Slovenija > Črna kronika
20045 ogledov

Vdrl v hišo in pretepel mamo, ji spulil lase: Prasica, ubil te bom, daj denar!

Pretepena ženska Profimedia Fotografija je simbolična.
Dolenjec Marko Munih, prvotno obtožen poskusa uboja in dveh kaznivih dejanj nasilništva, jo je včeraj odnesel poceni, s tremi leti zapora. Svojcem pa se ne sme več približati, niti govoriti z njimi.

Petinštiridesetletni Marko Munih s Trške gore, sloveče po cvičku, je 3. oktobra lani nekaj po deseti zvečer pijan prilomastil do hiše na Šmarješki cesti v Novem mestu, kjer živijo njegova mama ter sestra z možem in hčerkico, in hotel vstopiti. Ker jim je je že v preteklosti večkrat grozil, mu niso odprli vrat, a to ga ni ustavilo. S pivskim vrčkom je razbil kuhinjsko okno v pritličju in začel svoj nasilniški pohod.

Marko Munih | Avtor: D. M. D. M.
Branila hčerko

Najprej je, tako obtožnica, ki jo je zastopala novomeška tožilka Vesna Fink, z vrčkom udaril sestro. Ta je, ob že poprej večkrat slišanih grožnjah, da bo vse pobil, zbežala v sobo šestletne hčerke, ki jo je hotela zaščititi pred bratovim divjanjem, zato je z vso težo tiščala vrata.

Munih se je nato, ob neuspešnih materinih poskusih, da ga umiri, spravil nad svaka, invalida tretje kategorije, in ga udaril v obraz s tako silo, da se je med padanjem nasadil na vratno kljuko. Potolčen je nazadnje zbežal na prosto.

Tarča najbolj srditega Munihovega besa pa je bila njegova mati. Zgrabil jo je za pižamo, porinil na stopnice, pretepal in klofutal po glavi, jo z njo nekajkrat butnil ob steno, davil, ji izpulil šop las in grozil, da bo "prasico ubil, da mu bo dala denar". Zatem jo je zvlekel v shrambo ter s svojimi stotimi kilogrami legel nanjo, da ji je začelo zmanjkovati sape.

Sinu premalokrat rekla ne

Na kraj je takrat po klicu Munihove sestre že prihitela policijska patrulja. Matjaž B. se je na sodišču spominjal vzklikov "Na pomoč!" in "Ubil me boš!", nato sta s kolegico iz ozkega prostora izvlekla pretepeno 70-letnico.

Munihova sestra in svak sta se pričanju odpovedala, spregovorila pa je njegova mama, vendar z jasnim namenom, da bi ga razbremenila: "Želim, da se sina ne obsoja za poskus uboja. Dvakrat na teden sem ga obiskovala na Trški gori in bi to lahko storil takrat." Pojasnila je tudi, da jo je izsiljeval za denar: "Nazadnje dva meseca pred dogodkom, a ne iz oči v oči, temveč po telefonu. Domnevam, da je bil takrat vinjen, saj je v treznem stanju povsem drugačen. Očital mi je, da sta hčeri dobili del dediščine po pokojnem možu, on pa ne dovolj. Toda dogovorila sva se, da se mu odpove, ker je bil preveč zadolžen, in bi mu ga država zasegla."

Kljub reševanju sina, ki mu je avgusta lani izročila še 5.000 evrov, je priznala, da je takrat občutila "smrtni strah", a v naslednji sapi skušala odgovornost vsaj deloma prevzeti nase: "Zavedam se, da sem pri njem premalokrat uporabila besedo 'ne'."

