Slovenija > Črna kronika
115621 ogledov

Sina iskal tri dni, našel mrtvega v avtu s polomljenimi nosom in zobmi

Policija D. M. Fotografija je simbolična.
Smrt Ljubljančana Andreja Bajžlja je zavita v tančico skrivnosti. Njegovima staršema, ki nasprotujeta zaključkom preiskave, da se je predoziral, zdaj sodijo zaradi napeljevanja k umoru domnevnega storilca.

Dvaintridesetletni Ljubljančan Andrej Bajželj se je na praznični 15. avgust ustavil pri starših, Lidiji Giuliatti Bajželj in Igorju Bajžlju, odložil svojo psičko, vzel kanto bencina in se odpeljal z obljubo, da se kmalu vrne. Vendar se ni, in Lidija je naslednji dan prijavila njegovo izginotje.

Andrej Bajželj | Avtor: Facebook/Pravica za Andreja - Poiščimo morilce Andrej Bajželj z mamo Lidijo Facebook/Pravica za Andreja - Poiščimo morilce

Z možem sta se še sama lotila iskanja in Igor je po treh dneh našel edinca v njegovem volkswagnu polu, parkiranem na Rakovi jelši. Pod komolcem je imel elastični trak, kakršnega uporabljajo odvisniki pri vbrizgavanju droge, na sovoznikovem sedežu sta ležali injekcija in alufolija z belo kristalno snovjo. Toda zakonca nista sprejela razlage, da so vzrok smrti mamila.

Mama in dekle sta ga podpirali pri odvajanju

Giuliatti Bajžljeva ni nikdar skrivala, da je bil njen sin odvisen od prepovedanih drog, vendar se je po odvajanju v Srbiji leto pred smrtjo izkopal iz njihovega peklenskega primeža, tudi ob njeni podpori in spodbujanju njegovega dekleta Petre D. Mati ga je po ozdravitvi nadzorovala prek aplikacije na njegovem telefonu, da je lahko spremljala krog njegovega gibanja in stike. Tako je na sodišču prepričano zatrdila, da se res ni več drogiral, nasprotno, uredil si je življenje, prodajal časopis Kralji ulice in se ukvarjal z renovacijo stanovanj.

Bajželj | Avtor: D. M. Včeraj na sodišču (z leve): odvetnika Blaž Kovačič Mlinar in Peter Kobentar, Igor Bajželj, Lidija Giuliatti Bajželj ter zagovornik David Sluga. D. M.

Toda dvome o predoziranju so v njej in Igorju vzbudile še številne nejasnosti na prizorišču sinove smrti. S polomljenim nosom in zobmi je bos sedel za volanom, gretje je bilo kljub poletni vročini nastavljeno na 34 stopinj Celzija, šipe spuščene, v avtu ni bilo več kante za bencin, izginili so njegovi dokumenti, je pa imel v denarnici zdravstveno izkaznico, ki je pripadala Amarju T. Izpuhtel je tudi njegov telefon, za katerega se je nato ugotovilo, da se je premikal še po ugotovljenem času njegove smrti.

V krvi ni bilo sledi mamil

Preiskovalci so zaključili drugače, ker je imel Andrej pod komolcem elastični trak, kakršnega uporabljajo odvisniki, na sovoznikovem sedežu pa sta ležala brizgalka in alufolija z belo kristalno snovjo. Toda obdukcija v njegovi krvi ni pokazala sledi mamil, na brizgalki pa ne njegovih bioloških sledi, torej DNK. In nenazadnje, zakonca Bajželj sta bila pri pokojnem sinu prva in sta med čakanjem na policiste fotografirala sina in avto. Na njunih posnetkih ni alufolije, je zatrdila  Giuliatti Bajžljeva.

Ker so po njenih besedah kriminalisti primer zaključili na hitro, čeprav je "en policist priznal, da so bile storjene napake in vpletene še tretje osebe", sta se z možem sama lotila preiskave. Po obtožnici, ki jo zastopa tožilka Zvonka Knavs, naj bi se osredotočila na Amarja T., in nazadnje naročila njegov umor. Za likvidacijo naj bi najprej plačala 15.0000 evrov dvema kockarjema z Gorenjske, ki pa naj bi samo napolnila denarnico, o izvršitvi naloge pa sploh ne razmišljala.

