Slovenija
8946 ogledov

Urbanija zahteva premestitev urednice in voditelja

Uroš Urbanija Ukom
Razlog odločitve je napoved prispevka.

Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija od odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik pričakuje, da bo voditelju Dnevnika Saši Krajncu in urednici Vesni Pfeiffer določila drugačne naloge, razlog pa je napoved prispevka o odpovedi poslovnega sodelovanja z Mladino. Naročil je tudi analizo povzemanja drugih medijev na RTVS.

Omenjena ustvarjalca večerne dnevnoinformativne oddaje na Televiziji Slovenija sta se po mnenju Urbanije med oddajo minuli teden "znašla v stiski", ki ji nista bila kos. Krajnc je namreč pri napovedi prispevka o Urbanijevi odločitvi za prekinitev poslovnega sodelovanja z Mladino dejal, da prispevek objavljajo po izrecnem navodilu Rebernikove.

Urbanija je ob trditvi, da je želel objavo prispevka nekdo cenzurirati, sprožil notranjo preiskavo in zahteval poročila. Iz njih izhaja, da je prispevek pripravil novinar drugega programa, dnevna urednica pa je bila seznanjena s tematiko prispevka ob 18:03, torej manj kot uro pred oddajo. "Posledično kot urednica oddaje ni imela nobene možnosti, da bi kakor koli opravila svoje uredniško delo," izhaja iz poročil.

Urbanija pa navedeno razume na način, da sta se oba zaposlena "znašla v izjemno stresni situaciji, zaradi česar sta sklenila, da bosta gledalce obveščala tudi s 'procesom izbire tematik' v TV Dnevniku". Po njegovih besedah pa se od dnevnih urednikov in voditeljev "pričakuje, da so se sposobni prilagoditi novim situacijam ne le eno uro pred začetkom oddaje, ampak lahko tudi pet minut pred začetkom oddaje ali celo med samo oddajo".

"Ker je šlo za očitno stisko obeh zaposlenih, ki ji nista bila kos, ne bom sprožil disciplinskega postopka. Od odgovorne urednice pa pričakujem, da z obema delavcema opravi pogovor in jima določi naloge, ki jih bosta lahko profesionalno opravljala," je navedel.

Po informacijah STA do pogovora še ni prišlo.

Urbanija pa je po navedbah današnjega spletnega Večera odredil tudi pripravo analize povzemanja poročanja drugih medijev na TVS v obdobju od začetka leta 2021 do 1. avgusta letos. Kot je pojasnil za Večer, naj bi bili povod "številni očitki o korupcijskih tveganjih, da se posamezne medije na RTV Slovenija povzema nesorazmerno glede na druge in se jih na takšen način prikrito oglašuje". O izsledkih analize bosta obveščeni javnost in komisija za preprečevanje korupcije, so za Večer sporočili s Kolodvorske.

Za STA na vprašanja o tej odločitvi tudi o tem, za kakšne očitke gre, niso odgovorili. Prav tako STA ni dobila pojasnil Rebernikove.

Tarča RTV SLO Slovenija RTV kot boksarska vreča za leve in desne politike

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • lojs 16:35 23.avgust 2022.

    gozi se smrtjo, pa nihče nič, dokler se grozi desnim je vse u najlepšem redu ... gledal sem prispevek, pa res ne razumem, zakaj je voditelj najvil, da je članek po navodilu nadrejenih ... zakaj pa to ne počnejo vsak ...prikaži več dan ... a drugače ni po navoduilu nadrejenih ... mislim, ne razumem ... vsak delavec ima navodila šefa, a je to kaj novega? pa kje mi živimo?

  • Avatar Leon
    Leon 09:48 23.avgust 2022.

    Pritiski in grožnje na RTV Slovenija: na vrsti sta Saša Krajnc in Vesna Pfeiffer https://vezjak.com/2022/08/22/pritiski-in-groznje-na-rtv-slovenija-na-vrsti-sta-sasa-krajnc-in-vesna-pfeiffer/

  • marko345 08:06 23.avgust 2022.

    Naj rtv štrajka na način vrtenja samo glasbe, dokler ne izginejo sds - ovci iz rtr-.ja. RTV je bil komunistični medij, kot so to bili vsi mediji. Že dolgo to RTV ni več, pač pa je to sedaj desni medij- ...prikaži večj- samo do referenduma.