal mu je rane v ledvenem predelu in na nadlahti, poškodoval pljuča, vranica je bila raztrgana. Če ne bi posredovali prisotni in mu ne bi hitro pomagali reševalci, bi lahko umrl. Dejanje naj bi storil v stanju stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi afekta in večletne odvisnosti od psihoaktivnih snovi.

Zgini stran!

Kot smo izvedeli na prejšnjih obravnavah, se je Bohnec, ki je na predobravnavnem naroku krivdo zavrnil, tistega četrtka vračal z obiska pri prijateljici, ko sta ga prestregla dva moška, ki sta mu že v preteklosti grozila – ali vsaj eden od njiju, ki je tudi že udaril njegovo dekle Majo F., natakarico v Tržnici Kafe. Ker se je ustrašil zanjo, je stekel v lokal, da bi jo opozoril na morebitno nevarnost. Mrki naj bi mu tam najprej nekaj govoril, a ni slišal, kaj, nato pa se spravil nanj in ga davil ter tepel. Bohnec se je po svojih besedah ustrašil za svoje življenje, kaj je sledilo, se ne spominja. Zjutraj se je zbudil na klopci pri stadionu in šele, ko so mu drugi povedali, kaj je bilo, se je javil na policiji. Priznal je tudi, da je bil že nekaj časa na heorinu.

Sodnica Maja Povhe je včeraj z zaslišanjem novih prič podrobno razčiščevala okoliščine krvavega napada. Eden od gostov na usodni večer, Elvis B., je slišal Stanislavovo kričanje "Zgini stran!", ni pa mu bil znan vzrok prepira. "Videl sem ju na tleh, Luka je ležal na hrbtu, Mrki pa na njem. Lastnik lokala ju je razdvojil, jaz pa sem Luko prijel za roko, v kateri je držal nož. Ni ga izpustil, z njim je zbežal v smeri občine. Nihče ga ni lovil, ker smo takoj poklicali policijo in reševalce. Stanislav, ki sicer ni konflikten, je krvavel, kot sem videl takrat, najbolj iz leve rame."

Zdel se mu je paranoičen

Izvedeli smo tudi, da se je Bohnec, ki ga zagovarja odvetnik Matevž Tratar, oborožil v bližnji kavarni in piceriji 4 mačke. Ko je prišel tja, je picopeka Aleša, ki je na terasi pil pivo, prosil za cigareto in odšel. Čez dobrih pet minut se je vrnil: "Zdel sem mi je paranoičen." Bohnec je spet odpešačil, a se vnovič vrnil. Aleš ga je zagledal za šankom in mu rekel, da nima tam česa iskati, "in je šel". Toda natakarica mu je takrat povedala, da je Luka vzel nož. Ob že četrtem prihodu v 4 mačke ga je vrgel na mizo na terasi.

Aleševo pričanje je potrdila natakarica Katarina, ki se je spominjala, da jo je Luka ob prihodu hotel prositi za uslugo. Še preden mu je lahko odgovorila, je iz košarice za pribor pograbil nož, ki ga je uporabljala za rezanje limon in pomaranč, včasih pa so ga dali komu za pico: "Je eden ostrejših, kar smo jih imeli." Tudi njej se Bohnec ni zdel razsoden, prej prestrašen in razburjen, pa še "pod vplivom česa". Ob odhodu je zagrozil, da bo vse pobil in zažgal lokal, ko je nož prinesel nazaj, pa je na njem opazila kri.

Hiperaktiven že v vrtcu

Čeprav bi se Lukova mama, frizerka Nina Š. B., ki je trenutno zaradi zdravstvenih težav brezposelna, zavoljo sorodstvenih povezav lahko odpovedala pričanju, je stopila za govorniški pult in osvetlila njegove psihične težave, s katerimi je odraščal v ne najbolj urejenih družinskih razmerah.

"Že v vrtcu je bil hiperaktiven, v osnovni šoli pa učitelji niso znali z njim, zato sem mu poiskala pomoč pri učenju in se obrnila na pedopsihologinjo. Pol leta je bil celo na ritalinu, ki pa ima podobne učinke na možgane kot kokain, bil je odsoten, njegove zenice razširjene. 'Zdaj je dobil vstopnice za vse droge,' je takrat rekel bivši mož. Zahtevala sem druga zdravila in jih tudi dobila," je pripovedovala 49-letna Gorenjka, ki ima iz prvega zakona dva otroka, iz drugega pa štiri. "Luko so v osmem ali devetem razredu osnovne šole namestili v vzgojni zavod v Kranju, ker bi se mu tam lahko bolj posvečali, jaz sem pač skrbela še za druge otroke. A ni šlo. Moj sin ne prenaša laži in hinavščine, in ko mu je nekdo tam pljunil v krožnik, ga je zalučal na tla. Premestili so ga na psihiatrično kliniko v Begunje, kjer se z mladoletniki sploh ne ukvarjajo. Tudi zbežal je od tam, in sem se pogovorila z njim. Prebrala sem ogromno knjig o hiperaktivnosti in potrkala na številna vrata, da bi mu pomagala."

