Slovenija
28811 ogledov

Drama na RTV: "Jebernikova", poln studio kolegov, ki podpirajo voditelja ...

Sašo Krajnc RTV/Printscreen
Urbanija od Rebernikove pričakuje, da Krajncu določi "druge naloge".

Aktiv novinarjev informativnega programa TVS brezpogojno podpira urednico in voditelja osrednjih informativnih oddaj Vesno Pfeiffer in Sašo Krajnca in nasprotuje vsakršnim pritiskom na zaposlene, so zapisali. Zavračajo trditev, da urednica in voditelj nista sposobna hitrih odzivov, saj njihove izkušnje z njima in bogat arhiv dokazujejo nasprotno.

Kot so dodali v sporočilu za javnost, sta oba avtorja številnih odmevnih oddaj v živo in nepogrešljiv člen dnevnega pogona informativnega programa na Televiziji Slovenija (TVS). Saši Krajncu, ki je danes vodil Dnevnik, so ob koncu oddaje v živo kolegi iz informativnega programa TVS prišli izrazit podporo tudi v studio.

Aktiv je o svojem stališču že v ponedeljek, ko je bil obveščen o vsebini dopisa direktorja TVS Uroša Urbanije, obvestil vodstvo in vse vpletene.

V primeru prispevka v Dnevniku, ki je navzkrižno napovedoval Panoramo, o temi pa sta bila urednica in voditelj prvič obveščena manj kot uro pred začetkom oddaje, po oceni aktiva ni šlo za izredni dogodek.

"Prispevek, ki je zamenjal napovedanega, se je pripravljal več ur, zato bi morala biti o njem obveščena. Sama tema prispevka je bila relevantna, a urednica ni mogla opraviti svojega uredniškega dela," so zapisali. Dodali so, da besedilo prispevka tudi do ponedeljka ni bilo vneseno v sistem, kot je to nujno že zaradi gluhonemih.

Opozorili so tudi, da prispevek, ki je najavljal vsebino oddaje Panorama, ni bil objavljen v nobeni od Panoram do zdaj.

Da bi se izognili podobnim zapletom, so predlagali, da se v prihodnje v pasici, ki najavlja oddajo, navede tistega, ki bo temo izbral in prispevek uredil. "Sicer se lahko primer ponovi," menijo v aktivu.

Vse odgovorne so pozvali k jasni in ažurni komunikaciji, "saj razni zagovori prej prispevajo k poslabšanju kot k umiritvi razmer, dopise te vrste pa je mogoče brati kot pritisk na zaposlene".

Pričakujejo, da jih bo Rebernikova zaščitila

Od urednice informativnega programa Jadranke Rebernik pa pričakujejo, da ukrepa, kot je prav, in zaposlene zaščiti.

Jadranka Rebernik | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Urbanija namreč od Rebernikove zaradi napovedi prispevka o odpovedi poslovanja sodelovanja z Mladino pričakuje, da bo Krajncu in Pfeifferjevi določila drugačne naloge, "ki jih bosta lahko profesionalno opravljala". Omenjena ustvarjalca večerne dnevnoinformativne oddaje na TVS sta se po mnenju Urbanije med oddajo minuli teden "znašla v stiski", ki ji nista bila kos. Krajnc je namreč pri napovedi prispevka o Urbanijevi odločitvi za prekinitev poslovnega sodelovanja z Mladino dejal, da prispevek objavljajo po izrecnem navodilu Rebernikove.

Je pa danes zjutraj prišlo do še enega incidenta, in sicer v Drugi jutranji kroniki. Voditelj Dejan Kaloper je namreč novico o premestitvi Kranjca napovedal s temi besedami: "Direktor Uroš Urbanija od odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Jebernik ... oprostite, Rebernik ... pričakuje, da bo voditelju Dnevnika Saši Krajncu in urednici Vesni Pfeiffer določila druge naloge".

"Težko sodim, ali je bila napaka ali "napaka", lahko pa rečem, da ni vsako delo za vsakega in da pridejo trenutki, ko je delo prezahtevno, pritisk previsok ali pa je bil morda večer preveč vesel ali noč predolga. Takrat je treba znati izpreči," je za Slovenske novice incident komentirala Rebernikova.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 43
  • Avatar Minovak
    Minovak 10:11 28.avgust 2022.

    Izkoriščanje javnega medija za svoje rabote je škandal, ker jih plačujemo vsi, torej jih je potrebno takoj postaviti na cesto in naj si tam služijo kruh. To so, enostavno, rdeči duševni reveži, ki se bojujejo izključno za svoje, neupravičene privilegije ...prikaži več in jih je vsak 3x preveč.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 17:48 24.avgust 2022.

    Kot kaže je NORA TV 2 že realizirana . V bistvu bo treba tudi za našo TV na ulice ker TV Slovenija je žal kar se vodstva tiče samo še en velik smrdljiv hlev ustvarjen s strani sekte

  • kapibara1 09:43 24.avgust 2022.

    A po hodnikih rtv še zmeraj ležijo kupi skrapucala mladina, katere je plačevala in prenaročevala rtv iz naročnin, ter tako kanalizirala javni denar- mladini ?!