Slovenija > Črna kronika
1017 ogledov

Vojnega veterana umoril, da bi se izognil plačilu dolga

Darjo Grmek Prizorišče zločina
Zamejski Slovenec Adriano Petelin je bil na koprskem okrožnem sodišču za umor Darja Grmeka danes obsojen na 23 let zapora.

Koprski okrožni sodnik Matevž Gros je danes razglasil sodbo v imenu ljudstva: 61-letni Adriano Petelin iz italijanskega Devina bo zaradi umora 57-letnega Kobjeglavca Darja Grmeka v zaporu čemel 23 let.

Adrian Petelin | Avtor: D. Ž. D. Ž.
Požar se ni razplamtel

Petelin je na zatožno klop sedel sredi lanskega maja zavoljo očitkov, da je Grmeka, ki se je ukvarjal s preprodajo drog, 1. aprila 2022 v hiši na naslovu Kobjeglava 45 z nožem in vrtnimi škarjami 25-krat zabodel in trikrat urezal v predel glave, vratu, hrbta in prsnega koša, zaradi česar mu je odpovedalo srce. "Dejanje je bilo storjeno na grozovit način, saj je bila smrtna samo ena rana in je žrtev poleg bolečin doživela tudi strah in grozo ob zavedanju, da ji grozi smrt. Obdolženec je to storil iz koristoljubja, da ne bi vrnil denarja, ki ga je dolgoval iz preprodaje prepovedanih drog," je takrat obtožnico predstavila tožilka Katjuša Poropat Lakošeljac.

Ta je v torkovi zaključni besedi poudarila, da je Petelinu krivda v popolnosti dokazana, tudi z njegovimi biološkimi sledmi na morilskem nožu, kopalniškem oknu, skozi katerega naj bi zapustil hišo, in vžigalniku, s katerim naj bi skušal zanetiti požar, da bi zabrisal sledi, a se ni razplamtel. Tako ni zgorel niti listek z njegovimi podatki, ki jih je potreboval Grmek, da bi mu Petelin nakazal 35.000 evrov, kolikor je dolgoval za mamila, in za katere ga je prek SMS-sporočila zaprosil dan pred smrtjo: "Pošlji mi komplet naslov."

Višina Petelinovega celotnega dolga niti ni znana, po izjavah nekaterih prič pa naj bi segla vse do 180.000 evrov.

Agresiven naj bi bil Grmek

Pred izrekom sodbe je imela danes zaključno besedo še njegova zagovornica, odvetnica Monika Mavsar, ki je senat skušala prepričati, da je imel njen klient v kritičnem času alibi, ki so ga potrdile priče, in da je pojasnil tudi, zakaj so njegove sledi DNK na nožu: ker ga je pač uporabljal. In to menda ne edini. Tudi biološke sledi na oknu naj ne bi bile prepričljive, saj jih na kljuki ni bilo, v prostoru pa so našli tri vžigalnike, ob čemer ni jasno, s katerim je bil zaneten požar. "DNK ni dovolj za obsodilno sodbo, potreben je tudi motiv, tožilstvo je trdilo, da je bilo koristoljubje," je nadaljevala Mavsarjeva in zanikala tudi tega, ker da je bil dolg vrnjen.

Dotaknila se je še agresivnosti, ki so jo nekatere priče pripisovale Petelinu, češ da se je "Grmek prijel za srce, ko je slišal zanj". Po njenih besedah naj bi bil v resnici agresiven Grmek, ki da je pred poplačilom dolga grozil Petelinu, da mu bo "prerezal žilo, ker pritiskajo nanj". Po njenem bi lahko bili v umor vpleteni bodisi dobavitelji droge bodisi drugi odjemalci, ki so bili Grmeku prav tako dolžni. Med drugim je še opozorila, da se je Petelin celo sam oglasil pri policistih.

Podvomila je tudi v zanesljivost prič: "Veliko jih je odvisnikov. Prvega aprila so bili na prizorišču zločina vsaj trije, česar pa ne morejo neizpodbitno dokazati mojemu klientu."

Po prestani kazni ga bodo izgnali

Odvetnica Mavsarjeva se je zavzela za oprostilno sodbo, tožilka Poropat Lakošeljčeva pa že na torkovem naroku za 30 let zapora. Sodni senat je nazadnje presodil, da je Petelin zagrešil umor na grozovit način in mu ob 23 letih zapora izrekel še stransko denarno kazen 5.000 evrov ter izgon tujca iz države za pet let. Pripor so mu podaljšali zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti, poravnati mora tudi stroške postopka.

Komentarjev 2
  • atamama 17:20 18.julij 2024.

    Novinarju morda ni jasno, da s tem naslovom pljuva po nazivu ''vojni veteran''. saj je lahko imel status vendar je imel življenje dilerja mamil, človeka ki je na drugi strani zakona, človeka, ki bi ga morala policija po službeni dolžnosti ...prikaži več preganjati in mu onemogočiti dejavnost. Fej in fuj. Koliko gorja naredijo taki ljudje, ki ga ta novinar poskuša rehabilitirati v nekega junaka? Avtorju predlagam, da se zamisli in pomisli na etiko in ko en kriminalec ubije drugega kriminalca? Mal, ............