Po tistem naj bi za namene staršev, ki naj bi vztrajala pri umoru, izvedel Amarjev boter Enes M. Z Lidijo je navezal stike prek facebooka, dobila sta se tudi pri njem v Kamniku. Ponudil naj bi se, da bo on poskrbel za sorodnika in njun pogovor posnel. S tem posnetkom je Amar odšel na policijo.

Več osumljencev

Včeraj sta v prid Bajžljevih pričala Andrejevo dekle Petra D. in njena mama Simona M., obe sta bili z Lidijo v rednih stikih. "Ker policija ni Andrejeve smrti preiskala, kot bi morala, je sama začela iskati informacije. Toda nikoli ni naročila umora, vztrajala je na pravni poti, tudi vlagala ovadbe, med drugim zdravnico (obducentko, op. a.) in neznanega storilca" je izpovedala Petra. Kot je nadaljevala, je Lidija vedno preverila, kdo se javlja, da bi delil morda pomembne podatke, in tudi ugotovila, da je Enes M. povezan „"z ljudmi z Rakove jelše", ker je  na facebooku med Amarjevimi prijatelji. Sploh pa naj bi z Rakove jelše poizvedovali, koliko Lidija ve in kaj počne. "Tam so kakšni štirje osumljenci za Andrejevo smrt. To predvidevam, ker tega ni mogel nekdo izpeljati sam. Ne vem, kdo bi to bili, Amar bi morda lahko vedel, kaj se je dogajalo."

Še bolj zgovorna je bila Simona M.: "Zaključek kriminalistov, da je šlo za predoziranje, ni pravi epilog. Stvari enostavno niso šle skupaj, zato se je Lidija lotila preiskave, jaz sem bila njena zaupnica, slišali sva se praktično vsak dan, spremljala sem jo na raznih sestankih. Pridobila je mnenjea patologov iz Maribora in Zagreba, po katerih je bilo obdukcijsko poročilo površno. Nekatere trditve kriminalistov glede lokacije Andrejevega telefona je ovrgel strokovnjak za telekomunikacije."

Od ponedeljka v hišnem priporu

Skupaj z Lidijo je obiskala tudi zasebnega detektiva, sicer nekdanjega policista, ki ji je sprva svetoval, kako naj začne preiskavo, nato pa si je želela z njim tesneje sodelovati: "Rekel je ne, ker da so mu tako svetovali bivši policijski kolegi."

Simona je poslušala tudi pogovor z Enesom M., ki ga je Giuliatti Bajžljeva prav tako snemala. Med avgustovskim obiskom pri njem v Kamniku je imela pri sebi celo dva telefona. "Sam se je ponujal, da bo zrihtal zadevo, prav napaljeval jo je k temu in pri tem ves čas vztrajal, tako dolgo, da je Lidija rekla, da je že najela umor v Kranju. S tem ga je hotela zaustaviti, ker jo je hotel otipavati in se je ustrašila, da bo našel telefona. V resnici pa ni nikogar napeljevala k likvidaciji, želela je le spodbuditi policijo in tožilstvo, da raziskujeta dalje. Z Igorjem niti nista imela denarja za takšna dejanja. Šele leto po Andrejevi smrti sta odplačala kredit za hišo."

Sodnica Tina Lesar je zakoncema Bajželj v ponedeljek pripor na Povšetovi, v katerem sta bila leto in pol, nadomestila s hišnim, ker bi bilo podaljšanje nesorazmeren ukrep glede na dolgotrajnost sojenja.

Komentarjev 10
  • jakec1575 23:10 20.junij 2024.

    mi smo korumpirana banana. ce ni sledi droge v krvi gre za fingiran umor preprodajalcev. enis je hotel ustavit msmino vohljanje in jo namocil. policaji so pa al nesposobni. al jim dol visi ali pa so podkupljeni. vse bi jaz ...prikaži več poslal na goli otok.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 14:14 20.junij 2024.

    Tožit državo zaradi malomarnosti..

  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:15 20.junij 2024.

    Če tudi bi ugotovitve preiskovalcev glede razlogov za smrt držale, so očitno ti preiskavo opravili in zaključili z levo roko, torej površno. Mogoče se jim ni zdelo vredno truditi se za "enega narkomana", s svojim odnosom pa so povzročili, da ...prikaži več se je v starša zajedel dvom in vsaka malenkost neskladja je dvom le še povečevala. Zaradi tega in publicitete primera, bi bilo modro, da Policija začne novo preiskavo, ki bi s forenzičnimi dokazi potrdila ali pa ovrgla zbrane dokaze, tudi one od staršev...