Slovenija
2759 ogledov

Dve tragediji v gorah, gorski reševalci s čustvenim zapisom

Reševanje, gorski reševalci Gorska reševalna zveza Slovenije
Gorski reševalci so s čustvenim zapisom na družbenih omrežjih strnili dogajanje v preteklih dnevih. Imeli so polne roke dela, za nameček pa se je huje poškodoval eden od njihovih članov.

"Pravimo, da se nesreče v gorah dogajajo in se bodo dogajale zmeraj. Vsi si želimo, da bi bilo takih dni, kot so dnevi, ki so za nami, čim manj. A kljub temu so tukaj in nas opominjajo, kako dragoceno in minljivo je življenje. Te dni sta v gorah ugasnili dve življenji, svojcem ponesrečenih izrekamo iskreno sožalje," so s cmokom v grlu zapisali na Facebook strani Gorske reševalne zveze Slovenije. Minuli dnevi so ponovno pokazali, kako nevarno je delo gorskih reševalcev. Na reševalni akciji se je 12. 8. huje poškodoval gorski reševalec GRS Kamnik. Kot so dodali, je utrpel odprt zlom noge. 

Prvič so se na zahtevno reševanje podali v nedeljo, 11. avgusta, ko je tuji državljan pri vzponu čez Plemenice nenadoma padel z dela poti, ki ni zavarovan z jeklenico. Na pomoč je poklical njegov prijatelj, ki je nesrečo videl.

  helikopter Slovenija Planinec zdrsnil in na kraju umrl, med iskalno akcijo poškodovanih več ljudi

"Reševanje je bilo glede na teren zahtevno. V času našega dela v in pod steno je po prijatelja ponesrečenega prišel gorski reševalec letalec iz Bovca ter ga odpeljal v Bovec, kjer je zanj poskrbel policist PP Bovec. Na intervenciji je bila dežurna ekipa GRZS z Brnika in gorski reševalci GRS Bovec. Pohodnika sta bila primerno opremljena, nesreča se je zgodila na izpostavljeni poti, na mestu, ki ni opremljeno z jeklenicami (zelo zahtevna pot, ki ni ferata, je le zavarovana planinska pot, ki na vseh izpostavljenih mestih ni opremljena z jeklenicami)," so zapisali pri Gorski reševalni zvezi Slovenije. 

Opazovala reševanje, zaradi stiske ni več mogla dalje

Nekaj časa za tem so reševalci odšli še na pomoč pohodnikoma, ki padca tragično preminulega nista videla, sta pa opazovala reševanje, kar je pri pohodnici povzročilo stisko in ni mogla nadaljevati poti. "Če se pred vami zgodi nesreča, v večini primerov ni potrebe po obračanju, še vedno pa je treba upoštevati, da lahko veliko ljudi to močno prizadene in tudi če niso povezani s ponesrečenim, se jih videno lahko tako dotakne, da ne morejo nadaljevati, zato takim priporočamo, da se obrnejo oz. če to ni možno, kot pri omenjenih, je bolje, da pokličejo pomoč, kot da se pripeti še ena tragedija," so poudarili pri Gorski reševalni zvezi. 

Pogrešanega našli mrtvega

V ponedeljek, 12. avgusta, pa so se člani Gorski reševalne zveze Slovenije podali še na eno reševanje, in sicer je od četrtka, 8. avgusta, potekala iskalna akcija slovenskega pohodnika, ki se je odpravil na turo na Skuto. "Po intenzivni iskalni akciji smo pogrešanega v ponedeljek našli pokojnega na območju Kamniško-Savinjskih Alp. Reševanje, prenos pokojnika, je potekalo s pomočjo vrvne tehnike, pri tem se je sprožila skala, ki je poškodovala gorskega reševalca, člana GRS Kamnik," so sporočili z Gorske reševalne zveze. Trenutno je omenjeni član po včerajšnji operaciji na zdravljenju zloma noge v UKC Ljubljana. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:28 13.avgust 2024.

    Gorski reševalci vsak dan naprodaj nosijo svoje glave v imenu prostovoljstva. Veliki ljudje in sramota za državo, ki takega prostovoljstva primerno ne nagrajuje oziroma ne naredi gorske reševalne službe, profesionalne. Hribolazništvo je pa ta trenutek, kot vidim, tudi hudo modna ...prikaži več zadeva. Ljudje precenjujejo svoje sposobnosti, vreme, brez primerne opreme,... in nesreča je tu.