Za izsiljevanje že obsojen

Tožilstvo je nazadnje obtožnico iz poskusa uboja, za katerega je zagrožena kazen do 15 let zapora, in dveh dejanj nasilništva, prekvalificiralo v tri dejanja nasilništva. Tožilka Finkova je v včerajšnji zaključni besedi povzela Munihov poskus obrambe, da se ničesar ne spominja, ker naj bi bil zaradi pijanosti neprišteven, kar pa so izvedenke medicinske, psihiatrične in psihološke stroke zavrnile. Predlagala je enotno kazen tri leta in dva meseca zapora, v katero je vštet tudi preklic leta 2021 izrečene pogojne kazni leto in mesec dni aresta zavoljo izsiljevanja in povzročitve lahke telesne poškodbe – takrat njegova tarča ni bil družinski član. Zavzela se je tudi za podaljšanje pripora zaradi ponovitvene nevarnosti.

Munihov zagovornik Zvonko Irt je bil razočaran, ker sodnik Peter Žnidaršič ni ugodil njegovemu predlogu za postavitev sodnega izvedenca alkoholometrične stroke, "ki bi ugotovil morebitno povezavo med zaužitjem alkohola in spominsko luknjo. To je kršitev ustave". Oporekal je tudi kvalifikaciji kaznivega dejanja za nasilništvo, "ker ni bilo dokazano spravljanje oškodovancev v podrejen položaj": "Če pa bi že šlo za nasilništvo, gre za eno dejanje in ne tri, saj se je vse zgodilo ob istem času in na istem kraju." Nazadnje je predlagal, da se Muniha oprosti, če pa se mu že izreče kazen, naj se ne prekliče pogojne obsodbe. Prav tako naj njegov klient ne plača stroškov postopka.

S temi stroški ste mi vse zajebali

Zadnja zaključna beseda je bila Munihova: "Žal mi je, kar se je zgodilo. Če bi vedel, da se bo, en mesec ne bi stopil iz hiše. Priporu pa nasprotujem, ker ni ponovitvene nevarnosti. Nameravam se odseliti, za začetek v Ljubljano. Z družino tudi nimam stikov, le z mamo sem se enkrat slišal zaradi nujnih stvari, kot so dokumenti."

Sodnik Žnidaršič je priznal, da sta svoje zaključke prepričljivo argumentirala tako tožilka Finkova kot odvetnik Irt, in razglasil sodbo: Za dve povzročitvi lahke telesne poškodbe (Munihove sestre in svaka) po šest mesecev zapora in  za nasilništvo (nad materjo) eno leto in dva meseca aresta. Ob preklicu pogojne kazni je enotna tri leta zapora. Munihu se pripor odpravi, določi pa se mu prepoved približevanja svojcem, tudi komunicirati ne sme z njimi. Ob tem mora plačati stroške postopka, ki jih bo po sodnikovem mnenju že zmogel: "Saj ste še mladi."

Munih se s tem ni strinjal: "S temi stroški ste mi vse zajebali. A lahko zdaj grem?" In je odvihral iz sodne dvorane.

Tožilka Finkova je že napovedala pritožbo, odvetnik Irt pa se bo o tem še posvetoval s stranko.

Komentarjev 10
  • metod7 15:14 13.junij 2024.

    Tega kujona bi bilo treba tako narezati, da bi pomnil še tri življenja v naprej. Potem pa izvesti podoben tretman še na starših, ker mu smrkavcu nihče drugi ni napolnil glave o njegovi "nedotakljivosti"...

  • Avatar Leon
    Leon 14:17 12.junij 2024.

    Na NOVA 24 se je predstavil strokovnjak in ocenjevalec poškodb pretepanja Andrej Kosi iz Ptuja kjer ocenjuje poškodbe osnovnošolca iz Brežic in Nike Kovač ? Pozabil je na atentat DomoBrankota in njegove psihične poškodbe . https://x.com/andrej_kosi/status/1800643910059938127

  • alen04 08:50 12.junij 2024.

    Za take "junake" smo v zaklenjeni sobi poskrbeli s pendreki za rehabilitacijo. Ni da ni, 100% uspešna rehabilitacija. Žal ni več miličnikov, qrc pa svoboda.