Skrben do bratov in sester

Mama se je dotaknila tudi težav v zakonu, ki so seveda vplivale na vse: "Mož nas je zapustil leta 2015, jaz pa sem naprej skrbela za otroke. Štiri leta kasneje sem uteho začela iskati v alkoholu in nazadnje prosila bivšega, če prevzame skrbništvo nad njimi. Potem sem zbrala toliko moči in poguma, da sem šla na zdravljenje. Nekdanjega soproga so zatem zaprli zaradi marihuane in skrbništvo nad otroki je dobila njegova nova žena, vendar sem zdaj spet z njimi."

Nina Š. B. je večkrat poudarila, da se njen sin ni nikoli pretepal, da je bil skrben do bratov in sester, in se je večinoma zadrževal doma, razen zadnje čase, ko je živel pri Maji v Medvodah. To je ponovila ob pričanju o usodnem dogodku: "Takrat sem prišla domov bolj pozno, ob desetih ali enajstih zvečer pa so prišli policisti, ki so iskali Luko. Naslednji dan sem izvedela, zakaj, in bila šokirana. Luka ne bi pohodil mravlje, po informacijah, da je bil na drogah, pa sem to lažje razumela. Med pogovorom se je zjokal, jaz pa sem mu obljubila, da mu bom stala ob strani, in mu svetovala, da poišče pomoč. Brez tega se takšne stvari težko rešujejo."

Mrki jo je osvajal

O krvavem dogodku je omenila še nekaj pomembnega: "Potem ko so Mrkega odpustili iz bolnišnice, me je poklicala Maja, da je z njim na pijači. Odšla sem tja in ga vprašala, kaj je naredil mojemu sinu, pa je rekel, da ga je vrgel ob tla. Nisem izvedela, zakaj bi to storil, a Maja mi je povedala, da jo je Stanislav osvajal."

To je Bohnecu vzelo sapo: "Presenetilo me je glede oškodovanca in moje partnerice. Nisem vedel, da bi se to dogajalo."

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji teden.

Komentarjev 12
  • Majazmaja 11:27 11.julij 2024.

    Ni kriv ritalin, ampak nekompetentna, zasvojena mama, ki je skakala iz enega toxičnega razmerja v drugega & se plodila kot zajklja. Fant je odraščal v nasilju, ob alkoholu in drogi - to se je učil. Videl je, kako alko in ...prikaži več droge omilita percepcijo nasilnega sveta. Zasvojena mama, 6 otrok, z nobenim se ni ukvarjala, jih vzgajala, jim postavljala mej. Rezultat je tu. Zanima me, kako je z ostalimi 5 otroki. Takim pustijo otroke, v vrsti za posvojitev pa 400 pozitivno ocenjenih parov.

  • Enzgg4 11:00 11.julij 2024.

    Pred par dnevi je en na forumu modroval o ADHD in zdravilih. "Zdravilo" za to je ritalin. Mojega nečaka filajo z njim. Po naravi je živahen, manjka pa mu vzgoje, za kar sta kriva moj brat in njegova baba. Luštkan ...prikaži več pobček, prikupen, samo ga bojo zjebal. Je na najboljši poti, da gre pi sledovih tega modela, ki je glavni junak te zgodbe.

  • atamama 09:52 11.julij 2024.

    Poznam primere ko so ''hiperaktivne'' označevali samo kot ''problematične''. In v enem od redkih primerov, ko so starši tragično umrli, so skrbniki videli v takem otroku potencial in skupaj z učiteljem ene od OŠ tudi uspeli z motivacijo preusmeriti energijo ...prikaži več v delo, ki mu je bilo ljubo. In danes je uspešen. Tragedija je takrat odstranila vse šolske psihologe, ki so imeli 1000+1 način kako ga disciplinirati po svojem kalupu. Dokaz, da je plačani strokovnjak velikokrat samo plačan brez uspehov...