Slovenija > Črna kronika
3343 ogledov

Nevarni ropar pobegnil s psihiatrije

Psihiatrična bolnišnica Reuters
Viktor Trivunović se je z ukradenim golfom peljal v Zasavje.

Že večkrat zaradi nasilništva obsojeni Viktor Trivunović, ki se je prej pisal Čavić – pod tem priimkom ga tudi obravnavajo na ljubljanskem okrožnem sodišču – sicer državljan Bosne in Hercegovine, ki živi v Hrastniku in po svojih besedah razume slovensko, naj bi 31. avgusta 2018 z ženo in sinom prišel v trgovino Bauhaus na Kajuhovi v Ljubljani, kjer naj bi kupil jakno in nekaj orodja, ne pa tudi očal, ki jih je spravil v žep. Pri izhodu ga je menda ustavil varnostnik in pozval, naj mu sledi v službene prostore na pregled računa, kar pa je, kot so ugotovili preiskovalci, Čavić zavrnil.

Viktor Čavić | Avtor: D. M. Viktor Čavić se ni strinjal z videokonferenco. D. M.
Krogla v čelo

Pregovarjanje naj bi se nadaljevalo na parkirišču, kjer naj bi Trivunović varnostniku zagrozil, da mu bo poslal kroglo v čelo, zatem pa iz vrečke potegnil montirno kovinsko ročico za gume, češ da ga bo udaril, ter mu pojasnil, da se je ravnokar vrnil iz zapora in nima denarja za očala. Ta je nato med begom odvrgel, s čimer je Bauhaus oškodoval za 27 evrov, a ni prišel daleč. Dogajanje sta namreč opazila policista, ki sta prišla mimo in po prerivanju, v katerem je sodeloval tudi varnostnik, so Banjalučana le vklenili. Oba moža postave sta bila pri tem lažje ranjena.

Ženi grozil s smrtjo

Sledila je filmska kriminalka. Čavića, ki je tožil, da ima duševne težave, so začasno peljali na ljubljansko psihiatrijo, ko bi bil spet pri sebi, pa naj bi ga priprli. Toda že naslednji dan je pobegnil in v noči na 2. september v Škrjančevi ulici vlomil v parkiranega golfa II, ga s prevezanjem vžigalnih kablov spravil v pogon ter se odpeljal v Zasavje.

V tistem času je telefoniral tudi ženi, ki naj bi jo že leta 2011 večkrat tepel in ji grozil s smrtjo, z nasilnim obnašanjem pa nadaljeval tudi kasneje, denimo leta 2014, ko ga je obiskala v zaporu na Dobu pri Mirni. Tudi v telefonskem pogovru naj bi ji pretil, zato je obvestila policiste, da se moža boji, in da naj bodo pri iskanju previdni, ker je lahko oborožen.

Našli odvržena oblačila

Policisti so na to opozorili občane in jih hkrati zaprosili za kakršne koli koristne informacije. Nekaj so jih res dobili: eden od Trboveljčanom je tako našel Čavićeva odvržena oblačila z napisom Psihiatrična klinika Ljubljana. Še nekaj dni kasneje so odkrili zapuščenega golfa, za ubežnikom pa se je izgubila vsaka sled.

Leta 2019 so ga Mrkonjić Gradu prijeli bosanski policisti, ki so ga dobro poznali, saj je leta 2007 oropal banko v Loparah.

Januarja se, obtožen roparske tatvine, pred sodnico Polonco Valentinčič ni zagovarjal, ker da z zagovornikom, odvetnikom Milošem Zarićem, še ni pripravil obrambe, premaknilo pa se ni niti na predobravnavnem naroku. Zaradi že pregovorne kadrovske stiske ga pravosodni policisti niso uspeli pripeljati iz pripora na sodišče, Čavić pa ni soglašal z obravnavo prek videokonference.

Enako je bilo včeraj, ko je spet besnel, ker naj bi bil zaslišan prek videokonference, seveda zaradi znanih kadrovskih težav. Kar je, milo rečeno rak rana slovenskega pravosodnega sistema. Obtoženci imajo pravico sedeti na zatožni klopi in se neposredno soočati s pričami, tožilcem, sodnikom, a tega niso deležni.

Ne delajte se norca iz mene

"Ne bom sedel. Ne bom se pogovarjal z vami, ne delajte se norca iz mene," je včeraj Trivunović vpil prek videokonference, korakal gor in dol, omenjal tudi neke Ukrajince in Moldavce.

Obravnave sodišče nazadnje ni izvedlo, tudi zato, ker tam ni bilo njegovega zagovornika, odvetnika Miloša Zarića, čeprav je konec julija prejel vabilo. Poklicali smo ga, zakaj ne: "Pred mesecem dni mi je obdolženec preklical pooblastilo."

Komentarjev 2
  • Pierre 08:51 23.avgust 2024.

    Pri nas so nekateri psihopati kar na prostosti in nemoteno ''delujejo'' dalje celo v upravljanju države...

  • Avatar NickMason
    NickMason 07:32 23.avgust 2024.

    V vojsko z njim ne pa v zapor,take norce potrebujejo na fronti.