Slovenija > Črna kronika
11760 ogledov

Rom naj bi šolarko trikrat posilil v avtu

Ugrabitev otroka Profimedia Fotografija je simbolična.
Belokranjski Rom Želko Kosec je bil zaradi trikratnega posilstva 14-letnice, prav tako Romkinje, obsojen na 14 let zapora. Po njegovi uspešni pritožbi na višje sodišče se je včeraj v Novem mestu sojenje začelo znova.

Domnevna žrtev 47-letnega Želka Kosca iz romskega naselja Lokev pri Črnomlju je prav tako Romkinja in je z njim celo v daljnem sorodstvu, njen priimek pa se glasi povsem drugače. Januarja 2018, ko naj bi jo trikrat posilil, je bila stara 14 let.

Želko Kosec | Avtor: D. M. Želko Kosec D. M.
Po prvotni obtožnici jo je Kosec počakal pred eno od črnomaljskih osnovnih šol, prijel za roke, strpal v svojega forda focusa in zaklenil vrata, da ni mogla pobegniti. Silo naj bi ji kljub upiranju storil na gozdni cesti v bližini nekdanjega rudnika rjavega premoga Kanižarica.

Spor med družinama

Kosec je bil za tri kazniva dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, obsojen na enotno kazen 14 let zapora, na katero pa se je pritožil njegov zagovornik, odvetnik Igor Smolej, ki je zaradi pomanjkanja dokazov predlagal oprostilno sodbo. Višje sodišče v Ljubljani mu je ugodilo in sojenje vrnilo na prvo stopnjo, ker da naj se dodatno obrazložijo razlogi za obsodbo.

Pred petčlanskim senatom, ki ga vnovič vodi sodnik okrožnega sodišča v Novem mestu Peter Žnidaršič s sosodnico Mojco Hode, je včeraj tako Kosec spet sedel na zatožno klop. Svoj prvotni zagovor je bil pripravljen razširiti in odgovarjati na vprašanja.

Tako smo izvedeli, da je bila njegova družina sprta s svojci domnevne žrtve. "Sramota je, da je moja hči vzela za moža bivšega moža od svoje mame," je pojasnil Kosec. Podrobneje sorodstvenih vezi ne moremo pojasnjevati zaradi zaščite oškodovanke. Prepiri pa naj bi se zaostrovali: "Hoteli so me celo ubiti. K meni so prišli s sekiro in palico in me skušali zvleči v avto, a sem pobegnil."

Samo zbiral naj bi odpadke

Vse to naj bi se dogajalo pred dejanji, ki se očitajo Koscu, in ki jih vztrajno zavrača, češ da se je res večkrat peljal mimo šole, vendar le zato, ker so v bližini ekološki otoki, on pa je zbiral odpadke. Oškodovanko pozna že od njenih malih nog, "a z njo nisem imel nič, videval sem jo le na obiskih".

Sodnik Žnidaršič je včeraj prebral tudi izpovedbe prič s prvega sojenja. Policist, ki je sprejel ovadbo, je povedal, da naj bi deklica skušala odpreti vrata, da bi zbežala, morebitnega upiranja pa ni opisala. Od nje je pričakoval pretresenost, vendar "je bila hladna kot špricar". Oblačila naj bi že oprala, saj je od njene prijave preteklo že nekaj časa.

Njen brat je pričal, da je z okna bližnje srednje šole, v kateri je njegov osnovnošolski razred gostoval med barvanjem njihove učilnice, opazil, da je Kosec dvakrat prijel oškodovanko za roke in jo odpeljal, a takrat ni vedel, da je to njegova sestra, ker je ni videl v obraz. Obtoženec naj bi ga tudi spraševal, kdaj ima pouk, ki pa ga ni redno obiskovala, kakšen teden je, naslednji ne.

Oblačila je že oprala

Ginekolog dr. Bojan Grulović se pregleda deklice ni spominjal, je pa potrdil svoje navedbe na izvidu, iz katerega izhaja, da je že imela spolne odnose, kakšnih posebnosti na spolovilu ni opazil.

Sovražna romska družina naj bi Kosca prijavila, da je v sostorilstvu s še enim Romom posilil tudi starejšo sestro 14-letnice. "Ta je poklicala mojo ženo, če jo pelje k fantu, pri katerem je bila približno dva tedna. Potem ga je zapustila, na policiji pa ovadila mene in še enega moškega, svojega bivšega, s katerim ima otroka, da sva ji storila silo. Vse sva zanikala, ker tega nisva naredila, in so me hitro izpustili, onega pa čez en mesec, zadržali so ga zaradi prekrškov."

Sodnik Žnidaršič je odobril predloge zagovornika Smoleja, naj se zasliši Koščevo ženo, na osnovni šoli pa preveri, koliko sta bila oškodovanka in njen brat v šolskem letu 2017/2018 prisotna pri pouku, in kdaj natančno so prenavljali učilnico. Senat pa se bo še odločil o morebitnem ponovnem zaslišanju sodnega izvedenca psihiatrične stroke, ki naj bi izdal za Kosca obremenjujoče mnenje.

Sojenje se bo nadaljevalo konec oktobra.

Komentarjev 16
  • kapibara 10:41 21.avgust 2024.

    Pa saj so v Maribori na sodišču oprostili ćigota posilstva, z obrazložitvijo: To je pač njihova kultrura- način življenja.. - Nam civilom, ga pa vsiljujejo..

  • kapibara 10:37 21.avgust 2024.

    Oče cigo pokliče sina v zapor: "Žena ti je dobila otroka.. Sin: Fino in kaj je.. Oče: Tvoj pol brat

  • nostradamus 09:48 21.avgust 2024.

    ciganska posla