Slovenija > Črna kronika
543 ogledov

Kristjan Kamenik s "sodelavci" mora prebrati 330 strani

Kristijan Kamenik D. M. Kristijan Kamenik danes na celjskem sodišču
Vložena obtožnica zoper hudodelsko združbo na področju pridelave in prodaje drog.

Specializirano tožilstvo je po razbitju mamilarske združbe, katere člane so aretirali februarja letos, na mariborsko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper 18 ljudi, vključno z razvpitim Kristijanom Kamenikom. Obtožni akt še ni pravnomočen, prav tako uradno ni znano, ali bo kdo zoper njega ugovarjal, poroča časnik Večer.

Dvanajst obtoženih se jih brani s prostosti, tistih šest, za katere je preiskovalni sodnik po aretacijah odredil pripor, pa je še vedno za zapahi. Obtožni akt zoper hudodelsko združbo je vložil tožilec Izidor Rojs. Po podatkih Večera je obtožnica zoper osemnajsterico dolga več kot 330 strani.

Februarja so ob zaključku akcije sicer prostost začasno odvzeli 20 osumljencem, torej dvema več od zdaj obtoženih.

Kristijan Kamenik, eden najbolj znanih slovenskih izzivalcev kazenske zakonodaje v zadnjih desetletjih, naj bi imel v združbi eno vodilnih vlog pri dobavi kokaina. Kamenik, ki je bil pred časom dokončno oproščen trojnega umora pri Tekačevem izpred več kot 20 let, je po večkratnem izmenjevanju zaporniških celic s civilno posteljo zdaj znova za rešetkami, saj je med šestimi obtoženimi, ki so v priporu.

Obtožene bremeni kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Ker so po prepričanju tožilstva v mamilarskem poslu sodelovali kot hudodelska združba, jim grozi od pet do 15 let zapora. Tožilstvo je obtožnico na sodišče vložilo šele prejšnji teden, takoj po končani sodni preiskavi, še poroča časnik.

Podrobnosti iz obtožnice bodo javnosti predstavljene šele na sojenju, veliko o primeru pa je bilo razkritega na februarski tiskovni konferenci, ki sta jo policija in tožilstvo organizirala skupaj. Kriminalna združba je trgovala s kokainom, amfetaminom in drugimi prepovedanimi drogami. Združba je bila po navedbah policije izjemno dobro organizirana in je uporabljala kriptirana komunikacijska sredstva.

Bogata najdba in širok krog vpletenih

Vodja mariborskih kriminalistov Stanko Vidovič je februarja na tiskovni konferenci pojasnil, da so preiskavo začeli v letu 2020, ko so pridobili podatke, da naj bi se moška iz okolice Ptuja, stara 43 in 48 let, ukvarjala s prodajo prepovedanih drog. Tudi z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov so kriminalisti v nadaljevanju izsledili združbo, v kateri so do februarja uspeli identificirati 22 osumljenih oseb, starih med 29 in 51 let.

V zaključni akciji, v kateri je sodelovalo 250 kriminalistov in policistov, so odvzeli prostost 20 osumljencem. Skupno so zasegli šest kilogramov in pol kokaina, šest kilogramov amfetamina, nekaj gramov droge MDMA, odkrili pa so tudi tri prirejene prostore za gojenje prepovedane droge konoplje s 126 sadikami konoplje in deset kilogrami konoplje ter večjo količino nedovoljenih snovi v športu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.