Slovenija
663 ogledov

Delilniki toplote bodo po novem le še izjema

Delilnik toplote Luka Pongrac
Delilniki toplote ne bodo več pravilo, ampak le še izjema. Lastniki ne bodo več določali parametrov obračuna, ne bodo se mogli odločati o tem, koliko bodo delili na podlagi kvadrature in koliko na podlagi porabe

Po novem se o bodo lastniki lahko odločali le še o vgradnji in obdobju obračuna, o tehničnih parametrih, kako se bo skupni znesek delil, pa ne več. Zdaj so korekcijske faktorje na primer za podstrešna stanovanja ali stanovanja z več zunanjimi stenami določali lastniki. Po novem bosta o tem odločala upravnik in izvajalec delitve, saj se je, tako pravijo na ministrstvu, odločanje lastnikov o tehničnih parametih izkazalo kot "razmeroma težka naloga“. 

Nov pravilnik morajo na ministrstvu pripraviti, ker je nov energetski zakon razveljavil tudi vse podzakonske akte, ki so bili izdani na podlagi starega zakona in za pripravo novih določil prehodno obdobje 12 mesecev. Na ministrstvu pojasnjujejo, da je nov pravilnik, katerega osnutek najdete na tej povezavi in je v javni razpravi do 15. januarja, podoben kot stari, novosti pa naj bi odpravile težave, ki so se v praksi pokazale pri izvajanju starega pravilnika. 

Če bo pri polovici ničla, obračun na podlagi kvadrature

Izkazalo se je na primer, da so v prehodnem obdobju le nekateri plačevali stroške ogrevanja za celotno stavbo, zato se bo po novem obračun po delilnikih izvedel le, če bo na razpolago več kot pol odčitkov, tisti delilniki, kjer ne bo zaznane nobene porabe, pa se ne bodo upoštevali. 

Na podlagi kvadrature le četrt ali pol stroškov

Lastniki se tudi ne bodo mogli več odločati, kolikšen del stroška za toploto bodo razdelili na podlagi kvadrature in koliko na podlagi odčitkov z delilnikov. Tam, kjer toplota v stanovanje vstopa na enem mestu, bo četrtina stroškov razdeljena na podlagi kvadrature. V stavbah, kjer toplota v stanovanja vstopa na več mestih, pa se bo kar polovica stroška razdelila na podlagi kvadrature. S tem želijo upoštevati toploto, ki jo oddajajo cevi in ni merjena z delilniki. 

Poročilo le še na oglasni deski

Letnih poročil o porabi in delitvi ne bo več treba pošiljati vsakemu lastniku stanovanja, ampak ga bodo objavili na oglasni deski, v primeru stanovanjsko-poslovnih stavb pa se bodo stroški najprej (na podlagi delilnikov ali če jih ni na podlagi kvadrature) razdelili na poslovni in stanovanjski del, potem pa se bo vsak obravnaval ločeno. 

Komentarjev 6
  • Avatar 523595
    523595 09:40 09.julij 2019.

    Zašto ne postavite kalorimetre na radijatore pa da ljudi plaćaju koliko potroše. Onda vi nebi mogli krasti

  • wingspan15 13:29 06.januar 2015.

    in nekdo je spet s pomočjo države mastno zaslužil, tako kot s podobnimi neumnostmi. Najnovejša je seveda energetska izkaznica.

  • patron 12:15 06.januar 2015.

    kdo bo nam povrnil denar za te merilnike, za nepravično obračunavanje zgor. etaž, ko smo greli vse spodnje s cevmi, ki so šla do vrha, o korek. faktorjih ne duha ne sluha, velikih zneskih odčitavanja......itd.....banda, dobro ste nas nategnili, eni ...prikaži več smo plačevali skor pol računa za blok, odstopanja so bila zelo velika......