Slovenija
91980 ogledov

Do srede izredno nakazilo za 368 tisoč ljudi, povprečno po 745 evrov

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat
1/2
Profimedia
Do 31. julija mora tistim, ki dobijo vračilo preveč plačane dohodnine, Finančna uprava denar nakazati na njihove bančne račune.

Finančna uprava je 31. maja 2024 poslala 624.279 informativnih izračunov dohodnine za leto 2023. Rok za ugovor na obračune iz druge tranše dohodnine se je iztekel 1. julija 2024. V prihodnjih dneh pa se bo iztekel še en rok. 31. julij 2024 je namreč rok, do katerega morajo svoj del dolžnosti opraviti tako tisti, ki so plačali premalo dohodnine, kot finančna uprava, ki mora vrniti preveč plačano dohodnino. 

V drugem svežnju informativnih izračunov je bilo 17 % takih, za katere je bilo potrebno doplačilo, 24 % brez vračila ali doplačila dohodnine ter 59 % takih, kjer bo finančna uprava preveč plačano dohodnino vrnila. Iz podatkov finančne uprave je razvidno, da je v drugi tranši za 48.784.827 evrov doplačil in 273.354.025 evrov vračil. Povprečni znesek doplačila je manjši kor vračila, in sicer povprečno doplačilo znaša 464 evrov, povprečno vračilo pa 745 evrov. 

Vračilo preveč plačane dohodnine lahko zavezanci pričakujejo izplačano že nekaj dni pred absolutnim rokom za izplačilo, nekateri so ga po naših informacijah že včeraj. Finančna uprava z izplačili namreč začne že nekaj dni prej po naključnem vrstnem redu. 

V preteklih letih je veljalo, da so tisti, ki so vloge za vzdrževane družinske člane oddali elektronsko, bili med prvimi, ki so dobili vrnjeno preveč plačano dohodnino. Letos ni tako iz preprostega razloga – število tistih, ki oddajajo omenjeno vlogo elektronsko, se je občutno povečalo. 

Že več kot 65 odstotkov oddanih elektronsko

Cilj, povečati število elektronsko oddanih vlog, so na finančni upravi dosegli. "Vseh vlog za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane (VDČ) pri informativnem izračunu dohodnine (torej na letnem nivoju) je bilo letos 255.071. Od tega jih je bilo 166.223 (65,2%) elektronskih in 88.848 (34,8%) papirnatih obrazcev. Lansko leto je bilo elektronskih obrazcev 63,2%, predlani 60%, tri leta nazaj 55%, štiri leta nazaj 39%, pet let nazaj pa 26 %," pojasnjujejo na finančni upravi. 

Cilj je, da bi postopoma odstotek elektronsko oddanih vlog še dvignili. Elektronska oddaja vlog namreč zmanjšuje tveganje za morebitne napake. Poleg tega je prednost oddaje vloge prek eDavkov tudi v tem, da uporabnik lahko uporabi predizpolnjen obrazec z lanskimi podatki. Običajno je tudi rok za oddajo elektronskih vlog nekaj daljši kot v primeru oddaje prek navadnih obrazcev. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • bobubob 12:54 25.julij 2024.

    Včasih so graščaku dajali desetino, kaj kmalu ti bo desetina ostala. Še kakšno leto levodesnih 'jedrno odgovornih' vlad, pa bomo tam . Da bi z države postrgali pijavke, s katerimi je ta prekrita po dolgem in počez? Le kdo bi ...prikaži veči jih postrgal, saj bomo kmalu vsi, hočeš- nočeš, pijavke na helikopterskem evru, s katerim mačeha EU transfuzira svoje hirajoče in vse bolj blazneče otroke. Saj je socialec vendar naš človek, podjetniku pa je treba jemati, saj ima, pa še brez smisla za 'duha časa' je.

  • bojan668 12:25 25.julij 2024.

    Meni so, ker sem pozabil (v času ko sem priložnostno opravljal delo za Wolt -bil na čakanju v podjetju) , vložiti vlogo za davek, zaračunali kazen v iznosu 800 eur, čeprav sem kasneje to storil. Nihče ni bil oškodovan, čisto ...prikaži več nihče, ne država, ne FURS. To se je zgodilo leta 2023. Sedaj, ko naj bi do konca meseca julija prejel vračilo 721 eur, so mi enostavno opravili pobot, s tem, da so mi naložili, da se s tem strinjam, se pravi, da dokument podpišem, da soglašam s tem.

  • gostan 10:31 25.julij 2024.

    Pozdravljeni. Jaz sem dobil informativni izračun dohodnine 2.4. Potem sem 4.4. vložil ugovor, kjer sem uveljavljal vzdrževanega družinskega člana. Odgovora od FURS-a še nisem prejel. Bi odgovor že moral prejeti?