Slovenija > Črna kronika
4263 ogledov

Ljubljana: Sinu priznal, da mu je ubil babico

Kočevje-umor-6.12.2023 D. M. Blok v Kočevju
V sedmih mesecih sta se v istem bloku sredi Kočevja zgodila kar dva uboja.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču sta včeraj zaradi neprivedbe pripornikov odpadli kar dve pomembni sojenji, za uboj in poskus uboja. Da so se sodnici, tožilstvo in obramba zastonj pripravljali na obravnavo, novinarji pa smo prav tako tratili svoj nič manj dragoceni čas, je krivo ministrstvo za pravosodje. A o tem kasneje.

Na neuspešnem začetku sojenja 40-letnemu Alešu Krošlju, obtoženemu uboja lastne matere Danice, je nazadnje nekoliko šokiral njegov zagovornik, odvetnik Igor Bernik.

Aleš Krošelj | Avtor: Tomaž Skale/Dnevnik Aleš Krošelj Tomaž Skale/Dnevnik
Dva uboja v istem bloku

Toda zgodba je širša. V istem bloku na Trgu sv. Jerneja v središču Kočevja sta se v sedmih mesecih zgodila kar dva uboja, to se je v Sloveniji verjetno pripetilo prvič, Bernik pa ju je skušal povezati.

Najprej, v začetku lanskega decembra, so v kopalnici našli mrtvo 67-letno Danico, ki so jo po pričevanju sosede klicali Nada. Sogovornica nam je povedala, da je bila prijazna, "a včasih nekako izgubljena, ne vem, ali si je morda tudi sama občasno lajšala težave, ki jih je imela s sinom. Bil je na metadonu in jo izsiljeval za denar, sposojal si je tudi pri Romih, ki zahtevajo od 30 do 50-odstotne obresti. Njuna malha z njeno skromno pokojnino se je tako hitro izpraznila".

Obremenil ga je sin

Prav prepir zaradi denarja naj bi botroval njeni smrti. Brezposelni Krošelj, ki ima končano le osnovno šolo, naj bi od mame konec novembra zahteval delež pokojnine, kaj se je dogajalo potem, pa ni znano. Sosedje so slišali kričanje, nato je vse potihnilo. Ko so jo našli, naj bi bila mrtva že vsaj dva dni.

Na predobravnavnem naroku med sodnimi počitnicami po poročanju Dnevnika krivde ni priznal, tožilec Sedin Kičin pa obtožbe ni prebral, ker je bil obtoženec že seznanjen z njo. Tako je znano le, da naj bi Danico pokončal v bistveno zmanjšano prištevnem stanju. Neuradno naj bi tožilstvo trdilo, da jo je udaril z neznanim predmetom, obramba pa naj bi se sklicevala na poškodbe pri padcu, sploh, ker je bila po preboleli pljučnici zelo šibka.

V preiskavi naj bi Krošelj pojasnil, da je pod vplivom mamil zaspal, ko se je zbudil, pa začel oživljati negibno mater. Toda s svojo izpovedjo naj bi ga obremenil njegov sin, ki ga je obiskal, in na kavču zagledal pokrito babico. Krošelj naj bi mu naravnost povedal, da jo je ubil, kar je prijavil policiji.

Aleš Krošelj-uboj-5.12.23 | Avtor: D. M. Zapečatena vrata Daničenega stanovanja D. M.
Tudi šivilja v priporu

V drugi polovici junija se je zgodila nova tragedija. Tako kot Krošelj in Danica, sta tudi partnerja Maja Nosan in Alen Petek živela v najmeniškem stanovanju, in prav tako naj bi bila odvisnika, govora je bilo o alkoholu oziroma drogah. Kakšna je politika naseljevanja v bloku, smo izvedeli v soseščini: "Po Jazbinškovem zakonu so kar nekaj stanovanj pokupili premožni Kočevci in jih oddali, predvsem ljudem s socialnega obrobja. Razlog je preprost: 80 odstotkov najemnine krije občina, zato se niso bali, da bi ostali brez plačila, v najslabšem pa jih lahko izženejo."

Nosanova in Petek sta tam živela komaj dva meseca, njuno razmerje pa naj bi bilo, kot so drugi stanovalci sklepali po kričanju, precej burno, on naj bi jo tudi pretepal, ona pa mu vračala z vsem, kar ji je prišlo pod roko. Dogajanje je doseglo višek v soboto, 22. junija, ko je 32-letni Petek obležal na hodniku z vbodno rano pod ključnico. Iz bloka so ga odnesli v krsti, 39-letno brezposelno šiviljo Nosanovo pa odpeljali v pridržanje, zdaj je v priporu.

Statistično težko verjetno

Krošljevemu zagovorniku Berniku se je včeraj zdelo statistično težko verjetno, da bi v istem bloku v tako kratkem času orožje vihtela kar dva morilca. Ker so bili vsi štirje odvisniki, sklepa, da so se med seboj poznali, zato se je zavzel za DNK analizo, ki naj bi pokazala, ali sta bila Nosanova in Petek v stanovanju Danice in Aleša Krošlja. Ob tem je predlagal še zaslišanje Nosanove, na katero je torej očitno obrnil prst.

Tožilec Kičin je nasprotoval, češ da je zaključek, kako nenavadno je, da v istem poslopju živi več storilcev kaznivih dejanj, zelo pavšalen, sploh pa zbrani dokazi kažejo, da je bil z Danico doma samo njen sin. Senat, ki ga vodi sodnica Klavdija Bercieri, bo o dokaznem predlogu odločil do naslednje obravnave v drugi polovici septembra, če jim bo seveda takrat uspelo s pripora na vsega dobra dva kilometra oddaljeni Povšetovi dostaviti Krošlja.

Tokrat ga pravosodni policisti niso zaradi že večkrat omenjene kadrovske stiske. Po novem pravilniku lahko pripornike privedejo tudi policisti, ki pa jim je to treba sporočiti osem dni pred narokom. Očitno se to ni zgodilo.

Zamočili v zaporu na Povšetovi

To se je ponovilo na kasnejši obravnavi zoper Alena Gredića, obtoženega poskusa uboja njegovega znanca Dina M. 5. januarja letos pred trgovino Spar v ljubljanskih Mostah. Sodnica Dejana Fekonja je bila po neuspešnem čakanju na obtoženca precej žolčna. Pojasnila je, da so z zapora na Povšetovi šele 22. avgusta, šest dni pred narokom, sporočili, da ga ne bodo privedli, policisti pa so bili o spremstvu obveščeni naslednji dan. In kako v takšnem primeru loviti osemdnevni rok, če so zamočili že v zaporu?! "To je po oceni vseh prisotnih v dvorani smešno. Ker privedbe ni bilo že drugič, bom o tem obvestila ministrstvo za pravosodje," je v sodni zapisnik narekovala Fekonja.

Žal se zdi, da ministrstvo ne zmore vzpostaviti reda v kazenskem sodstvu. Postopki se zaradi tega podaljšujejo, podobno kot čakalne dobe v zdravstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.