Slovenija > Črna kronika
19 ogledov

Umrl v požaru lastne hiše

"Hčerka je stekla iz goreče hiše v spodnjem delu pižame, nima česa obleči za v š
1/8
Žurnal24 main
Požar. Stekel reševat v gorečo hišo, a je v njej umrl na svoj rojstni dan.

“Tekel je neposredno v ogenj, če bi še lahko kaj pomagal. Pa ni več prišel ven. Zoglenel je notri,” tragične dogodke zadnjega dne lanskega leta opisuje Jožica Gert. V požaru, ki je zajel njihovo hišo, je izgubila moža.

GALERIJA
požara na silvestrski večer

Vse zgorelo v 30 minutah
S soprogom Vilijem sta šla praznovat njegov rojstni dan k njegovi mami, Jožičina mama in hčerka pa sta ostali doma. “Ni bilo pol ure, pa naju hčerka kliče: 'Gori, gori, gori,'” pravi Gertova.

Pomoč. Jožef Škof, predsednik KS Malečnik – Ruperče: "Danes bomo odprli transakcijski račun, na katerega lahko vsi prispevajo kak evro, saj družina imetja ni imela zavarovanega." Dodal je, da bodo krajani družini do pomladi pomagali postaviti hišo. Danes bo mariborsko območno združenje Rdečega križa (RK) družini odpeljalo oblačila in obutev. "Nesli jim bomo tudi nekaj denarja. Odprli bomo poseben transakcijski račun, da bomo zbirali finančna sredstva za pomoč tej družini," pravi Alojz Kovačič, sekretar mariborskega RK. Včeraj je družini nekaj denarja predal malečniški župnik.

Še ne 14-letno dekle je zavohalo, da nekaj smrdi. “Ko je moja mama vstala s postelje, kjer je gledala televizijo, pa je bilo že vse žareče,” še opiše Jožica Gert. Hčerka, ki je poklicala gasilce, si je med begom poškodovala nogo, babica pa se je trudila požar pogasiti z vodo, zato ima opečeni obe roki.

“Malo drobiža imamo”
V pol ure je zgorela cela hiša in vse njihovo premoženje. “Kar imam na sebi, je vse, kar imamo. Smo brez dokumentov, le v žepu jakne imam nekaj drobiža,” s solzami in grozo v očeh pove Jožica Gert. Družina, ki živi v izjemno težkem socialnem položaju, saj sta bila tako pokojni kot njegova soproga že več let brezposelna, je zdaj brez strehe nad glavo, brez premoženja in najpomembnejše – brez moža in očeta. Trenutno jim preostane le, da se stiskajo v taščini hiški, a je ta brez električne energije, saj je bila napeljana prek hiše, ki je zgorela. Za zdaj so topel dom našli pri sorodnikih.

Kriv dimnik
Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je ogenj poškodoval ostrešje in notranjost pritličnega dela hiše in povzročil za okoli 49 tisoč evrov škode. Predsedniku krajevne skupnosti (KS) Jožefu Škofu so kriminalisti razkrili, da naj bi se požar zgodil zaradi napake v dimniku. “Družino je pred enim mesecem obiskal dimnikar. Zdaj bodo kriminalisti poizvedovali, kaj je takrat po pregledu napisal oziroma kakšno mnenje je podal,” pravi predsednik KS. Požar je gasilo osem mariborskih poklicnih gasilcev in 17 prostovoljnih gasilcev iz Malečnika s skupno šestimi vozili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.