Slovenija
195 ogledov

Da bi pomagal bratu

Brata Sergej (na levi) in Gregor Mohar sta obtožena umora, Aleksander Arsenijevi Žurnal24 main
Umor. Sergej Mohar je želel z ropom bratu Gregorju pomagati iz finančnih težav. Kot kaže, krivdo prevzema nase.
            100
evrov, zlata verižica, signalna pištola in mercedes C 200 je bil Moharjev izkupiček, ki je Franca Kobetiča stal življenja.

Bratove finančne težave, ki so bile posledica izsiljevanja Romov za 40 tisoč evrov, ter skrb za ohranitev s hipotekarnim kreditom zadolžene družinske hiše v Semiču, v kateri živita tudi oče in mama, so ga, kot je včeraj, na prvi dan sojenja, povedal Sergej Mohar, pripeljale do tega, da je 13. decembra v Črnomlju vlomil k 72-letnemu Francu Kobetiču. Zadnji srečanja z vlomilcem v svoji hiši ni preživel.

Krivdo prevzel nase

Obtožnica sicer za umor bremeni oba brata. A Sergej Mohar je v šest ur trajajoči izpovedi in na zaslišanju večkrat poudaril, da mu brat Gregor pri dejanju ni bil ravno v pomoč. "Brat je bil živčen, saj se je ustrašil," je dejal in trikrat navedel, da se je po vlomu vrnil iz hiše po brata, vendar ta ni hotel iti z njim, nazadnje pa da se je Gregor odločil, da ga bo počakal v avtu, ki sta ga pustila pred podjetjem Elkom. Po brata se je Sergej, kot je povedal, vrnil šele, ko je Kobetičevega mercedesa že odpeljal domov v Semič.

Predpisana kazen najmanj 15 let
Po obtožnici kriva oba
. Sergej in Gregor Mohar sta skupaj z zavestnim sodelovanjem pri storitvi drugega umorila s tem, da sta mu vzela življenje na grozovit način in iz koristoljubnosti, se glasi prva poved obtožnice zoper brata Mohar. Kobetiča sta, kot piše v nadaljevanju, pričakala doma, ga napadla in prisilila, da jima izroči denar in vrednejše predmete, ter mu nato, da prikrijeta svoje dejanje, vzela življenje. Predpisana zaporna kazen za takšno dejanje je najmanj 15 let zapora.

Tudi tretji obtoženi Aleksander Arsenijević, Sergejev prijatelj, naj ne bi vedel, da je s tem, ko je dneve zatem pomagal Sergeju, skrival sledi umora. "V času, ko je bil z Moharjevimi, in ob sprejetju nahrbtnika s stvarmi ni mogel vedeti za smrt oškodovanca. Prav tako ni bilo mogoče govoriti o umoru, saj je bil takrat Kobetič še živ," je povedala Darja Bobnar, zagovornica Arsenijevića.

A ne za umor
"Tja nisem šel, da bi koga umoril, ampak da bi prišel do denarja," je v zagovoru povedal Sergej Mohar. Kot je pripovedoval, sta se s Kobetičem srečala na stopnicah, zadnji pa naj bi pri tem s pištolo v rokah zaklel in zakričal: "Ustrelil te bom!" Sergej se ga je nato lotil s pestmi, dokler se ni ta sesedel, nato pa ga je zvezal z lepilnim trakom in pasom ter pustil ležati na stopnicah.

Na tožilkino vprašanje, zakaj ni za Kobetiča poklical zdravnika, ko je odhajal, je odgovoril: "Tja sem šel vlomit. Bi vi na mojem mestu klicali zdravnika? Če bi vedel, da bo umrl, bi poklical rešilca." Sergej Mohar, kot vse kaže, nase prevzema krivdo, a očitno ne za umor, za kar ga bremeni 
obtožnica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.