Slovenija
23 ogledov

Evropa znova opozarja Slovenijo

EU EPA
Slovenija kot edina članica Evropske unije že drugič dobila opozorilo, da se sooča s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji.

Evropska komisija opozarja tudi, da mora Slovenija okrepiti ukrepanje za odpravo presežnega primanjkljaja. "Slovenija se še vedno sooča s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, kar terja nadzor in nadaljnje odločno ukrepanje," ugotavlja Evropska komisija in dodaja, da so se neravnovesja sicer v minulem letu zaradi odločnega ukrepanja zmanjšala, a da še vedno obstajajo velika tveganja.

Vir tudi rast javnega dolga

Vir teh tveganj so po oceni Evropske komisije predvsem izgubljanje stroškovne konkurenčnosti, prevelika zadolženost podjetij, rast javnega dolga in šibko upravljanje podjetij, kljub občutnemu napredku pri sanaciji bank pa opozarja tudi na pomen doslednega izvajanja strategije za bančni sektor in na privatizacijo.


To Evropska komisija ugotavlja po temeljitem pregledu 17 članic, za katere je lani presodila, da se soočajo z makroekonomskimi tveganji. Prekomerna neravnotežja ugotavlja tudi v Italiji in na Hrvaškem. V primeru Španije, ki se je lani poleg Slovenije spopadala s presežnimi neravnovesji, pa je ocenila, da ta niso več prekomerna.

Če ne bo bolje, bo poostren nadzor

Obenem je Evropska komisija danes ocenila napredek pri odpravljanju presežnih primanjkljajev. V primeru Slovenije se je zaradi tveganja, da primanjkljaja ne bo obvladala pravočasno, v skladu z novimi pravili odločila za poostren nadzor v obliki posebnega priporočila za dodatno ukrepanje za odpravo prekomernega primanjkljaja. To opozorilo je sicer dobila tudi Francija.


Komentarjev 6
  • Tupamaros 11:24 06.marec 2014.

    V meni beseda "komesar" vzbuja slabe občutke. LPTupamaros

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 19:09 05.marec 2014.

    Nič bat dragi Slovenci,rešil nas bo čudežni deček- KAREL ERJAVEC-.

  • allstarr111 16:30 05.marec 2014.

    Kdaj bodo te iz EU spregledali da jih naši kot vedno nategujejo ?Najebamo pa na koncu itak MI. Evropa bi lahko dala tem kekcom ultimat, nobenih nesmiselnih davkov, nobenih rezov več nikamor, razen v JAVNO UPRAVO in naš ...prikaži večaš res GROMOZANSKI birokratski stroj.Tisti ki so na vodstevnih položajih 60% odpustit, ostalim znižat plače na melenkost nad minimalca, tistim na šalterjih na minimalca in polovico odpustit ali za ceno socijalne poslat čistit gozdove (velja za ves kader) tko pa vedno najebemo mi, dražava vsake par mesecev cca 2-3 najeme nov kredit samo da krije izdatke JU, nič drugega ne počnejo razen tega.