Slovenija > Črna kronika
4708 ogledov

Policisti skrivaj snemali hišo, pa rekli, da so le preizkušali kamere

policija Ljubljana Facebook Fotografija je simbolična.
Senat višjega sodišča v Ljubljani je včeraj obravnaval pritožbo Aleša Zupančiča, ki se ne strinja z 12 leti in pol zapora, kolikor je dobil zaradi trgovine z drogo.

Policisti so leta 2020 opravili hišne preiskave pri Alešu Zupančiču iz Komende in drugih domnevnih članih hudodelske združbe, ki naj bi jo vodil, in naj bi se ukvarjala z nakupovanjem, preprodajo in proizvodnjo prepovedanih drog. Potem ko so proti dvojici od 37 obtoženih ustavili postopek, jih je 21 priznalo krivdo na predobravnavnem naroku ali se pogodilo s tožilstvom, štirinajstim so sodili. Sodni spis je imel, saj ni res, pa je, kar 75.000 strani, zato so ga zagovornikom in tožilcem shranili na USB-ključkih, sodba je bila utemeljena na 479 straneh.

Aleš Zupančič | Avtor: D. M. Aleš Zupančič se je javil prek videokonference. D. M.
Deloval iz ozadja

Najvišjo kazen je dobil Zupančič, ki so mu zaradi zdravstvenih težav nazadnje sodili ločeno – 12 let in šest mesecev zapora, ker pa je bil še prej v Celju obsojen na dve leti rešetk, spet zaradi drog, se je enotna kazen glasila 14 let in štirje meseci zapora ter 50.000 evrov stranske denarne kazni.

Združba naj bi od septembra 2017 do januarja 2020 s preprodajo heroina, kokaina, konoplje v različnih oblikah, torej rastline, smole in hašiša, ekstazija in amfetamina v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem zaslužila najmanj 1,3 milijona evrov. Policisti so ji na sled prišli potem, ko so pri Barbari S. našli kilogram heroina, shranjenega v dveh plastenkah. Preiskava jih je pripeljala do Novice Joskića in naprej 42-letnega Zupančiča iz Komende, ki je deloval iz ozadja.

Pobudnik protestov vozil drogo

Preprodajalce je razkrinkalo sedem tajnih delavcev policije, ki so izpeljali več navideznih odkupov droge. Ugotovili so, da je Zupančič najprej poskusno organiziral prevoz 30 kilogramov kokaina iz Ekvadorja v koprsko luko, ob skrbi za logistiko pa, če je bilo treba, celo sam izdeloval amfetamine. Med njegovimi podrejenimi je bil tudi Anis Ličina, znan kot eden pobudnikov nasilnih protestov v Ljubljani leta 2020, med epidemijo covida-19.

Julija 2019 so ga prijeli v Nemčiji s 87.350 evri, kolikor je dobil za drogo, ki jo je pripeljal tja. Tamkajšnje sodišče je prepričal, da denar izvira iz prodaje avtomobilov, pri nas pa so mu nadeli lisice. Toda kazen ga očitno ni izučila, avgusta letos so ga na podlagi avstrijske tiralice aretirali na Kosovu in mu menda zasegli večjo količino drog.

Med kurirji sta bila tudi zakonca Polonca in Simon Nose, ki sta prepovedane substance tihotapila z otrokom v avtu. Toda policistov na mejnem prehodu Jelšane-Rupa idilična družinska podoba ni preslepila: med pregledom vozila so našli skoraj pet kilogramov amfetamina, 1,66 kilograma marihuane, približno kilogram hašiša ter še nekaj kokaina in heroina.

Brez denarja, pa še partnerico vzdržuje

Zupančič z višino kazni nikakor ni bil zadovoljen, njegovo pritožbo pa je včeraj obravnaval senat višjega sodišča v Ljubljani pod vodstvom Mateje Lužovec. Zagovornika Peter Prus Pipuš in Aleksander Ciril Kožar sta med drugim poudarila, da so preiskovalci prikrite ukrepe izvajali brez izdanih odredb, da je bil predsednik prvostopenjskega senata Srečko Škerbec pristranski, ter da so policisti kriptirane telefone pregledali, še preden so jih izročili sodnemu izvedencu. "Višina kazni močno odstopa od ustaljene sodne prakse. Obdolženi predlaga, da se sodba razveljavi in vrne v vnovično sojenje pred drugim senatom, oziroma, da se mu izreče šest let zapora, brez denarne kazni," je dejal Kožar in dodal, da njegov klient niti ne more plačati 50.000 evrov, ker je brezposeln, brez premoženja in ob tem vzdržuje partnerico.

Krivi so policisti

Prek videokonference je iz zapora na Dobu spregovoril tudi Zupančič, ki je ponovil trditve svojih zagovornikov o nezakonitem izvajanju prikritih ukrepov: "Med drugim so brez odredbe in z zasebnega zemljišča snemali moje bivališče. Ko smo jih seznanili s tem, so dali smešen odgovor, češ da so kamere le preizkušali."  Sploh pa so bili policisti pod krinko krivi, ker so jih napeljali k prodaji droge: "Če njih ne bi bilo, do prodaje droge sploh ne bi prišlo." Ob koncu je citiral pravnika in politologa dr. Ernesta Petriča, da mora biti vsaka odločitev sodišča "vodotesna". Ta po njegovem ni.

Na sodbo se je pritožila tudi specializirano državno tožilstvo. Boštjan Valenčič meni, da je kazen preblaga, saj je šlo za sofisticirano izpeljana dejanja, velike količine drog, in je Zupančič deloval celo med prestajanjem vikend zapora: "Zato predlagam enotno kazen 16 let in 10 mesecev zapora."

Senat višjega sodišča bo odločitev sprejel v mesecu dni.

domen.mal@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Orto 08:51 28.september 2024.

    Oni so na skrivaj prodajali drogo, policisti so na skrivaj snemali, kaj se sedaj pritožujejo . 1: 0 za policijo.

  • Luksi 08:47 28.september 2024.

    Raznim odvetnikom, ki iščejo procesne napake bi bilo treba močno prirezati krila, kazni pa pomnožiti z 10, tako, kot je to urejeno v normalnih državah. Pri nas se pa zaradi manjkajoče vejice ali pa zamunenega datuma izpušča zakrknjene kriminalce. Vprašanje ...prikaži več je, kaj ima sodstvo od tega, morda so se naučili od šerifa tisto zgodbo o 10%...

  • bozo666 08:19 28.september 2024.

    Zapret za zmerej pa ključe zgubit. Ne pa da se bo kreten pritoževal.