Slovenija
23 ogledov

Dvesto protestnikov je zahtevalo rešitve

slovenija 24.02.11., celada, gradbisce, stavka, orodje, foto: shutterstock Žurnal24 main
Od Slovenskega državnega holdinga (SDH) so na ulicah Lendave zahtevali reševanje družbe, ki nima denarja ne za surovine ne za plače delavcev.

K protestu je pozvala civilna iniciativa za podporo delavcem Nafte Petrochem, ki je v sporočilu spomnila na zgodovino Nafte od leta 1945 in na sistemsko uničevanje podjetij, saj naj bi nekdanji generalni direktorji in drugi ustanavljali podružnice oziroma hčerinska podjetja, prek katerih so pripeljali tovarno do stečaja.

Delavci žrtve izčpavanja

Žrtve v tej več let trajajoči drami so tako kot vedno delavci, še sporoča iniciativa in opozarja, da SDH še vedno ni pripravil poročila o vzrokih za nastali položaj ter ukrepov za ureditev razmer, kar da kaže na njihov mačehovski odnos do podjetja in s tem do delavcev.

"To je idealna priložnost, da ljudje v Prekmurju stopimo skupaj in pokažemo sočutje, solidarnost, predvsem pa, da se odločno upremo vsem tistim, ki se na tako nizkoten način igrajo z usodo posameznikov in družin," še pravijo v iniciativi.

Vodstvo vztraja pri znižanju plač

Predsednik stavkovnega odbora Nafte Petrochem Ladislav Šabjan je ob tem povedal, da se je danes skupaj z lendavskim županom Antonom Balažkom sestal s predsednikom uprave SDH Matejem Pircem in direktorjem Nafte Dušanom Stoparjem, vendar pri usklajevanju socialnega sporazuma niso dosegli napredka.

"Vodstvo, ki je sporazum pripravilo, je celo poslabšalo ponudbo, datumi, ki so veljali do konca avgusta, so zdaj že na sredini septembra, vodstvo pa vztraja tudi pri 15-odstotnem znižanju plač zaposlenih do konca leta, s tem da nam razlike ne bi poplačali," je dejal Šabjan.

Stečaja zaposleni ne bomo predlagali, je še povedal Šabjan ter obsodil potezo vodstva, ki je petim stavkajočim delavcem, ki so 14. avgusta prenehali voziti gorivo za državne rezerve, izreklo opomin pred odpovedjo delovnega razmerja. To je označil kot nizki udarec, ker gre za kršitev ustave.

110 zaposlenih stavka od 4. julija. Dolgujejo jim za plače od junija, za prispevke od maja ter regres, predvsem pa zahtevajo zagon proizvodnje. Vodstvo tega očitno ne more izpolniti, saj nima denarja niti za surovine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.