Slovenija > Črna kronika
642 ogledov

Zažgal truplo, zaklenil vrata in pobegnil skozi okno

Policija D. M. Fotografija je simbolična.
Koprska državna tožilka bi Adriana Petelina, obtoženega za umor Kobjeglavca Darja Grmeka na grozovit način, v zapor poslala za 30 let.

O 57-letnem Darju Grmeku je bilo v Kobjeglavi na Krasu slišati le pohvalne besede, da je bil miren, prijazen, pripravljen vedno pomagati, denimo pri obrezovanju trt, in, če je bilo treba, tudi posoditi denar. Res pa je, da tega ni služil na pošten način, ampak s preprodajo drog. Kokain in heroin je pri njem za nadaljno prodajo kupoval tudi njegov domnevni krvnik, 60-letni Adriano Petelin, zamejski Slovenec iz Devina.

Adriano Petelin | Avtor: D. M. Adriano Petelin D. M.
Zabodel ga je 25-krat

Veterana iz vojne za Slovenijo sta v začetku aprila 2022 v njegovi hiši našla Primorca, ki sta mu prinesla meso. Morilec je skušal sledi zabrisati tako, da je zanetil požar, a se ta ni razvil. Truplo je bilo le delno ožgano, preiskovalci pa so, ob mamilih – pol kilograma kokaina, dveh kilogramih konoplje in nekaj gramih heroina – našli še številne dokaze, ki so pripeljali do glavnega in edinega osumljenca, Petelina.

"Obdolženi je oškodovanca 1. aprila 2022 v hiši na naslovu Kobjeglava 45 z nožem in vrtnimi škarjami 25-krat zabodel in trikrat urezal v predel glave, vratu, hrbta in prsnega koša zaradi česar mu je odpovedalo srce. Dejanje je bilo storjeno na grozovit način, saj je bila smrtna samo ena rana in je žrtev poleg bolečin doživela tudi strah in grozo ob zavedanju, da ji grozi smrt. Obdolženec je to storil iz koristoljubja, da ne bi vrnil denarja, ki ga je dolgoval iz preprodaje prepovedanih drog," je obtožnico predstavila koprska tožilka Katjuša Poropat Lakošeljac.

Zvečer je s partnerico gledal televizijo

Po zaslišanju številnih prič in sodnih izvedencev se sojenje približuje h koncu. Potem ko je Petelin maja lani na predobravnavnem naroku le na kratko zanikal krivdo, se je včeraj pred petčlanskim senatom, na čelu s sodnikom Matevžem Grosom, naposled zagovarjal. Seveda po svojih besedah še vedno ni kriv, umor naj bi mu podtaknili drugi Grmekovi odjemalci: "Ni zlato vse, kar govorijo te priče." Priznal je, da mu je res dolgoval, vendar je vse vrnil: "Čeprav ne v 30-dnevnem roku, kot sva se dogovorila."

Na dan umora je, kot je zatrdil, nakupil hrano, opral perilo in v Sesljanu obiskal igralnico: "S Tatjano sva šla na pico in ob pol devetih zvečer že gledala televizijo." Odnose z Grmekom je označil za normalne, "nisva pa bila takšna prijatelja, da bi skupaj hodila na večerjo".

Pred vstopom v Slovenijo izklopil telefon

Tožilka Poropat Lakošeljac je v zaključni besedi podrobno povzela dokaze, ki bremenijo Petelina. "Dejanje je očitno načrtoval, saj je telefon 1. aprila pred vstopom v Slovenijo izklopil, čeprav je sicer gostoval v našem omrežju. Dan prej pa mu je Grmek poslal SMS-sporočilo, ki se je glasilo: 'Pošlji mi komplet naslov'. Verjetno zaradi sestave predračuna oziroma nakazila, saj naj bi mu Petelin del dolga zaradi drog, 35.000 evrov, vrnil tako, da bi poplačal obnovo njegove hiše v Kobjeglavi. Ni dokaza, da bi Petelin na to sporočilo odgovoril, so pa ob Grmekovem truplu našli ožgan listek z njegovimi osebnimi in bančnimi podatki."

Darjo Grmek | Avtor: Prizorišče zločina
Kolikšen je bil celotni dolg, ni znano, so pa priče omenjale celo 180.000 evrov. Leta 2021 je Petelin res vrnil Grmeku najprej 20.000 in nato še 5.000 evrov, preostanka pa ne. "Petelin je prodal hišo in Grmeku tudi posredoval pogodbo o prodaji, da bi mu dokazal, kako ima denar, vendar ga v resnici ni imel več. Razmeroma hitro ga je porabil, tudi na spletnih stavnicah. Grmeka je umoril, da bi se izognil plačilu dolga."

Biološke sledi na vžigalniku

Tožilka je omenila tudi biološke sledi na prizorišču umora, in to ne samo na morilskem nožu: "Obtoženčev DNK je bil najden na okrvavljenem vžigalniku, s katerim je skušal zanetiti požar, pa tudi na kopalničnem oknu, skozi katerega je zapustil hišo. Sam je izpovedal, da se je zadrževal samo v dnevnem prostoru."

Ker naj bi se Petelin nad Grmekom izživljal, kar dokazujejo vreznine, ki so na obrazu posebej boleče, in številni vbodi, ni pa našla nobene olajševalne okoliščine – "da mora skrbeti za mladoletnega sina, ga ni odvrnilo od dejanja" – je zanj predlagala 30 let zapora, 10.000 evrov stranske denarne kazni, petletni izgon tujca iz države in podaljšanje pripora.

Jutri bo imela zaključno besedo še obramba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.