Slovenija > Črna kronika
3011 ogledov

Znani zdravnik naj bi v žep dal 100.000 evrov, pa bo obsojen?

Zdravniki-podkupnina Profimedia
Zagovornik zdravnika Zorana Miloševiča, odvetnik Milan Krstić, zahteva izločitev sodnikov porotnikov. Primer bo zastaral spomladi 2026.

Od škandaloznega razkritja korupcije v zdravstvu, ko naj bi zdravniki od podjetja Emporio Medical prejemali nedovoljene nagrade, v zameno pa naročali medicinski material pri izbranem dobavitelju, je preteklo že enajst let. Nekaj obtoženih je bilo zaradi prejemanja in dajanja podkupnin obsojenih, denimo ortopedi Rok Vengust, Vane Antolič in Robert Janez Cirman ter nekdanji prokurist v Emporio Medicalu Darko Žafran.

Zoran Miloševič | Avtor: D. M. D. M.
Delo v splošno korist

Ta je edini ves čas za rešetkami, zdravniki so jo odnesli z vikend zaporom ali delom v splošno korist. Tri leta aresta je dobil tudi novomeški ortoped Gregor Kavčič, a je višje sodišče sodbo razveljavilo, vnovičnega sojenja pa ni bilo zaradi zastaranja primera. Na dve leti aresta je bila obsojena še lekarnarka v ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganela, kazenskemu pregonu pa sta se, ker sta kot žvižgački pomagali razkriti podkupljive zdravnike, izognili nekdanja direktorica in solastnica Emporia Medical Urška Jurkovič in njena mama Ana Jurkovič.

Ta teden se je nadaljevalo vnovično sojenje še enemu priznanemu zdravniku, 60-letnemu Zoranu Miloševiču, vodji dejavnosti intervencijske nevroradiologije v ljubljanskem Kliničnem centru, obtoženemu nedovoljenega sprejemanja daril in pranja denarja. V zameno za pridobitev dobave medicinskega materiala za zapiranje možganskih anevrizem ameriškega proizvajalca Boston Scientific Targer Therapeutics prek Emporia Medical naj bi med letoma 2008 in 2012 prejel 101.300 evrov, ter 27.168 evrov na račun v Švici.

Aprila 2022 je bil obsojen na tri leta zapora, stransko denarno kazen 50.000 evrov, vrniti pa bi moral tudi protipravno pridobljenih dobrih 100 tisočakov. Z zagovornikom, odvetnikom Milanom Krstićem, se je na sodbo pritožil in višje sodišče mu je kazen znižalo na dve leti, ki jo je začel služiti z delom v splošno korist v ambulanti na Koroškem. S pritožbami pa je vztrajal, kar se mu je izplačalo: vrhovno sodišče je letos spomladi ugodilo njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti in sodbo razveljavilo. Kršena naj bi mu bila pravica do obrambe, ker sodnica Marjeta Dvornik ni dovolila aslišanja prič, predvsem zdravnikov, ki naj bi potrdili, da je Miloševič deloval kot proktor, in jih izobraževal o novih materialih, kar je povsem zakonito.

Ima človeka, ki umira na mizi

Osmega julija se je sojenje začelo znova, vendar ne prav uspešno. Odvetnika Krstića je zmotilo, da kladivce v roki spet drži Dvornikova, zato je že prej vložil zahtevo za njeno izločitev, a bil prepozen. Milošević se takrat ni hotel zagovarjati, češ da je preutrujen: "Cel vikend sem delal."

In tokrat? Obramba si očitno še naprej prizadeva, da bi, tako kot v Kavčičevem primeru, zadeva zastarala, kar se bo zgodilo aprila 2026 – čez leto in pol, kar za naša sodišča, sploh ob izkušenih odvetnikih, ni pretirano dolga doba. Verjetno pa telefonski klici zaradi nujne operacije v Kliničnem centru, ki jih je Miloševič začel dobivati na začetku naroka, vendarle niso imeli zveze s poskusom zavlačevanja. "Ima človeka, ki umira na mizi. Operacije ne morejo zaključiti brez njega," je Krstić dramatično nagovarjal sodnico, ki pa le ni popustila.

Niso upoštevali abecednega reda

Zagovornik se je zavzel še za izločitev dveh sodnikov porotnikov: "Za predmetno zadevo sta bila angažirana ob neupoštevanju določil sodnega reda za imenovanje sodnikov porotnikov." Kar je podrobneje pojasnil: "Predsednica senata je zaprosila za njihovo imenovanje, toda 3. julija sta se dva od treh opravičila in po zakonodaji bi moralo sodišče poklicati porotnike, ki so naslednji po abecednem seznamu. Pristojna delavka je poklicala porotnika, ki naj bi bila dežurna na seznamu nadomestnih porotnikov. Zahteval sem ta seznam, a so mi sporočili, da obstaja samo seznam vseh porotnikov, ki si ga lahko ogledam v pisarni. To po mojem mnenju pomeni, da se porotniki določajo, kot se nekomu zazdi." Vse torej kaže, da seznam nadomestnih porotnikov sploh ne obstaja...

Mimogrede: v nepostavitev dveh porotnikov po abecednem vrstnem redu se je na sojenju Janezu Janši julija obregnil tudi njegov zagovornik, odvetnik Franci Matoz, a je zahtevo za izločitev nazadnje utemeljil predvsem na njuni morebitni politični pristranskosti.

O predlogih Milana Krstića bo sodišče odločilo do 12. septembra, ko naj bi se nadaljevalo sojenje Zoranu Miloševiču. 

Komentarjev 4
  • jakec1575 07:45 04.september 2024.

    sramota bananacrepublike ki v sodnih

  • izy25 07:16 04.september 2024.

    Licenco mu je potrebno vzeti, to najbolj boli.

  • Avatar Leon
    Leon 07:10 04.september 2024.

    Znani zdravnik naj bi v žep dal 100.000 evrov, pa bo obsojen? ZAKAJ LE ? Potem bi moralo krivosodje kaznovati vse ostale ,ki so spravili nekaznovano 4 MILIJARDE iz COVID paketa .