Slovenija > Črna kronika
9464 ogledov

Poslanec naj bi iz državnega zbora šel med goljufe, žrtev pa M Tehnika

m tehnika Mercator Fotografija je simbolična.
Nekdanjemu poslancu Socialnih demokratov Luki Juriju na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo zaradi poslovne goljufije.

Sedeminštiridesetletni Luka Juri, geograf, doktor znanosti, v letih 2008-2011 državnozborski poslanec Socialnih demokratov, od septembra 2012 do odstopa leta 2022 pa direktor Pokrajinskega muzeja Koper, je bil tudi poslovnež. Prav v tej vlogi si je prislužil kazensko ovadbo, ki je pripeljala do vložitve obtožnice zaradi poslovne goljufije.

Luka Juri | Avtor: D. M. Luka Juri z odvetnikom Brankom Gvozdićem D. M.
Nakazali avans, skuterjev ni bilo

Po prepričanju tožilstva je med 21. decembrom 2012 in 18. januarjem 2013 kot direktor družbe Modri val, d.o.o., pri izvajanju pogodbe o dobavi kitajskih električnih skuterjev v skupni vrednosti 71.900 evrov predstavnikom družbe M Tehnika, d.d., prikrival, da imajo blokirane račune, in jim lažno prikazoval, da bodo obveznosti, ki so jih delno izpolnili v višini 24.800 evrov, v celoti uresničili do 28. februarja 2013. Komercialista M Tehnike je takrat v dokaz peljal v skladišče in jima pokazal zalogo skuterjev v vrednosti 46.000 evrov.

M Tehnika, ki je vseh 71.900 evrov plačala vnaprej, je zato pristala na nadaljne sodelovanje z Modrim valom in 21. decembra 2012 sklenila z njim predlog nabavnih pogojev za dobavo električnih skuterjev v letu 2013 v vrednosti 50.000 evrov, pogodbo je podpisal Juri. Takrat so nakazali 15.000 evrov avansa.

A od Modrega vala niso dobili nobenega skuterja več in jih niti ne bi mogli, saj naj jih po obtožnici niti ne bi naročili pri proizvajalcu Nicom Vehicles. Juri naj bi kljub temu še štiri dni po tistem, ko je 18. januarja 2013 nehal opravljati direktorsko funkcijo, predstavnikoma M Tehnike po elektronski pošti obljubljal, da bodo skuterje začeli dostavljati 15. februarja. Ker iz tega ni bilo nič, je bila M Tehnika oškodovana za 62.000 evrov.

Odvažali naj bi jih s kombiji

Juri se je že v preiskavi zagovarjal, da ni nikogar zavajal, in da so bili skuterji v skladišču, dokler je bil direktor, kasneje pa je izvedel, da so jih, tako kot športno perilo, ki so ga tudi prodajali, začeli odvažati s kombiji."Upam, da se ne misli, da je bivši poslanec in direktor muzeja kradel skuterje in perilo. Sem pa ravnal lahkomiselno, ker sem novemu lastniku (Italijanu Gianricu Cappaiu je podjetje prodal leta 2010, op.a.) za novega direktorja predlagal človeka, ki ga nisem poznal."

Sodnica Dejana Fekonja je na nedavno obravnavo povabila kopico prič, med njimi Jurijevo nekdanja žena Simono P., ki je bila od leta 2009 do julija 2012 direktorica Modrega vala: "Naš največji partner je bila M Tehnika, ki je za skuterje želela imeti ekskluzivo. Dokler je bil Juri poslanec, mi ni pomagal pri poslovanju podjetja."

Administratorka v Modrem valu Suzana S. je trdila drugače, da je Juri deloval iz ozadja in komuniciral z M Tehniko tudi kot poslanec, čeprav sta ti dve funkciji nezdružljivi. "Z njenimi besedami se ne strinjam," je odgovorila Simona P.

Niso jih mogli registrirati

Zaslišane so bile tudi priče, takrat zaposlene v M Tehniki. Po besedah Zlatka S., tedaj direktorja oddelka Gradnje in vrt ter s tem zadolženega za nabavo skuterjev, so z Jurijem začeli sodelovati leta 2008: "Vzpostavili smo zaupanje, ki je trajalo do konca leta 2012 oziroma začetka 2013. Vedno sem se pogovarjal z njim, le enkrat je bil na sestanku Marjan R., ki ga je predstavil za novega direktorja. Toda proti koncu 2012 je komunikacija začela šepati, zato smo sklicali sestanek."

Decembra tistega leta sta vodja programa za e-skuterje Marjan G. in komercialist Bojan K. tudi naredila inventuro v skladišču Modrega vala v Serminu. "Skuterji so bili tam in dogovorili smo se, da jih bodo dostavili februarja 2013. Potem nam je Juri povedal, da ni več direktor, in nam februarja 2013 predstavil novega, Marjana R., ter dejal, da mu bo pomagal realizirati posel. Marjan R. Je po nekem času izginil. Sredi marca je bilo skladišče prazno, z izjemo razšraufanih motorjev, ki smo jih kasneje zasegli," je izpovedal Bojan K. "Problem pa je bil tudi s homologacijami, ki niso več prihajale od avgusta 2012. Ko smo reševali težave s tem, smo ugotovili še, da so bili papirji za skuterje ponarejeni. Ni se razjasnilo, kako so prišli čez mejo."

Kot je dodal, so se lastniki skuterjev znašli pred dodatno težavo, ko so jih morali zaradi spremembe zakona po novem registrirati. "Zaradi papirjev jih niso mogli. Reveži so jih lahko vrgli stran." Teh revežev naj bi bilo vsaj od 60 do 70.
 

Komentarjev 3
  • atamama 07:02 13.september 2024.

    Ali je že kdo videl zelenega psa.............kaj pa poštenega politika?

  • izotk 06:57 13.september 2024.

    SD stranka... Najbolj pokvarjena stranka. Pokvarjenost v luči socialne doktrine.