Slovenija > Črna kronika
33 ogledov

Zelenko premeščen v Slovenijo

Franc Zelenko v zaporu v Turčiji. Žurnal24 main
Dolgotrajni boj je končno obrodil sadove: Franc Zelenko, o katerega tegobah v turškem zaporu smo prvi poročali prav v Žurnalu, bo preostanek kazni zaradi tihotapljenja nedovoljenih snovi preživel v slovenskem zaporu. Njegova hčerka: Najlepše božično darilo.

"Presrečna sem! To je bila moja največja želja, danes pa se mi je uresničila. To je najlepše božično darilo v vsem mojem življenju," je za Žurnal24 povedala hčerka Tjaša Zelenko, ki ji gre zaradi njene vztrajnosti in boja verjetno največja zasluga, da so se uradne slovenske oblasti sploh začele zanimati za primer.

Kot je dodala Zelenkova, očeta po povratku v Slovenijo še ni videla, tako tudi ne ve, na kakšen način je potekal prevoz.

 

Kot pojasnjujejo na pravosodnem ministrstvu, sta po večmesečnih prizadevanjih slovenski in turški Interpol danes izpeljala postopek premestitve.

"Zadovoljen sem, da so bile vse aktivnosti uspešno izpeljane in je slovenski državljan g. Zelenko premeščen v Slovenijo," je na Twitterju objavil Aleš Zalar, ki opravlja tekoče posle ministra za pravosodje.

Za STA pa je kasneje pojasnil, da je slovensko sodišče turško sodbo priznalo tako, da je kazen znižalo za pet let. Taka praksa je po njegovih besedah precej neobičajna in tudi tvegana, saj se lahko zgodi, da država, kjer je obsojeni zaprt, zaradi tega ne pristane na izročitev. Zato se je postopek v tem primeru tudi nekoliko zavlekel, je še dejal Zalar. Kot je še razložil, je Zelenko torej prestal že dve tretjini zaporne kazni, ki se bo predivoma iztekla drugo leto, in lahko zaprosi za pogojni izpust.

Krivdo zanika

Marca 2007 so v Turčiji aretirali 51-letnega Zelenka, ki je poleg čistilnega sredstva za steklo kot voznik tovornjaka prevažal 13 ton anhidrid ocetne kisline, ki se uporablja kot sredstvo za pridobivanje heroina. Leta 2009 so ga v Turčiji obsodili na deset let zapora in mu naložili plačilo globe v višini 50 tisoč evrov, čeprav še danes vztraja, da je nedolžen. Od takrat naprej si je njegova hči Tjaša obupno prizadevala, da bi ga zaradi zdravstvenega stanja vsaj premestili v Slovenijo.

Njene prošnje so pri slovenskih oblasteh obrodile sadove, ko je slovensko sodišče potrdilo turško sodbo in s tem omogočilo začetek postopka za premestitev. Do nje pa je prišlo šele danes.

Komentarjev 3
  • franceljtancelj 07:02 19.december 2011.

    Ukradli so mu življenje.

  • mufi 15:12 18.december 2011.

    In tihotapljenje je dovoljeno.

  • zlatane 06:58 17.december 2011.

    iskrene čestitke tjaša, lepo je videti ljubezen med hčerko in starši, eni pač nimajo možnosti, da bi s starši sploh sodelovali kakorkoli in teh primerov je med slovenci vedno več. če bi čakala samo na uradnike in državo in ne ...prikaži več bi opozorila na primer, očeta danes v sloveniji še dolgo ne bi bilo