Slovenija > Črna kronika
3074 ogledov

Utajeval davke in od Donalda Trumpa kupil stanovanje

Trump tower Profimedia
Andrej Jeršič iz okolice Krškega se je znašel v novem sodnem postopku, tudi tokrat zaradi davčne zatajitve.

Dvainpetdesetletni Andrej Jeršič, ki je bil rojen v Berlinu, trenutno biva v zaporu na Dobu, drugače pa v Lokah blizu Krškega, zdaleč ni nepopisan list papirja. Očitno je njegova specialnost utajevanje davkov, sprva pri uvozu nekoč popularne pijače panache, kasneje pa, v kriminalni združbi, luksuznih jaht – državo naj bi spravili ob približno 635.000 evrov – in vozil višjega razreda, tudi za slovenske veljake, takrat Fursu naj ne bi odšteli 1,333.000 evrov.

Davka niso odvedli

Jeršič je bil z vsemi grehi nazadnje obsojen na enotno kazen sedem let in štiri mesece zapora, ki jo še vedno prestaja. Da je znal na ta način dobro zaslužiti, priča tudi njegov nakup 300 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Trumpovem stolpu v Miamiju, za katerega je pri svojih vsega 31 letih po poročanju Slovenskih novic odštel več kot dva milijona dolarjev. Pri čemer ne gre floridske stavbe ameriškega kandidata za predsednika, ki je srečno prestal poskus atentata, zamenjati z istoimenskim stolpom na Peti aveniji na newyorškem Manhattnu, v kateri so, med drugim, živeli Bruce Willis, Cristiano Ronaldo in Michael Jackson.

No, Jeršič, ki je stanovanje nekaj let kasneje prodal pod ceno, se je spet znašel v sodnem postopku. S 43-letnim državljanom Bosne in Hercegovine Dejanom Delićem si je obtožnico na ljubljanskem okrožnem sodišču prislužil z domnevno utajo davka na dodano vrednost pri prodaji rabljenih avtomobilov. Delić naj bi bil družbenik in zakoniti zastopnik v podjetju Prevod s sedežem v Ljubljani, Jeršič pa dejanski poslovodja, ki je zagotovil, da so poslovali le prek poslovnega računa v Avstriji – tako jih naši dacarji niso mogli nadzorovati. Od začetka julija do konca septembra 2013 so v Slovenijo pripeljali približno 20 rabljenih avtomobilov v vrednosti dobrih 414.000 evrov, za kar bi po 22-odstotni davčni stopnji morali odvesti dobrih 91.000 evrov.

V Slovenijo noče priti

Jeršič je v preiskavi priznal, da pozna Delića, nima pa pojma o družbi Prevod. Delić, ki je v domovini na varnem, saj BiH svojih državljanov ne izroča, je v Trebinju pojasnil, da je Jeršiča spoznal prek sorodnika v Sloveniji, in da je podpisal tako dokumentacijo za ustanovitev firme kot odprtje računa v Avstriji, ni pa vedel, pod kaj daje avtogram.

Potem ko Jerič na predobravnavnem naroku krivde ni priznal in so mu že začeli soditi, je včeraj na zatožno klop sodišča v vzhodnem Sarajevu sedel še Delić. Ljubljanski sodnici Poloni Kukovec, ki ga je prek videokonferenci izprašala kljub odsotnosti tožilke – začele so se sodne počitnice, zadeva pa ni prednostna – je po navedbi osebnih podatkov, da je bil rojen v Foči, da je samski, brez otrok, in dela kot natakar za 500 evrov na mesec, rekel še, da krivdo zavrača.

Kukovčeva je tako za 3. oktober razpisala pričetek sojenja. Delića je povabila na obravnavo v Ljubljano, a jo je zavrnil, češ da pristane samo na videokonferenco iz Sarajeva. Noče pač tvegati, da bi mu ob prečkanju slovenske meje nataknili lisice. Obema obtoženima grozi od enega do osem let zapora, a Delić, kot pojasnjeno, tudi v primeru obsodbe ne bo prišel na prestajanje kazni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.