Slovenija
5470 ogledov

Dovolj imajo: Romi v trgovini kradli in se znašali nad zaposlenimi

Trgovina, hrana, živila Profimedia
Sindikat delavcev trgovine Slovenije opozarja na romsko problematiko, saj politično neukrepanje vse bolj ogroža tudi zaposlene v trgovinski panogi.

V ponedeljek, 14. oktobra 2024, je v eno do grosupeljskih prodajaln vstopila skupina 20 mladih Romov. Med njimi so bili tudi otroci in mladostniki, ocenjujejo, da so bili stari med 8 in 15 let. Poslovodkinja je skupina prosila, naj vstopajo posamezno in mirno. Pri tem je bila deležna verbalnega nasilja z zmerjanjem in žaljivkami. 

Ob večkratnem opozorilu osebja v trgovini je v skupini prišlo do prerivanja. "Nakar je postalo jasno, da je skupina vstopila v trgovino z namenom tatvine, saj so trgovinski izdelki iz njihovih žepov pristali na tleh. Skupina se je razbežala še pred prihodom pristojne policijske enote," so zapisali v sindikatu. 

Deležni groženj z noži ali drugim orožjem

"To je le eden od številnih podobnih dogodkov v trgovinskih poslovalnicah, ki se prepogosto zvrstijo na vedno istih lokacijah s širšega področja Kočevja, Novega mesta, Krškega, Brežic in drugih okoliških krajev. Trgovke in trgovci, ki so zaposleni v poslovalnicah na problematičnih območjih, so se na sindikat obrnili zaradi strahu in občutka ogroženosti, sploh ko v trgovino vstopi večja skupina odraslih Romov. V preteklosti so že bili deležni groženj tudi z noži ali drugim orožjem. Dogajanje pogosto nemočno opazujejo tudi druge stranke, ki so prav tako potisnjene v nelagodni položaj oz. so tudi te v strahu za svojo varnost," razmere opisujejo v sindikatu.

Zaprli poslovno enoto zaradi varnostne situacije

V sindikatu opozarjajo, da je delodajalec skladno s 5. členom Zakona o varnosti in zdravju pri delu dolžan zagotoviti varnost in zdravje delavcev pri delu. "Prav zato mora biti varnost zaposlenih in kupcev delodajalcu na prvem mestu, a stroškovni razlogi podjetjem onemogočajo najem zadostnega števila varnostnikov. Trgovke in trgovci so zato prepogosto prepuščeni sami sebi, ko pride do tovrstnih situacij. Neukrepanje države delodajalce še dodatno spodbuja, da se raje odločijo za zaprtje poslovne enote in premestitev zaposlenih na bolj varne kraje. Takšno situacijo smo v sindikatu nazadnje zaznali v primeru zaprtja ene izmed poslovnih enot v Krškem."

"Politično neukrepanje vse bolj ogroža tudi zaposlene v trgovinski panogi, ki se na svojem delovnem mestu soočajo z manjšinsko skupnostjo Romov," opozarja sindikat. Delavci so se na sindikat obrnili z zahtevo, da se zagotovi njihova varnost in varno delovno okolje. Na politične odločevalce apelirajo, naj sprejmejo ukrepe, ki bodo zaposlenim omogočili varno opravljanje svojega dela. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • jakec42 13:07 21.oktober 2024.

    Najbolje je v naši državi biti cigan,socialo imaš,kradeš po mili volji,se voziš brez izpita,elektrike in vode ne plačuješ.zidaš na tujih zemljiščih brez dovoljenja,kaj hočeš še več!!??

  • FejstDogaja 13:05 21.oktober 2024.

    Dajte no lagat. Katera trgovina se je pa zaprla zaradi Romov in kobajagi zaščite trgovcev? A Mercator Tehnika?

  • dr3k 13:04 21.oktober 2024.

    Vlada in policija ne moreta tukaj nič storiti, če sodišča takšnih ljudi nikoli ne kaznujejo, in jih vedno znova spustijo na prostost